'Su miktarı azalıyor, tedbir alınmalı'

Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği tarafından ‘Dünya Su Günü’ dolaysıyla yapılan açıklamada, yaşanan kuraklık nedeniyle Van’da düşen su miktarına dikkat çekildi ve önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yapıldı.

VAN 23.03.2022 13:58:54 0
'Su miktarı azalıyor, tedbir alınmalı'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, “22 Mart Dünya Su Günü” dolayısıyla açıklama yaptı. 
Günün anlamına ilişkin bilgi veren Kalçık, “1993 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda önerilen ‘Dünya Su Günü’, gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin, giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanmasına teşvik sağlamak amacıyla 22 Mart Dünya Su Günü olarak ilan edilmiştir.” dedi. 

SUYUN ÖNEMİ

Suyun stratejik, sosyal, ekonomik ve ekolojik yaşam anlamında önemli bir yerinin olduğunu ifade eden Kalçık, “Su, yaşamın temelini oluşturan vazgeçilmez bir değerdir. Artan nüfus, küresel ısınma ve atık suyun yeterince arıtılmadan doğaya bırakılması ve benzeri sebeplerden su döngüsünde gözlemlenen değişimler milyonlarca insanın temiz suya erişimini problemli hale getirmekte ya da hiç erişememelerine neden olmaktadır. Önümüzdeki yıllarda daha geniş bir nüfusun temiz ve güvenilir su kaynaklarına erişim probleminden etkileneceği öngörülüyor.” diye konuştu. 

"TEDBİR ALINMALI"

Kuraklık ve özellikle de kirlenme ve yanlış uygulamalardan dolayı Van’daki su miktarında ciddi bir düşüş yaşandığını söyleyen Kalçık, şunları kaydetti: 
“Van'da kişi başına düşen su miktarı yüzde 30'ların altına düşmüştür. Van'da kişi başına düşen su miktarı günlük 150 litre, 1 milyon 200 bin nüfuslu kentimizde yıllık 60 milyon metreküp civarındadır. Tarım, hayvancılık ve sanayide kullanılan suyun miktarı 2 ve 3 katına çıkacaktır. Kuraklığa bağlı gölet ve su depolama alanlarına ihtiyaç var. Suyu idareli kullanmak ve israf etmekten vazgeçmek gerekiyor. Özellikle 2021 yılında genel olarak yaşanan küresel ısınmadan kaynaklı bölgemizde ve ilimizde de ciddi kuraklıklar yaşandı. Van Gölü büyük oranda çekildi, göller, barajlar ve akarsular bitme noktasına geldi. Sulak alanlar kurudu, bu da büyük felaketlerin göstergesi haline gelmiştir. Bu kış mevsimin bol yağışlı olması umut verici ama küresel ısınmadan kaynaklı önümüzdeki yaz aylarında da buharlaşmanın fazla olacağı beklenmektedir. Bu durum kuraklıkların, kıtlıkların birçok canlı organizmalar için tehlike arz edeceği gözden kaçırılmamalıdır. Kuraklıkla karşı karşıya kaldığımız bu dönemde, dünya değerimiz olan Van Gölü ve su kaynaklarımız için bir an evvel tedbir almamız gerekiyor.” 
Haber: Adil Harmancı