Ödüller sahiplerini buldu

Van İpekyolu Belediyesi tarafından 3-5 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen “Kısa Film Festivali”nde ödüller sahiplerini buldu.

VAN 7.05.2018 11:21:58 0
Ödüller sahiplerini buldu
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Bu yıl ilk kez düzenlenen “Kısa Film Festivali”nde 249 kurmaca, 110 belgesel, 36 deneysel, 29 animasyon olmak üzere toplam 424 kısa film yarıştı. Ön değerlendirmenin ardından kurmaca dalında 14, belgesel dalında 10, deneysel dalında 5, animasyon dalında 5, engelsiz yaşam ödülü dalında 5 film olmak üzere toplamda 39 film yarışma; 14 film de gösterim hakkı kazandı. Van temalı filmler atölyesi kapsamında çekilen 7 filmin ayrı bir kategoride yarıştığı film festivalinin finalinde toplamda 13 ödül verildi.
Yoğun ilgi gören kısa film festivali ana jürisinde Ahu Türkpençe, Ahmet Mümtaz Taylan, Mehmet Aksın, Ozan Açıktan, Murat Tırpan, Nuran Evren Şit, Asuman Susam, Enis Rıza Sakızlı, Mustafa Ünlü, Ümit Kıvanç, Ayşe Ünal, Fehmi Kaba, Hale Künüçen, Yonca Ertürk, Deniz Tarsus, İsmail Orhan Toraman, Şükrü Künüçen, Tankut Kılınç gibi uzman, akademisyen ve tanınmış isimler yer aldı.
3 aylık yoğun bir çalışma sonunda gerçekleştirilen 3 günlük festivalin final gecesi renkli görüntülere sahne oldu.
Bir otelde gerçekleştirilen final gecesi ilk olarak Van YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvar Grubu ve Van Asayiş Kolordu Komutanlığı Bando Takımının gösterisiyle başladı. Grup tarafından çeşitli parçalar icra edildi. Büyük beğeni toplayan sunumu, dinleyiciler uzun süre alkışladı.
Oyuncu Ece Dizdar’ın sunuculuğunu yaptığı gecede daha sonra Festivalin Tanıtım Filmi gösterildi.
Festival Yönetmeni Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nergiz Karadaş, davetlilere “hoş geldiniz” dedikten sonra, “İpekyolu Belediyesi tarafından ilki düzenlenmesine rağmen kısa film festivaline gösterilen ilgi bizleri oldukça mutlu etti. Hepinize keyifli bir gece diliyorum” dedi.

 

“TARİHE NOT DÜŞMEK İÇİN...”
Ardından kısa bir konuşma yapan İpekyolu Belediyesi Başkan Vekili ve Festival Başkanı Cemil Öztürk; “Van, tarihi süreçte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve doğu ile batı medeniyetleri arasında önemli bir köprü vazifesi görmüştür. Van, zengin kültürel ve sanatsal değerleri ile de geleceğe ışık tutmuş bir geçmişe sahiptir. İşte tam da bu noktada adını tarihi İpekyolu’ndan alan ilçenin hem kaymakamı hem de belediye başkan vekili olarak; tarihe olan borcumuzu bir nebze de olsa ödeyebilmek, sahip olunan tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri tüm dünyaya duyurabilmek ve mayasında var olan sanatsal değerleri tekrar ortaya çıkararak tarihe önemli bir not düşebilmek için Ulusal Kısa Film Festivalini gerçekleştirme kararı aldık. Tarihi misyonuna yakışır, sinema gibi etkili bir iletişim aracı içeren festivalimizle Van'ımıza ait tüm güzellikleri, tüm dünyaya yayabilmek için başlattığımız uzun ve meşakkatli bir süreçte yaptığımız çalışmalarla bugün sizlerin huzurunuza çıkmış bulunmaktayız. Festivalimiz, bu yıl ilki düzenlenmesine rağmen ülkenin dört bir köşesinden yoğun bir başvuru almıştır. Gerek yönetmenlerin, gerekse de sinemaseverlerin festivalimize ilgisi bizleri fazlasıyla mutlu etmiştir. Buradan bir kez daha bu festival için emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Vali Vekili Mehmet Parlak da, Van'da son zamanlarda kültür, sanat faaliyetlerin yeniden canlandırıldığını, film festivalinin de bunun bir göstergesi olduğunu kaydetti. Parlak; “Bu ciddi organizasyonu gerçekleştirenlere, Sayın Cemil Öztürk’e teşekkür ediyorum. Belediyecilik salt yol, yapmak, su götürmek değildir. Belediyelerimiz, kültür ve sanatın desteklenmesi noktasında da önemli bir misyon üstleniyor. Tekrar emeği geçenleri kutluyorum” ifadelerini kullandı.

 

VERİLEN ÖDÜLLER 
Konuşmaların ardından ‘1. Ulusal Kısa Film Festivali’nde, onur ödülleri ve 7 dalda birinci seçilen film sahiplerine ödülleri takdim edildi.
1. Ulusal Kısa Film Festivali'nde 249 kurmaca, 110 belgesel, 36 deneysel, 29 animasyon olmak üzere 424 kısa film başvurdu. Festivalde ön değerlendirmenin ardından kurmaca dalında 14, belgesel dalında 10, deneysel dalında 5, animasyon dalında 5, engelsiz yaşam ödülü dalında 5 film olmak üzere toplamda 39 film yarışma, 14 film de gösterim hakkı kazandı. Van temalı film atölyesi kapsamında 7 filmin de ayrı bir kategoride yarıştığı festivalde, toplam 13 kısa film için ödül töreni düzenlendi.
Festivalin final gecesinde heyecanla beklenen ödüllerin sahiplerinin açıklanmasına geçilmeden önce onur ödülleri verildi. İlk onur ödülü Senarist Ali Duygu Sağıroğlu’na verildi. Ardından Yönetmen Feyzi Tuna’ya da onur ödülü verilirken, sağlık sorunlarından dolayı geceye katılamayan Prof. Dr. Sami Şekeroğlu adına da onur ödülü takdim edildi.
Onur ödülü takdimlerinden sonra kazanan filmlerin ve yapımcılarının açıklanmasına geçildi.
Engelsiz Yaşam kategorisinde kazanan isim “Süheyla” filmiyle Gökhan Öcal oldu. 
Van Temalı Film Dalında da 3 kişiye ödül verildi.
Bu dalda 1. “Norduz Koyunu” kısa filmiyle Lokman Demir olurken, 2. “Sıcak Emekler” filmiyle Mehdi Saylığ ve 3. ise “Şahmat” filmiyle Nazlı Kaya oldu.
Deneysel Dal’da kazanan “Tıkanma” isimli filmiyle Burkay Doğan oldu.
Animasyon Dalı’nda 1.’lik ödülünün sahibi “Vadi” isimli filmiyle Can Erkan-Salih Toprak ikilisi oldu.
Belgesel Dalı’nda da 3 ödül verildi. Bu dalda 1.’lik ödülü “Kenar Mahalle Manifestosu” belgeseliyle Egemen Özcan’ın olurken, 2.’lik ödülü “Saksak Bir Tütün Belgeseli” isimli yapımıyla Turan Kubulay’ın, 3.’lük ödülü ise “683” isimli kısa belgeseliyle Canberk Şimşek’in oldu.
Kurmaca Dalı kategorisinde de 3 ödül verildi.
Bu dalda 1.’lik ödülünün sahibi “Sirayet” isimli yapımıyla Nuri Cihan Özdoğan, 2.’lik ödülünün sahibi “Hikayeci” isimli yapımıyla Anıl Güldoğan ve 3.’lik ödülünün sahibi de “Hasta Bakıcı” isimli yapımıyla Soner Sert oldu.
Gecenin son ödülü ise “Münir Özkul Jüri Özel Ödülü” oldu.
Bu ödül de “Bir İş Görüşmesi” kısa filmiyle Alkım Özmen’e gitti. Ödülü sahibine, geceye katılan Münir Özkul’un oyuncu kızı Güner Özkul verdi.
Gece, festivale katkısı olanlara plaketlerinin verilmesi ile son buldu.
Geceye il protokolünün yanı sıra oyuncular, yönetmenler, öğretim üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Haber: Umut Tarhan

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi