Saray’da Atıksu Arıtma Tesisi’nin yapımı sürüyor

Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğünce (VASKİ) Saray ilçesinde yapılan Atıksu Arıtma Tesisi’nde çalışmalar devam ediyor.

SARAY 16.10.2023 11:41:00 0
Saray’da Atıksu Arıtma Tesisi’nin yapımı sürüyor
Tarih: 16.10.2023 11:51

Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğünce (VASKİ) Saray ilçesinde yapılan Atıksu Arıtma Tesisi’nde çalışmalar devam ediyor. Yaklaşık 31 Milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen proje, ilçeye atık su arıtma ihtiyacını karşılayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayesinde ‘Van Gölü'nü Koruma Eylem Planı’ çerçevesinde Van Gölü Havzasının korunmasına yönelik başlayan projeler devam ediyor. Bu kapsamda VASKİ Genel Müdürlüğü, Saray ilçesinde yapımına başladığı ‘Atık Su Arıtma Tesisi’nde hummalı bir çalışma yürütüyor. Van Gölü Havzası’nı gelecek nesillere daha temiz bırakmayı hedefleyen proje, 2023 Yatırım Programı ve İller Bankası’nın ‘Kanalizasyon ve Altyapı Projeleri’ (SUKAP) kapsamında hayata geçiriliyor.

İlçedeki atıksu sorununu çözecek olan tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte birinci kademe 2035, ikinci kademe ise 2050 yılına kadar ilçedeki arıtma ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlandı. Ayrıca teknolojik altyapı kullanılarak iki kademe şeklinde karbon ve azot giderimine dayalı nitelikte olacak tesiste, ön arıtma (fiziksel arıtma), biyolojik arıtma, çamur arıtımı ve yardımcı tesisler alt başlıklarında yer alacak.

Tesiste kaba ızgara, ince ızgara, kum ve yağ tutma, giriş terfi merkezi, havalandırma havuzları, son çöktürme havuzları, geri devir ve fazla çamur pompa istasyonu, çamur susuzlaştırma ünitesi, blower binası, idari bina yer alıyor. Yapım çalışmalarının aralıksız sürdüğü Atıksu Arıtma Tesisi, ilçedeki atık suların çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden deşarj edilmesini sağlayacak.

Yaklaşık 20 bin nüfuslu Saray ilçe merkezine uzun yıllar hizmet verecek olan tesisin 2023 yılı içerisinde tamamlanarak hizmete alınması planlanıyor.