Son depremler neyin habercisi?

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Van'da dün gece meydana gelen depremler için bakın ne dedi?

VAN 19.04.2012 23:08:56 0
Son depremler neyin habercisi?
Tarih: 01.01.0001 00:00
İTÜ, YEDİTEPE, MALTEPE Üniversiteleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet ERCAN, dün akşam Van Akçift'te meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki artçı depremi ve sonrasında meydana gelen artçıları değerlendirdi.

Van’daki fay hareketliliğinin devam ettiğini yineleyen Ercan bu salınımlarla ilgili artık sonlara doğru gidildiğini kaydederek olası bir ihtimalle de Erciş tarafında yorgun binaların yıkılması gerektiğinin de altını çizdi .

Prof. Dr. Övgün Ahmet ERCAN, Van için değerlendirmeleri aynen şöyle...

“Van’daki depremi anlamak için Van’da olmak gerekir. Deprem Vanlıları korkuttu deyince insanların ne olduğunu tam olarak anlayamıyorlar. Ben Van’da depremden sonra kaldığım zamanlarda 3 şiddetli artçı depremi hissettim ve bu depremin hissettirdiklerini iyi biliyorum." diyen Ahmer Ercan bugün yaptığı basın açıklamasında Van'la ilgili şu görüşlerine yer verdi:

19 Nisan 2012 02:30’da Van-Akçift’te M=4,5 büyüklüğünde, odak derinliği 5,0 km olan bir deprem daha olmuştur. Akçif’te 24 Şubat 2012 Cuma günü 15:07’de 5 km odak derinliğinde M=4,7 büyüklüğünden bir artçı deprem olmuştu. Van’da Ekim 2011’de M=7,2’nin artçı depremleri, Van Gölünün doğu kıyısı boyunca K45D doğrultusunda uzanan bir kuşan içinde toplanmıştı.

Artçı depremlerin yaklaşık tümü kuzeydeki Erciş kırığıyla, güneydeki Edremit kırığı üzerinde yer almaktadır. Akçift; Erciş Kırığına oldukça yakındır. Sürekli olarak korkum, bu deprem yığılma kuşağına yaklaşık dikey olarak uzanan K60B uzanımlı Erciş Kırığının irkitilmesidir.

Ancak bugüne değin bu olay gerçekleşmedi. Eğer burada, 5,5’dan büyük bir deprem olsaydı, Erciş’te yorulmuş yapıları yıkmak için yeterli olacaktır. Ancak, Endonezya-Sumatra’da 11 Nisan 2011’de M=8,6’lık depremden sonra Yer çekirdeğinden, üst kabuğuna değin zangır zangır sarsılan yeryuvarında, katı kabukta yer alan diri kırıklar da Yer’in özgür salınımlarıyla gıcırdamaktadır.

Bu gıcırdamanın bugünlerde bitişine yakınız. Bu nedenle, diri kırıklar üzerinde taşma düzeyine değin birikmiş gerginlikler, patır patır olan depremlerle Yeryüzünün çeşitli ülkelerinde ardı ardına olmuştur. Van’da büyük bir artçı depremin oluşmaması sevindiricidir. Buradan çıkarımım, Van’da önceden biriken gerginlik büyük orandan boşalmış olup, 3,5 ile 4,5 arasındaki küçük depremlerle yerin kükremesi sona doğru gittikçe azalarak sönümlenmektedir.

Özetle, Van’da olağan üzeri bir durum yok. Uzun süredir olan depremcikler ile küçük artçı depremler 7,2’lik büyük bir ana depremden sonra beklenen artçı depremlerdir. Bu büyüklükteki depremler haklı olarak Vanlıları ürkütmektetir. Ürken Vanlılar, az çığımlı(hasarlı) ya da çığımsız(hasarsız) olsa da evlerine girmemekte, soğuğun getirdiği güç koşullara katlanmak zorunda kalmaktadır.

Yetkililerin izin vermesi durumunda çığımsız ya da az çığımlı(hasarlı) evlere girilebilir. Yeniden 7,2’lik bir depremin olma olasılığı artık yok denecek ölçüde çok azdır.

Vanlılar işinize, ayrıca olağan yaşamınıza dönün. Evinizden çok korkuyorsanız, ölçtürünüz. Kuşkularınızı yenip, kendiniz, evgilinizi(ailenizi) eğlendirin, deprem konularını artık konuşmayın. Sıkıntısı olanları da tin bilimciye (psikatriste) götürün.'' dedi.

Gazetevan