Özel, Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planını değerlendirdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda ilgili bakanlıklar, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla hazırlanan “Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı” tamamlanırken, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulun

VAN 30.04.2021 11:37:36 0
Özel, Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planını değerlendirdi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Özellikle Vangölü Aktivistleri Derneği’nin son yıllarda Van Gölü’ne ilişkin “Koruma Kanunu” talebiyle gerçekleştirdiği etkinlikler ışığında, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez’in ve Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Van TSO) da katkılarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde Ankara’da “Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı” adı altında ilgili kurumların bir araya gelmesi ile sürece start verildi.

ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı ve AK Parti eski Van Milletvekili Gülşen Orhan’ın başkanlığında 2020 yılında ilgili bakanlıkların ve Van ile Bitlis’teki yerel yönetim ve STK’ların katılımı ile başlatılan toplantılarda Van Gölü’nün mevcut sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırdı.

Eylem planını, yaklaşık bir yıldır süren toplantılar, görüş ve öneriler kısmı ile tamamlandı.

ŞİMDİ SIRA UYGULAMADA

“Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı” kapsamında bundan sonra uygulamaya geçilecek.

Havzadaki tüm atıkların kontrol altına alınması, atık sulardan kaynaklı kirliliğin giderilmesi, gölün temizlenmesine yönelik Arıtma Tesisleri boyutunda çalışmalar ve farkındalık etkinlikleri gerçekleştirilecek.

“KİRLİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLECEK”

Eylem planının uygulama safhasına geçmesiyle ilgili görüşlerini açıklayan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, “Cumhurbaşkanımızın eşi hanımefendi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlayan bu çalışmayı çok kıymetli buluyoruz. Van Gölü Havzası Koruma ve Eylem Planı hayat bulacağı günleri bekliyor. Bu planla Van Gölü'nü kirleten bütün nedenler ortadan kalkmış olacak, başta Arıtma Tesisleri, derelerden gelen kirlilikler, tarım kaynaklı kirlilikler, hayvancılıktan kaynaklı kirikler ve bilinçsizce yapılan kirliliklerin önüne geçilmiş olacak.” dedi.

“SAHİPLENMEK GEREK”

Herkesin eylem planını desteklemesi ve plan çerçevesinde üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden Özel, “İlgili bütün kurumlar ve yereldeki belediyeler, STK’lar ve halkın bu eylem planını sahiplenmesi oldukça önem arz etmektedir. Özellikle yerel dinamiklerin, sivil toplum kuruluşlarının ve halkın bu çalışmanın içerisine dahil edilmesi ve halkın da inisiyatif alması, görevler verilmesi hem farkındalık açısından hem de bu eylem planının sahiplenmesi noktasında oldukça önemlidir.” diye konuştu.

“TARİHİ FIRSATTIR”

Van Gölü’nün geleceğe aktarılması ve yaşatılması için eylem planını “tarihi fırsat” olarak değerlendiren Özel, şunları söyledi:

“Yıllardır uğraştık, faaliyetler düzenledik, özellikle kamuoyunun dikkatini çekmeye çalıştık ve Van Gölü etrafında yaşayan yaklaşık bir milyon nüfusun bu konuya özellikle ehemmiyet göstermesi için birçok çalışmalar yaptık. Yine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan hanımın Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı başında olması, siyasetçilerimizin ve kamuoyu desteğiyle önemli bir yol alındı, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Van Gölü'nün eskisi gibi, dedelerimizden aldığımız gibi geleceğe taşınmasında bu eylem planı oldukça önemlidir. Buradan bir çağrı yapmak istiyoruz; Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planına elbirliğiyle hepimizin sahip çıkması lazım. Bu tarihi bir fırsattır. Biz ne kadar sahip çıkarsak o kadar işlevini görecek ve Van Gölü geleceğe mavi ve temiz olarak kalacaktır. Son dileğimiz ve her zamanki söylememiz olan ‘Van Gölü Kirlenmesin Mavi Kalsın’ bizlere hayat vermeye devam etsin.”

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi