Okumanız Gereken 10 Yazar

Günün Öne Çıkan 10 Köşe Yazısı

VAN 25.07.2017 10:54:32 0
 Okumanız Gereken 10 Yazar
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Gülen, Neden “Ulusalcılar Yaptı” Dedi?

F. Gülen; eğer köşeye sıkışırsa, takiyyesi, para yedirmesi, rüşveti, şantajı, onursuz lobi çabaları bir işe yaramazsa; yemin ederek en rahat yalan söyleyen ve en kolay adam satan biridir… Yani Kılıçdaroğlu, “Gülen bizi şimdi neden satıyor? Durup dururken bu satış da nereden çıktı?” demesin.

Batı’da rüzgâr Gülen’in aleyhine dönmeye başladı. İngiltere’nin Ankara büyükelçisi “Gülen işin içinde, biliyoruz” demeye başladı. ABD’de medya artık Gülen’i işaret ediyor. Köşeye sıkıştı, görün bakın daha kimleri satacak…

Hüseyin Gülerce

Mescid-i Aksa’da Test Edilen

Peki, 2 İsrail askerini Aksa’nın kapısında silahla vuran Filistinlilerin (ki 3’ü de çatışma sonrası hayatını kaybetti) irtibatları, silahları nereden buldukları ve o olayın soruşturmasının neticelerini hiç merak etmiyor muyuz?

Katar’ı, Türkiye’yi hedefe koyanlar, Mısır’da silahlı darbe ile iktidarı değiştirenler, Suudi Arabistan’da saray darbesi yapanlar, Filistin’de nasıl bir tezgahın içindedir?

Hasan Öztürk

Körfez Soğuğu

Aslına bakılırsa, yaşananların sadece Katar değil, krizi çıkartan ülkeler için de implikasyonları olduğuna ve/ya olacağına şüphe yok. Petrol fiyatlarının yıkılmasıyla birlikte son yıllarda eski güzel günlerini arayan bölgede, Katar ile çalışan firmalar için çeşitli sektörlerde, alanlarda yansımalar kaçınılmaz.

Daha da önemlisi, zaten krizlerle kaynayan bir Ortadoğu konjonktüründe, üretilen son bunalım sayesinde bölgenin istikrar ve güvenilirlik hanesine eksi bir not daha uzun süre silinemez şekilde yazılmış oldu.

Hatice Karahan

Almanya’da Putin’leşme!

ABD sadece Alman otomotiv şirketleri değil, Deutsche Bank, Commerzbank gibi Alman bankacılık devlerine de 15 milyar doları aşan cezalar kesti. Suçlamalar sadece mali usulsüzlüklerle ilgili değil, ‘para aklama’ da var. Almanya ne yaptı?

AB’yi harekete geçirdi ve ABD merkezli internet devi Google, Apple’a milyar euroluk ‘vergi cezaları’ kesti. ABD, emisyon cihazlarını üreten Bosch gibi yeni Alman şirketlerini soruşturma listesine aldı. AB de, Amazon, McDonald’s gibi Amerikan şirketleri hakkında soruşturma başlattı! İki taraf da birbirine ‘sen bana dokunursan ben de sana dokunurum’ mesajı veriyor.

Mustafa Kartoğlu

Dört Meydan Okuma

Türkiye'nin FETÖ, PKK ve DHKP-C ile mücadelesinin Batı başkentlerinde "terörle mücadele" yerine "fikir-ifade özgürlüğü" ve "insan hakları ihlalleri" düzleminde değerlendiriliyor olması temel bir sorun haline geldi. Büyükada tutuklamalarından sonra Berlin'in "ekonomik yaptırım" ve "Gümrük Birliği'ni tartışalım" noktasına gelmesi ve bunun diğer AB ülkelerine yayılması ihtimali Türkiye-Batı ilişkilerinin geleceği açısından kaygı verici.

Buradaki tehdit, Türkiye'nin 2019 seçimlerine giderken yaptırımlarla "ekonomik krize" sokulması ihtimali. Ekonomik diplomasinin Berlin'deki "Erdoğan'ı acıtalım" hissiyatını dindirmesini umalım. Ancak Türkiye'nin de artık Avrupa'dan gelecek "yaptırım" saldırılarına hazırlıklı olması lazım.

Burhanettin Duran

Almanya: “Örtülü Mücadeleden Cephe Savaşına”

Türkiye-Almanya ilişkileri bakımından daha elim ve vahim olanı ise Alman politikacıların "özrü kabahatinden büyük" dedirten beyanları. Alman Bakan Gabriel'in, Türkiye'ye yönelik yaptırım hazırlıklarından söz ettikten sonra kurduğu cümleler, demokratik teamüller bakımından, akıl almaz.

Türk insanını ve Almanya'daki Türk vatandaşlarını Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı kışkırtıcı cümleler kullanılması, kabul edilemez!

Türkiye Cumhuriyeti'nin seçilmiş Cumhurbaşkanı'nı hedef alarak, "Ondan vazgeçerseniz ilişkilerimiz düzelir" imasında bulunmak, dost ve müttefik bir ülkeden beklenebilecek bir yaklaşım olamaz. Bu zihniyetten, Türkiye'ye karşı yürütülen örtülü mücadelenin, açık cephe savaşına dönüştüğü sonucu çıkar.

Okan Müderrisoğlu

Türkiye Almanya’dan (Neden) Daha Güvenli?..

Türkiye, bundan sonra, Almanya’dan daha güvenlidir. Çünkü Almanya, Draghi’nin görev süresinin bitmesiyle ECB’yi, Alman Merkez Bankası (Bundesbank) yapmaya çalışacak. Almanya’nın bu çaresiz ısrarı Güney Avrupa’yı yeni bir krizin eşiğine getirecek ve bu krizin etkileri Alman ekonomisi için de çok sarsıcı olacaktır.

Yakın gelecekte, İtalya başta olmak üzere, Güney Avrupa da Türkiye ile birlikte hareket etmesi gerektiğini anlayacaktır.

Cemil Ertem

Türk-Amerikan İlişkileri Zehirlenirken...

Bir asker olarak Dunford, NATO üyesi bir ülkenin, Rusya’dan S 400 satın almasının salt ticari bir faaliyet olmadığını, sonuçlarının da salt askeri olmayacağını biliyor. Füzelerin transferi, aynı zamanda genel güvelik, askeri, siyasi, teknik, ekonomik ve ittifaklar arasında önemli sonuçlar doğurma potansiyeline sahip.

Generallerin konuşmaları, bir şeylerin değişmeye başladığını, müttefikler arası “güven” erozyonunun zirve yaptığını gösteriyor. Sonrasını ise bekleyip göreceğiz.

Nihat Ali Özcan

Türkiye, YPG ile Çalışır mı?

Suriye’nin kuzeyinde bu oluşumun meydana gelebilmesi için Şam’ın federatif bir yapıya ikna edilmesi lazım. ABD, ancak Kürtlerin Türkiye’yle ilgili bu şartları kabul edip uyguladıklarında bu konuda aracılık edebileceklerini ve Ruslarla da çalışabileceklerini vurguluyor.

Yönetimden kaynaklar, son zamanlarda Türkiye’nin, “YPG’den gelecek her tehdide misliyle karşılık veririz” tavrını da umut verici görüyorlar. Bunun mutlak bir tehditkâr tavır olmadığını, ancak bir tehdit durumunda gereğini yaparız olduğunu söylüyorlar.

Serdar Turgut

Bir Çifte Standart Asansörü...

İnsan hakları konusu, Batı’nın iktidar çekişmesinde kendilerine biat eden isimlere/ülkelere itibar taşıyan, biat etmeyenleri ise ötekileştiren bir asansör gibi kullanılıyor. Bu durumda ortaya çıkan çifte standartlar artık gizlenemez ve tahammül edilemez boyutlara ulaştı.

Eğer böyle olmasaydı, Mısır’daki darbe sempatiyle karşılanıp, Kudüs’te bugün yaşanan zulüme kulak tıkanır mıydı? Ya da 15 Temmuz gibi, dünyanın görebileceği en hain insan hakları ihlalleri karşısında sessiz kalınır mıydı? Bunun yerine darbecileri kollayan iki yüzlü bir tutum sergilenir miydi?

Markar Esayan