'Otellerde yer kalmadı'

VAN'DA İRAN'LILAR MUTLULUĞU

VAN 22.03.2022 14:38:19 0
'Otellerde yer kalmadı'
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, İran'da Nevruz tatilinden dolayı çok sayıda turistin Van'a geldiğini belirterek, otellerdeki doluluk oranının yüzde 100'e ulaştığını söyledi. Otellerdeki İranlı yoğunluğunun Nevruz Bayramı öncesi başladığını belirten Yüksel; “Nevruz tatilinde rezervasyon yapamayan, otellerde boş yer bulamayan bir çok İranlı, Nevruz öncesi Van'a gelmeye başladı. Nevruz öncesi gelen İranlılar, kentte alışverişlerini yaptılar, gezdiler. Gelen turistler 3 veya 4 gece konakladıktan sonra gidiyor, yerlerine başka gruplar geliyor. Bu yoğunluk 3 Nisan tarihine kadar devam edecek. Kentimizdeki bu turizm hareketliliğinin Van esnafına büyük faydası oluyor” dedi.
İran kültürüne göre yenilenme anlamı taşıyan Nevruz Bayramını Van’da geçirmek için günler öncesinden rezervasyonlarını yapan İranlı turistler, günler öncesinden kente gelmeye başladı. 20 Mart tarihi ile birlikte daha da fazla İranlı turist Van'a geldi. Söz konusu İranlı turistlerin 3 Nisan tarihine kadar Nevruz tatili bulunuyor. Bu tarihe kadar İranlı turistlerin kente gelmeyi sürdüreceği ve ortalama 3 - 4 gecelik bir konaklama yapacakları belirtildi. 
İranlı turistlerin Van’ı tercih etmeleri Van esnafını sevindirirken, konaklama ve eğlence merkezlerinin de yoğun bir iş dönem yaşamalarına sebep oluyor. Yaşanan bu yoğunluk esnafın yüzünü güldürüyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan  Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, yaşanan yoğunluktan dolayı Van’da yer bulamayan bazı İranlı turistlerin Antalya, İstanbul ve Trabzon’a gittiklerini de söyledi.

“14 GÜNLÜK BİR YOĞUNLUĞUMUZ OLACAK”

VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede; "Nevruz, İranlılar için, kendi kültürlerinde yenilenme anlamına geliyor. Bu dönemde, İran’da çoğu insan evlerinin dekorunu değiştirir, mobilyasını değiştirir, kıyafetlerini değiştirir. Kent olarak, Nevruz’dan önceden başlayan bir İranlı turist yoğunluğu yaşıyoruz. Nevruz tatilinde Van’da yer bulamayan kişiler, Nevruz’dan önce geldiler, alışverişlerini yaptılar. Tabi bu gelişlerin, alış veriş yapmalarının Van esnafına büyük faydası oldu. Nevruz öncesi doluluk oranlarımız yine yüksekti ama Nevruz’un başlamasıyla otellerimizin doluluk oranı yüzde 100’e ulaşmış durumda. Önceki gün girişler daha da fazla oldu. 3 gecelik periyotlarla turlar değişiyor. 3 gecelik konaklama yapan misafirlerimiz çıkışlarını yapıyor, yerine yenileri geliyor. 20 Mart’ta başlayıp 3 Nisan’a kadar devam edecek olan 14 günlük bir yoğunluğumuz olacak. 14 gün boyunca sürekli 3 gecelik ve 4 gecelik turlar şeklinde yerler değişecek. Şuan için gelişler devam ediyor. Otellerde rezervasyon yapanlar var, bir de rezervasyon yapmadan gelenler oluyor. Tabi otellerdeki doluluk oranı çok yüksek olduğu için rezervasyonsuz gelenler için bazı tedbirlerin alınması lazım. Daha önceki senelerde dışarıda kalan İran vatandaşlarını evlerinde konaklatan vatandaşlarımız oldu. Van halkı misafirperverdir, bu konuda da kendilerine çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“3 NİSAN’A KADAR OTELLERİMİZ YÜZDE 100 KAPASİTE İLE ÇALIŞACAK”

VANOTED Başkanı Yunus Yüksel, son olarak şunları söyledi: “Yoğunluğumuz 20 Mart’ta başladı, 3 Nisan’a kadar da devam edecek. İran kültürüne göre Nevruz’un son günü herkes pikniğe çıkıyor. Yani o seneki dertlerini, sıkıntılarını pikniğe çıkarak doğaya salmış oluyorlar, kendilerini yenilemiş oluyorlar. Bu kültüre sahip oldukları için Nevruz’un sonunda buraya son gelen İran vatandşları pikniğe çıkacaklar, ondan sonra ülkelerine geri dönecekler. 3 Nisan’a kadar otellerimiz yüzde 100 kapasite ile çalışacaklar. Gerek İran’ın yakın olmasından dolayı gerek halkımızın  misafirperver olmasından dolayı Van’ı tercih ederek gelen İran vatandaşları yer bulamadıkları zaman öbür şehirlere de gidiyorlar. Bu gerekçeyle buradan Antalya, İstanbul ve Trabzon’a gidenler de oldu.” 
Özel Haber: Mehmet Selim KURT