Kuraklık görülen illerin risk raporu açıklandı

Aralarında Van’ın da bulunduğu kuraklık gözlenen 22 ilin Ziraat Odası Başkanları bir süre önce video konferans yöntemiyle TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile bir toplantı gerçekleştirmişti. Oda başkanları, toplantı ardından da t

METEOROLOJİ 17.05.2021 10:41:42 0
Kuraklık görülen illerin risk raporu açıklandı
Tarih: 01.01.0001 00:00

RAPORLAR İNCELENDİ

TZOB Genel Merkezi tarafından hem toplantı ardından gelen hem 2020 yılına ilişkin daha önce gönderilen raporlar ışığında bir değerlendirme raporu hazırlandı.
Rapor, bayram öncesi TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın imzasıyla ilgili il Ziraat Odası Başkanlarına gönderildi.
Ziraat Odaları, gönderilen raporu odaya ait internet sayfalarında paylaştı.

VAN’DA DURUM

Raporda, Van’da sıcaklık artışlarıyla birlikte oluşabilecek sıkıntılara dikkat çekildi.
Rekolte kaybı nedeniyle ithalat ve ihracatta bir dengesizliğin meydana gelebileceği belirtilen raporda, şöyle denildi:
“Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Şırnak ve Van gibi illerimizde sıcakların artmasıyla kurak arazilerde yağışlar yeterli gelmezse sıkıntı daha da artabilir. Bölgede buğdaylarda oluşabilecek rekolte kaybıyla buğdaydan elde edilen mamul madde ihracatında sıkıntı oluşturabilecek ve kuraklık buğday ithalatımızın artmasına neden olabilecektir.”

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER 

Raporda, kuraklığa karşı alınması gereken önlemler de şöyle sıralandı:
“Basınçlı sulama sistemleri yaygınlaştırılmalı ve verilen destek artırılmalıdır. Yeni gölet ve baraj yatırımları başlatılmalı ve devam edenler biran önce tamamlanmalıdır. Yer altı sularımızın bilinçsizce ve aşırı bir şekilde tüketilmesi önlenmelidir. AR-GE çalışmalarına gerekli destek verilmeli, kurak şartlara uygun çeşitlerin ve su tasarrufuna yönelik tekniklerin geliştirilmesi sağlanmalıdır. Güneydoğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi, Doğu Anadolu Projesi gibi büyük sulama yatırımlarını içeren projeler bir an önce tamamlanmalıdır. Acilen eski ve atıl vaziyette olan sulama sistemleri yenilenmeli, kapalı sistemlere geçilmelidir.”

ÇİFTÇİLERE YÖNELİK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 

Raporda, kuraklıktan etkilenen ve üreticilere yönelik alınabilecek çözüm önerileri de yer aldı.
Çiftçi borçlarına dikkat çekilen raporda, bu öneriler şöyle sıralandı:
“Kuraklık yaşayan üreticiler kuru tarım yapmaları nedeniyle sulama yapmak durumunda kalmış, elektrik ve sulama maliyetleri artmıştır. Elektrikle sulama yapan çiftçilerimizin elektrikleri borçlarından dolayı kesilmemeli ve sulama ücretleri ile elektrik fiyatlarında indirime gidilmeli, tarımsal abone grubunda elektrikte uygulanmakta olan yüzde 18 KDV yüzde 1’e indirilmelidir. Elektrik ve sulama borçları nedeniyle desteklere bloke konulmasına son verilmelidir. Üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan kredi borçları uzun vadeli faizsiz ertelenmelidir. Ülke genelinde artan faiz oranları çiftçilerimizi etkilemiş, tarımsal kredi faiz oranları artmış, dolayısıyla devlet destekli kredi kullanımında da faiz artmıştır. Kuraklık yaşayan çiftçilere düşük faizli kredi kullandırılmalıdır. Üreticilerimizin BAĞ-KUR prim borçları uzun vadeyle faizsiz ertelenmeli ve yüksek olan BAĞ-KUR primleri düşürülmelidir. Son yıllarda yeterli gelir elde edemeyen çoğu üretici primlerinin de yüksek olması nedeniyle TARSİM sigortasını yaptıramamıştır. Bu nedenle sigorta primleri düşürülmelidir.”
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi