Özer, “En önemli eğitimi meslek eğitimidir” 

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Van’a gelen Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer meslek liselerinin önemine  değindi.

VANGÖLÜ TV 19.08.2022 16:52:00 0
Özer, “En önemli eğitimi meslek eğitimidir” 
Tarih: 19.08.2022 16:52

VANGÖLÜ TV ÖZEL
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Van temasları kapsamında ilk olarak valiliği ziyaret ederek şeref defterini imzaladı, ardından il eğitim değerlendirme toplantısına katıldı. Bakan Özer, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, kapsamlı bir değerlendirme yaptıklarını belirtti. Bakan Özer, meslek liselerinin önemine değinerek şu açıklamalarda bulundu:  

Bir ülkenin en önemli eğitimi meslek eğitimidir. Meslek eğitimi için 2 şey için önemlidir. Birincisi, iş yükü piyasasındaki ki tempoyu karşılama, ekonomik kalkındırmaya ve sürdürülebilirliği için önemlidir. İkincisi, meslek eğitimi oturduğu zaman eğitim sistemi oturur.28 Şubat sürecinde uygulanan kat sayı uygulaması 2012’den sonra kaldırıldı. Bu kaldırmak kolay olmadı. Bu süreçte neler yaşandı. Akademik olarak başarılı öğrenciler meslek liselerine gitmemeye başladı. Giderek hiçbir yere yerleşemeyen öğrencilerin yerleştiği bir okul türüne dönüştü. Sonra öğretmenlerin öğrencilerden beklediği başarı oranı düşmeye başladı. Bu durum eğitim ortamını daha dezavantajlı duruma getirerek eğitim verilemez hala geldi. Bu durum 3 şeyi ortaya çıkarttı. 

KAT SAYI UYGULAMASININ ORTAYA ÇIKARTTIĞI SORUNLAR

1.    İş gücü piyasası istediğini bulamadı. Sürekli usta, çırak ve kalfa bulamıyorum sözleri yankılanmaya başladı.

2.    Okullar arası başarı farkı derinleşti. Eğer bir eğitim sisteminde heterojen bir sınıf inşa edilemezse eğitimde başarı olunamaz. Eğer akademik olarak başarılı olanları bir okul türünde, akademik olarak başarısız olanları başka bir okul türünde kümelerseniz homojen bir şekilde ciddi bir fark ortaya çıkar. Ve bunu kapatmamız da mümkün olmaz. Çok büyük maliyetlere neden olacaktır. İşte okullar arası başarı farkının ortaya çıktığı nokta burası.

3.    Hiç öngörülememiş sosyolojik sorunlar var. Dezavantajlı çocuklar kümelendikçe ve eğitim yapamaz hale geldikçe devamsızlık yapmaya başlandı. Bu da madde bağımlılığı ve diğer suçların aratmasına neden oldu. Bu tür sosyolojik olayları çözmek için ülkemiz çok fazla maliyet harcadı. İşte yanlış eğitim politikasının bir ülkeye verdiği maliyet ortada.

Kaynak: Vangölü TV 

Video geliyor...
 


Haber Kaynak : Van Gölü TV