Öcalan’dan Kandil’e ‘Esnek olun, şartsız çekilin!’ talimatı

Öcalan’ın PKK’ya yazdığı ‘sınır dışına çekilin’ mesajını taşıyan mektubu BDP’ye teslim edildi. Kandil’e verilen talimatta, “Mutabakat gereği, herhangi bir şart öne sürmeden çekilin” denildi. Sınır dışına çıkışl

VAN 5.04.2013 11:03:59 0
Öcalan’dan Kandil’e ‘Esnek olun, şartsız çekilin!’ talimatı
Tarih: 01.01.0001 00:00

ÇÖZÜM Süreci içinde İmralı’dan beklenen ‘çekilme’ talimatı da geldi. Abdullah Öcalan’ın, PKK’ya sınır dışına çıkış talimatı vereceği mektubunun önce Ankara’ya ardından Kandil’e ulaştırılmak üzere Erbil’e götürüldüğü öğrenildi. Öcalan’ın, mektupta devlet yetkileri ile varılan mutabakat gereği, süreci kesintiye uğratacak herhangi bir şart öne sürülmemesini istediği, çekilmenin birkaç gün içinde olacağı öğrenildi.

BDP’liler Kandil’e götürecek 

Dördüncü BDP heyetinin İmralı’ya gitmesinden önce Öcalan’la devlet yetkilileri arasında gerçekleştirilen kapsamlı görüşme sonrası  özetlenen ‘çekilme talimatı’ dün Adalet Bakanlığı’na ulaştı. Bakanlık yetkilileri, mektubu Kandil’e ulaştırmak üzere BDP yönetimine teslim etti. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Öcalan’ın kendi el yazısı ile kaleme aldığı ‘çekilme’ mektubunun Ankara’da olduğunu söyledi, ancak detay vermedi. STAR’ın ulaştığı bilgilere göre, BDP’lilerin mektubu Kandil’e ulaştırmak üzere Kuzey Irak’a götürdüğü belirtildi.

Çekilme 4-5 günde bitecek

 Mektubu götürenler arasında BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in yanı sıra parti yönetiminden bazı isimlerin bulunduğu kaydedildi. Hava şartlarının uygun olması halinde Erbil’de bulunan heyetin bugün Kandil’e gitmesi bekleniyor. Mektubun Kandil’e ulaşmasının ardından PKK yöneticilerinin kısa bir süre içinde örgüte ‘sınır dışına çık’ talimatı vereceği belirtildi. Nisan ortalarında başlaması düşünülen çekilmenin 4-5 gün içinde gerçekleşebileceği ifade ediliyor.

Endişeler yersiz

BDP heyetine, sınır dışına çekilme konusundaki endişelerin yersiz olduğunu belirten Öcalan, PKK ve BDP’nin sorumluluk almalarını istedi. Sürecinkesinlikle şartlara bağlanmamasını isteyen Öcalan’ın “Süreç tıkandı, kesintiye uğradı diye birşey yok. Son derece güçlü bir çaba ve irade var” dediği kaydedildi.

Süreçte bir damla kan akmasın

ŞANLIURFA’NIN Halfeti İlçesinde Öcalan’ın 65’nci doğum günü etkinliği yapıldı. İmralı’da BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığındaki heyetle görüşen Öcalan, örgüt sempatizanlarına 3 sayfalık mesaj gönderdi. Öcalan mesajında, “Onurlu bir barışın imkanları çok artmıştır. Ben üzerime düşeni yaptım. Eylem sırası halkımızdadır. Artık farklı bir yaşam gelişecektir. Umuyorum ki bu süreç gelişirken bir damla bile kan akmasın. Kimse kimseyi incitmesin. Herkes aşkla bu sürece katılsın” ifadelerini kullandı.

Star