Peynirci esnafı, kooperatif çatısı altında birleşecek

Van Büyükşehir Belediyesi Tarihi Van Peynirciler Çarşısı esnafı, kooperatifleşmeye gitme kararı aldı. Bu amaçla ilk toplantılarını da gerçekleştiren çarşı esnafı, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Kooperatif çatısı altında topla

VAN 15.12.2021 10:55:18 0
Peynirci esnafı, kooperatif çatısı altında birleşecek
Tarih: 01.01.0001 00:00

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tarihi Van Peynirciler Çarşısı Başkanı Hasan Kayhan, amaçlarının atacakları bu adımla hem üreticinin, hem esnafın, hem de tüketicinin çıkarlarını korumak olduğunu söyledi. Yeni oluşumla beraber özellikle fiyat konusunda Van Otlu Peynirinde yaşanan haksız rekabetin önüne geçeceklerini sözlerine ekleyen Kayhan, tüm süt ürünleri olmak üzere Van Otlu Peynirini fiyat konusunda  güvence altına alacaklarını belirtti.
Tarihi Van Peynirciler Çarşısı Başkanı Hasan Kayhan: “Süt ve süt ürünlerine yüzde 20 zam yapılması gerekirken, fabrikalar bu zammı  yüzde 50-60’lar şeklinde uyguluyor. Tabi biz kooperatifleştikten sonra,   yapılması gereken fiyat artışının hakkı ne ise onu sağlayacağız. Şayet bizim dediğimiz olmazsa ürün satmayacağız, kesin ve net kararımız bu yöndedir”dedi.

“FİYAT ARTIŞLARININ ÖNÜNE GEÇMEYE ÇALIŞACAĞIZ”

Tarihi Van Peynirciler Çarşısı Başkanı Hasan Kayhan, şu açıklamalarda bulundu; “Kooperatifleşmekteki asıl amacımız öncelikle bize gelen ürünlere yapılan fahiş zamları önlemek. Çiftlik ürünlerine, yani süt ve süt ürünlerine yüzde 20 oranında zam yapılması gerekirken, fabrikalar bunu yüzde 50-60’larda uyguluyor. Bunun önüne geçmeye çalışacağız. Şayet bizim dediğimiz olmazsa ürün satmayacağız, bu konudaki kararımız nettir. Atmak istediğimiz bu adımla beraber esnafımızın birlik ve beraberliğinde en ufak bir sıkıntımız yok, kalmadı.”
Çarşı esnaflarının bazı sıkıntıları olduğundan da söz eden Kayhan; “Örneğin kiralarımız çok yüksek. 9 metrekare dükkanlara biz 2300 lira kira ödüyoruz. Bazı arkadaşlarımız daha yüksek rakamlar ödüyor. Ekonomik sıkıntılarımız var. Esnaf kirasını ödeyemez durumda şuan. Yine bazı ihaleler söz konusu olabiliyor ve bunlara peynirci olmayan da girebiliyordu. Bunların önüne geçmek istiyoruz. Yani buradaki dükkan ihalesine peynirci olan, işi bu olan girsin istiyoruz. Çünkü süt ürünlerini satmak ustalık isteyen bir şey. Açıkçası herkes bu işi yapamaz” diye konuştu.

“GİRİŞİMİMİZ, HALKIN CEBİNİ KORUYACAK”

Kooperatifleşmeyle beraber süt ve süt ürünlerinin fiyatlarını kurum çatısı altında belirleyeceklerini ifade eden Tarihi Van Peynirciler Çarşısı Başkanı Hasan Kayhan, bu amaçla hem esnafın hem de vatandaşın mağduriyetini gidereceklerini söyledi.
Kayhan: “Kooperatifleştiğimiz zaman herkes bundan faydalanacak. Biz kooperatifleşmeye gitmediğimiz sürece mağduriyet devam edecek. Bakıyoruz her gün süt ürünlerine, peynir fiyatlarına fahiş zamlar yapılıyor. Van Otlu Peynirin fiyatı net olmadığı için, belirli bir kurum buna net fiyat belirlemediği için bu işi serbest yapanlar var, isteyen istediği fiyata satabiliyor. Dışarıda bu işi serbest yani ayaküstü yapan biri, köylü üreticiden 50 liraya peynir alıyor, 70 liraya satıyor. Biz bu tür haksızlıkları önleme niyetindeyiz. Bizim bu girişimimiz halkın cebini koruyacak, amacımız budur. Tabi bize de faydası olacak. Oluşumumuzla birlikte tek çatı altında toplanacağız, ürünlerin fiyatlarını biz belirleyeceğiz, yani Van’da Van Otlu Peynirinin fiyatını biz belirleyeceğiz. Ve buşekilde de bir kurumsallaşma söz konusu olacak” şeklinde konuştu.

“VAN OTLU PEYNİRİNİ KORUMA ALTINA ALIYORUZ”

Kooperatifleşmeyle beraber ürün fiyatlarının da kurum çatısı altında belirlenen rakamlarla sabitleşeceğini dile getiren Kayhan: “Ürünlere belirlediğimiz fiyatlar tezgahlara net olarak yansıyacak. Hem çiftçinin kesesine bereket gelecek, çünkü malını kaça satacağını bilecek, hem esnaf kazanacak, hem de vatandaş kazanacak. İnternet üzerinden peynir satışı yapanlar var. Kilosunu 120 liradan satışa sunuyorlar, bu peynire olan rağbeti de düşürüyor, tabi bunun da bilincindeyiz. Ama kooperatifleşme olursa, alış fiyatı ile satış fiyatı belli olacak. Bu durumda peynir almak isteyen vatandaş hangi dükkana giderse gitsin peynirin satış fiyatını bilecek, ona göre alacak. Şayet daha yüksek rakamlara satanı görürse de bize şikayet edebilecek. Biz gelen şikayetleri değerlendirebileceğiz, gerekirse yaptırım uygulayacağız. Bu çalışmamızla aynı zamanda Van Otlu Peynirini koruma altına alıyoruz” dedi.

“ORTADA BİR BELİRSİZLİK VAR”

Yapılan son zamlardan sonra çarşı esnafının mal bulamaz hale geldiğini ve mağdur olduğunu dile getiren Kayhan, “Esnaf artık birlik ve beraberlik şuuruyla hareket etmeye karar verdi. Oluşumumuz buna da sebep oldu, bu iyi birşey. Sebebi de şu; köyde akrabası olan veya tanıdığı olan kişiler köye gidip peynir alıyor, bırakmıyor köylü şehre gelsin. Bu tarz iş yapan kişiler genelde kayıtsız olan kişilerdir, bunları resmi mercilere bildireceğiz, önüne geçeceğiz. Böyle olunca malı ucuza alıp gelip esnafa en pahalı fiyata satıyor ama şuan çarşı esnafı diyor ki, ben hergün farklı fiyatlara alıp satacağıma, benim net kârım belli olur, net giderim belli olur. Şuan esnafda dengesizlik var, esnaf bir ay ödemelerini yapabiliyor bir ay ödeyemiyor çünkü ortada bir belirsizlik var. Esnafın net kazancı belli değil. Peynir sezonunda farklı illerden Van’a gelen ve toptan peynir alan kişiler de söz konusu. Kooperatif çatısı altında bunun da önüne geçeceğiz. Tüm işlemler kooperatif çatısı altında gerçekleşecek. Esnafı, vatandaşı, üreticiyi koruma ve kurumsallaşma anlamında kooperatifleşme sürecinde bizlerVali Bey’in de desteğini istiyoruz. Ticareti uygun şekilde yapmayanları da kendisine bildireceğiz, piyasayı bozduğunu söyleyeceğiz. Yani hem üreticinin, hem esnafın, hem de tüketicinin çıkarlarını koruyacağız” ifadelerini kullandı.

Peynirci esnafı, kooperatif  çatısı altında birleşecek
Özel Haber: M. Selim KURT