Rektör Battal rekoru değerlendirdi.VİDEO İZLE

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal 'Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası'yla Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Van kahvaltısını değerlendirdi.

VAN 2.06.2014 18:04:40 0
Rektör Battal rekoru değerlendirdi.VİDEO İZLE
Tarih: 01.01.0001 00:00
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal “Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası”yla Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Van kahvaltısını değerlendirdi.

Battal, bundan sonra Guinness Rekorlar Kitabında Van’ın isminin yer alacağını belirterek, bundan böyle artık yıllarca kırılamayacak bir rekoru kırdıklarını söyledi.

İlke Haber Ajansı’na konuşan Battal, bu rekoru ancak tekrar Van’ın kırabileceğini belirterek, başka bir ülkenin kıramayacağı çok önemli bir rekora imza attıklarını ifade etti.

“Bu rekorun turizme yönelik yararları var”

Öne çıkan birkaç unsurla markalaşmanın gerektiğini ve artık Van’ında bu noktaya geldiğini söyleyen Battal, “Eğer bu sayı 51 bin 793 olarak geçerse rekorlar kitabına bu şekli ile bu yıllarca kırılamayacak hatta yine şunu rahatlıkla söyleyebilirim bu rekor kırılacaksa yine Van kırar. Dünyada ki başka bir ülkenin kıramayacağı bir rekora imza attık. Çok önemli tabi ki şunu dikkate sunmak lazım markalaşmış şehirler dünya da belli ediyor, markalaşmada her yönü ile markalaşma belki mümkün değil. Ama öne çıkan birkaç unsurla markalaşmak gerekiyor. Artık Van’da bu noktaya geldi. Kahvaltısı ile ilk adımını atmış oldular. İnşallah bunun arkası da gelecek değişik sektörlerde, değişik markalarla Van öne çıkacak. Kahvaltısı ile öne çıkmasında değişik yararları da var. Bunun en önemlisi turizme yönelik yararı var. Diğeri ise bir marka şehri olması açısından tanınması açısından önemi var. Bu yüzden kahvaltı adı altında bir rekorlar kitabına girmiş oldu Van ama Van artık dünyada tanınan bir kente dönüşmüş oldu bu vesile ile. İnşallah resmi belgesi de Guinness rekorlar kitabında çıktığında o sayı kaç olarak yansıtacaklar oda önemli ama görünüyor ki Guinness Rekorlar Kitabına Van girmiş oldu. Bu Van’ımız içinde bölgemiz içinde ülkemiz içinde hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

“Van kahvaltısı Van’a mal oldu”

Van’ın belki tarihinin derinliklerinden beri süre gelen kahvaltısının artık Van’a mal olması gerektiğini belirten Battal, “Bu rekorun Van’a getirisi bir defa Van’ın kahvaltı sektöründe özellikle son dönemde herkeste bunun farkında değişik kentler kahvaltı ile öner çıkmaya çalışırken Van’ın belki tarihinin derinliklerinden beri süre gelen kahvaltısının artık Van’a mal olması gerekiyordu. Bu vesile ile de Van’a mal olmuş oldu yani tescillenmiş oldu. Kahvaltı artık Van’ın diyelim. Bu yararı var bir de dediğimiz gibi Guinness Rekorlar Kitabına bu yönü ile girmesi Van’ın tanınması açısında uluslar arası düzeyde tanınması çok daha üst düzeye çekilmiş oldu. Yine turizm ve biliyorsunuz değişik turizm çeşitleri var birde gastronomi yönünde turizm şekilleri var. Gastonomide de öne çıkan bazı yönlerimiz olması gerekiyor. Bunlardan bir tanesi de atıyorum A yemeği olabilir, işte A içeceği olabilir ama Van’da bir tane ile değil tamamen çeşitliliğiyle kahvaltısıyla öne çıkmış oldu.” dedi.

“Van plakası 65, kahvaltı çeşidimiz 65”

Van’ın plakasının 65 olduğunu ve Van kahvaltı çeşidinin de 65 tane olduğunu söyleyen Battal, “Dolayısıyla 65 farklı kahvaltı çeşidi ile öne çıkmış oluyor. Gastronomi açısından da oldukça önemli bunu tabi uzmanlarla da konuştuğumuz da gördük. Gastonomi hakikatten ne kadar turizmde önemlidir. Bunu kendi ülkemize de birkaç bizzat bu olayla ilgili durumu yaşayan arkadaşla da görüştüm. Örneğin Güney Kore’de, Japonya’da bir çeşit yetiştirilen danalar var. O danaların etinden tatmak için dünyanın değişik kesimlerinden insanlar gidiyor çokta pahalı yiyorlar o eti. Hatta eti tadan arkadaşım bizzat kendim konuştum, dedi ki “ya bizim burada ki sıradan et bile ondan çok çok iyi.” Ama insanlar sırf onun için oraya gidiyorlar. Aynı şeyi artık bizim ki kesinlikle damak tadı açısından olsun değişiklik açısından olsun hakikatten insanları kahvaltı yapan insanları mutlu etme açısından olsun bu tanınmalıydı bütün dünya da ve tanındı. İnşallah bunun arkası da gelecek diyoruz.” İfadelerini kullandı.(Hacı Yılmaz-İLKHA)