Tarih: 25.11.2019 10:20

Kur’an’da Şirk ve Müşrik Nasıl Anlatır?

Facebook Twitter Linked-in

Allah hem ağır sonuçlarından ötürü hem de zihnimizde canlı kalması için kitabında şirkin ne olduğunu bize bildirmiştir. Kur’an şirki şöyle tanımlar:

Şirk koşana “müşrik” denilir. Şirk insanın doğal yapısını bozduğundan müşrik kimsede doğal olmayan eğilimler ortaya çıkar.[2] Kur’an’ın bize bildirildiğine göre Allah’a ortak koşan kimsenin özellikleri şöyledir:

Ayetlerde müşriklerin Allah’a ve yarattıklarına karşı kurdukları çarpık ilişki net bir şekilde ortaya konmaktadır. Şirkin ne kadar ciddi bir suç olduğunu ve müşriklerin ne kadar ağır bir vebal yüklendiklerini zihnimize çok iyi kazımalıyız.

Şirk koşan kimsenin Allah ile ilişkisi bozulduğu gibi, çevresi ve kendisi ile ilişkileri de bozulmaktadır. İnsanın duygusallığının esiri olması sonucunda ortaya çıkan şirk, insanın kendisini değersiz hissetmesine neden olduğundan, kişideki çalışma ve gayret gösterme azmini yok eder.[4] Böyle bir kişi kendisini sürekli bir başkasının kurtaracağı beklentisiyle hareket eder ve kolaycılığa kaçar. 

Bu arada diğer insanları şirk konusunda öğrendiklerimizle yargılamaya geçmeden önce yukarıda anlatılan müşrik karakterinin bizde oluşup-oluşmadığını düşünmemiz gerekir.


[1]  Mehmet Kubat, Kur’an’da Tevhid, s: 354-379, Bayraktar Bayraklı, İnsanlığın Vebası Şirk, s: 23-60,  Nadim Macit, Kur’an ve Hadise Göre Şirk ve Müşrik Toplum, s: 30-38.

[2] Ahmed Kalkan, Müslümanın Akaidi -İnanç Esaslarımız-, s: 93-95.

[3] http://www.ufkumuz.com/musriklerin-ozellikleri-8847yy.htm, Ahmed Kalkan, İnsanın Dünya ve Ahiretini Mahveden Virüs: Şirk, s: 93-95, 129-131.

[4] Şirkin insan psikolojisine etkisi için bakınız: M. İ. Hafız İsmail Surti, Kur’an’da Şirk Kavramı, s: 33-35 ve Hamdi Kalyoncu, Şirk Psikolojisi Yeryüzü Tanrıları, s: 9-114.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —