Lokman Hekim’den ‘izci’ selamı

Türkiye İzcilik Federasyonu’na bağlı olarak Van’da izcilik faaliyetlerini yürüten ve Bilgi Derneği olarak bilinen ‘Bilgi, Eğitim, Gençlik ve Spor Kulübü’ bir faaliyetini daha başarıyla tamamladı.

VAN 4.09.2013 12:24:58 0
Lokman Hekim’den ‘izci’ selamı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2013 yılı Gençlik Projeleri Destek programı kapsamında desteklediği ‘Yürüyelim Arkadaşlar’ Projesi ile Van Gölü kıyısında gerçekleştirilen İzci kamplarına Van’ın yanı sıra Ağrı, Muş, Bitlis ve Hakkâri’den de katılım sağlandı. Her biri üçer günlük süre ile sınırlandırılan dört faaliyette yaklaşık 350 kişi kamp eğitimi aldı. Yaşları 13 ila 30 arasında değişen izcilere 13 yaş altı bazı minikler de eşlik etti. İzciliğin bir sevgi ve sorumluluk işi olduğunu belirten Kamp Liderleri, izcilik eğitiminin esasen 7 yaşından itibaren verildiğini ancak ilk defa böylesi bir organizasyona katılanların tahammül durumunu da düşündükleri için yaş sınırını yüksek tuttuklarını söyledi. Erkek ve kızların ayrı tarihlerde izcilik eğitimine alındıkları kamplar her sene olduğu gibi yine özlemle tekrar edilmek üzere sona erdi.

 

KARDEŞLİK VE BERABERLİK VURGUSU YAPILDI

 

Zinde bir gençlik yetiştirmek için, gençlerin dinamizmini etik ve ahlaki evrensel değerlerle birleştirip deşarj ve kazanımlar sağlamaya çalışan Bilgi, Eğitim, Gençlik ve Spor Kulübü faaliyet alanını genişletti. Proje koordinatörü İbrahim Yertürk ve ekibi, her sene Türkiye İzcilik Federasyonu Van Temsilciliğinin onayı ve katılımıyla tertip ettikleri İzcilik Kamplarıyla hizmet çerçevesini daha da genişleterek Doğu Anadolu Gençlerini kucaklama projesini hayata geçirdi. Tek çatı altında bir aile olmak gerekliliği bilinciyle kültürel ve evrensel değerler bilincinin verildiği kampta ‘Doğudan Batıya-Kuzeyden Güneye Tek Yürek’ sloganıyla kardeşlik-beraberlik-huzur ve barış vurgusu yapıldı.

 

DEPREM VE YANGIN EĞİTİMİ VERİLDİ

 

Temel izcilik eğitimleri yanı sıra, AFAD ekipleri tarafından deprem ve yangın önlem eğitimlerinin de verildiği kampta Uzman Doktorlar tarafından ilk yardım müdahale eğitimi de verildi. İzciler, aldıkları eğitimlerle başarı için mutlaka bir hedefe yönelmek gerektiği mesajını aldıklarını dile getirdiler. Çadır kurma ve kaldırmanın yanı sıra kamp ateşi yakılıp bilgi-beceri ve duygu paylaşımının yapıldığı kampta temizlik, düzenlilik ve dakiklik yarışı da yapıldı. Yarışta ilk üçe giren Oba’lar el feneri ile ödüllendirildiler. İlk defa böylesi bir etkinliğe iştirak eden bazı Vanlı öğrenciler, “Keşke depremden önce bu eğitimi almış olsaydık. Daha çok faydamız dokunurdu insanlara. En azından çadır kurmayı ve organize olup en zor durumdan bir çıkış yolu bulmayı bilirdik. Ama şimdi biliyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor” diyerek memnuniyetlerini dile getirdiler.

 

HAKKÂRİ’DE KAMP YAPMA TEKLİFİ

 

Ağrı, Bitlis ve Muş illerinden gelen öğrenciler ilk defa bir gölün kenarında ve ormanlık bir alanda böylesi eğlenceli bir tatil geçirdiklerini söylediler. Edremit ilçesindeki Su Sporları Merkezinde yüzüp kano kullanan öğrenciler, Van’ın bir projesi olan ‘Yürüyelim Arkadaşlar’ etkinliklerine kendilerinin de davet edilmiş olmalarından duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Hakkâri ilinden gelen ve yaşları 18 üstü olan üniversite öğrencileri ise bu etkinlikte kendilerine olan ilgi ve karşılaştıkları hoşgörü tarif edilemez bir duyguya dönüştü. Bir takım önyargılarının olduğunu ve bu nedenle isteksiz geldiklerini, hatta tepki alıp farklı diyaloglar yaşamayı bile düşündüklerini söyleyen konuk öğrenciler, Değerler Eğitimi ile ortak insani ve ahlaki değerler etrafında herkesin, her ırk-kültür ve inançtan insanların pek ala önyargısız olarak bir bütün olabileceklerini görüp bundan son derece mutlu olduklarını ifade ettiler. Denizde yüzme, Akdamar Adası ziyareti ve Van’ın tarihsel ve turistik dokusunu gezme fırsatını elde eden Hakkârili gençler kamp alanından ayrılırken de, bir sonraki kampın Hakkâri ev sahipliğinde yapılması teklifinde bulundular. Ülkeyi ayakta tutan ruhun ne olduğunu fark etmeye vesile olduğu için emek veren eğitimci ve İzci Liderlerine şükranlarını sundular.

 

İzciliği evrensel olan ve izci selamıyla da sembolize edilen üç ilkesi eksiksiz bir şekilde kampa uygulandı. İzcilik Eğitiminde sona gelinirken ‘Yürüyüş Böyle Olur’ dedirten bu mütevazı projeyi yerinde ziyaret edip takdirlerini iletenlerin arasında, Van İl Gençlik Ve Spor Müdürü Aslan Sinir, Lokman Hekim Özel Van Hastanesi Baş Hekimi Prof. Dr. Mustafa Berktaş ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Demir yer aldı.

 

İZCİ KAMPALARINI DESTEKLİYORUZ

 

Türkiye İzlik Federasyonu Van İl Temsilcisi İlhami İlci, “Kardeşliği, vatanseverliği, tutumluluğu, hoşgörüyü, barışı, başarıyı, kararlılığı, dayanıklılığı ve dayanışmayı öğretir. Bundan ancak nasipsizler haz etmez. TİF temsilciliği olarak gençlerimiz için bölgemizde büyük fedakârlıklarla yapılan izci kamplarını destekliyor ve bunun için çalışan kulüplerimizi tebrik ediyorum. Büyük bir aşkla başlayıp bir şölen havasında devam eden izcilik faaliyetlerinden biri daha tam bir memnuniyetle sonuçlandı.” Dedi.

 

ZİNDE NESİLLER YETİŞTİRMEYE ADADIK KENDİMİZİ

 

Kampın faaliyet bitiminin ardından proje koordinatörü Eğitimci İbrahim Yertürk, “İnsanlığa hizmete adanmış ve dünyaya huzuru ekmeye ahdetmiş bir medeniyetin mensupları olarak bizler, cehalete ve onun türevi olan nefrete karşı ilim ve sevgi ile Zinde Nesiller yetiştirmeye kendimizi vakfetmişiz. Bu gök kubbede bizler de insanlık için baki bir hoş seda bırakabilirsek kendimizi mesut sayarız. Ufak rüzgârlar cılız alevler için tehdit, köklü ışıklar için kuvvettir. Gençlerimizin yapılan faaliyetlerden fiziksel ve ruhsal fayda sağlamaları bize şevk verir, çalışmalarımıza güç katar.”