Tarih: 05.10.2015 10:25

Rapor tamam, karar bekleniyor!

Facebook Twitter Linked-in

 Haber: Adil HARMANCI

Edinilen bilgilere göre, ülke genelinde "küpe parası" adı altında Tarım Bakanlığı tarafından hayvan üreticisine yapılan ödemeler, geçtiğimiz Nisan ve Mayıs aylarında Ziraat Bankası aracılığıyla yapıldı.
Ancak Gürpınar'da bazı başvuru dosyalarında ortaya çıkan bir usulsüzlük iddiası nedeniyle şimdiye kadar hiçbir üreticiye herhangi bir ödeme yapılmadı. 
Üreticiler ise bu nedenle büyük bir sıkıntı yaşıyor.

ÜRETİCİ BORÇLANDI
Gazetemize konuşan Gürpınarlı üreticiler, ilçede bulunan 3 bin 800 civarındaki üreticinin "küpe parası" nedeniyle mağdur olduğunu söyledi.
Ellerindeki hayvanı besleyebilmesi için döviz üzerinden borç para aldıklarını ifade eden üreticiler, şunları anlattı:
"Hepimiz de altın, dolar gibi dövizle borç para aldık. Şimdi döviz katlanarak arttı, bu nedenle de ikinci bir mağduriyet yaşadık. Hem ödemelerimiz yapılmadı, hem de döviz yükseliyor. Tüm bunlar bazı Tarım çalışanlarının engellemesi nedeniyle oldu. Dosyalarımız 4 kez kontrol edilmesine rağmen yine de ödeme emri çıkmadı. Diyelim ki bazı üreticilerin dosyaları sorunlu çıktı, geri kalanının suçu ne? Hepimiz zor durumdayız. Saman ve arpa için herkes borçlanmış."

NESLİ KORUNMASI LAZIM
Daha çok koruma altındaki Norduz koyununu beslediklerine dikkat çeken üreticiler, şunları kaydetti:
"Bir de beslediğimiz koyun türü nesli tükenmek üzere olan Norduz koyunudur. Güya nesli tükenmesin diye çalışmalar yapılıyor. Üniversite, Tarım, valilik, kaymakamlıklar bu çalışmaya öncülük ediyor. Ama ne yazık ki, şu anda bizim yaşadığımız maddi sıkıntı bu koyunun neslini daha çok tehlikeye düşürüyor, çünkü istediğimiz gibi besleyemiyoruz ve çoğunu kesmek ya da satmak zorunda kalıyoruz."

MÜFETTİŞLER RAPOR TUTTU
Bu arada, bir süre önce Ankara'dan gelen müfettişlerin Gürpınar İlçe Tarım Müdürlüğü'nde bulunan hayvan üreticilerinin başvuru dosyalarını inceledikleri ve söz konusu usulsüzlük iddialarıyla ilgili geçtiğimiz hafta tuttukları raporu savcılığa ilettikleri öğrenildi.
Aldığımız bilgilere göre, müfettişler 514 işletmede yeniden yapılan çapraz denetimlerde elde edilen veriler ışığında oluşturdukları raporu savcılığa sundu. 
İlçedeki üreticiye yapılacak ödemelerin, savcılık tarafından yapılacak olan genel değerlendirme sonucunda belli olacağı bildirildi.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —