KORUMA MEMURLUĞU KRİTERLERİNE SAHİP 6 BİN KİŞİ VAR

Özel güvenlik sektörünün akibeti ile ilgili çalışmalar sona erdi. Güvenlik şirketlerine bağlı özel güvenlik elemanlarının bir kısmı koruma memuru olacak. Güvenlik açısından kiritik kamu binaları ve ulaşım ağının korunmasında ?

VAN 7.07.2015 12:40:13 0
KORUMA MEMURLUĞU KRİTERLERİNE SAHİP 6 BİN KİŞİ VAR
Tarih: 01.01.0001 00:00

Koruma memuru olabilme kriterlere sahip özel güvenlik elemanlarının bir kısmı devlet bünyesine alınacak. Fakat Türkiye’de yaklaşık 300 bin özel güvenlik elemanından yaklaşık 6 bin kişinin bu kiriterlere sahip olduğu belirtildi.
İstanbul Adliye Sarayı'nda Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın katledilmesinden sonra Türkiye'deki “özel güvenlik” sistemi tartışılmaya başlanmıştı. Tartışmaların ardından harekete geçen İçişleri Bakanlığı yaptığı son çalıştayda özel güvenlik sektörünün yol haritasını netleştirdi.
Van’da bulunan Özel Güvenli Şirketleri ise Güvenlik elemanlarının bir kısmının koruma memuru olması ve diğer kısmının ise görevlerine devam etmesinin kendileri için iyi olduğunu belirttiler.
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Tutku Özel Güvenlik Şirketi Yöneticisi Veysel Geçken, Daha önce yaşanmış güvenlik sorunlarının bir daha yaşanmaması için İçişleri Bakanlığının kararını olumlu bulduklarını söyledi.

KORUMA MEMURLARI KRİTİK NOKTALARDA GÖREV YAPACAK 
Koruma memuru Kriterlerine sahip kişilerin bazı önemli kamu kurumlarında görev yapacaklarını belirten Veysel Gençken, “Koruma memuru 2015 yılında gündeme gelen bir konudur. Koruma memuru konum ve yapmış olduğu görev itibariyle özel güvenlikten biraz daha farklı olacak. Koruma memurunda ki asıl görev, polisle bekçi arasında bir tabaka oluşturmak. Kritik yerlerdeki görev sürecinde herhangi bir aksaklıkta hesap verilebilirlik seviyesine getirebilmektir. Özel Güvenlikten daha ileri devlet memuru statüsünde olacak. Kriter olarak en az lise menzunu ve en az 25 yaş üstü olması gerekiyor. Bu kriterlere sahip güvenlik elemanı 4 aylık bir eğitime tabi tutulacak ve eğitimden sonra koruma güvenlik memuru olabilecekler. Koruma ve güvenlik memuru olduktan sonra en az 3 yıl görev yapmak şartıyla kıdemli koruma memuru olabilecekler. Kıdemli koruma memuru olduktan sonrada lisans menzunu olanlar, polisliğe geçebileceklerdir.  Buradaki amaçta polislere ve jandarmaya yardımcı olabilecek bir tabaka oluşturmaktır.”dedi.

 KORUMA MEMURLUĞU KRİTERLERİNE SAHİP 6 BİN KİŞİ VAR
Türkiye’deki yaklaşık 300 bin güvenlik görevlisinden Koruma memuru olabilecek Kriterlere sahip 6 bin kişi olduğunun altını çizen Gençken, “Türkiye’de yaklaşık 300 bin özel güvenlik görevlisinden Emniyetin istediği kriterlere sahip şuan 6 bin civarında güvenlik görevlisi var.   Yani 294 bini yine özel güvenlik olarak devam edecektir. Koruma güvenlik memurları stadlarda, yurtlarda, üniversitede ve adliye gibi kritik yerlerde görev yapacaklar. Diğer yerlerde aynı şekilde özel güvenlik olarak devam edecekler.   Bunlar resmi devlet memuru olacakları için sadece güvenlik sertifikası yeterli olmayacak aynı zamanda bir sınava tabi tutulacaklardır.”şeklinde konuştu.

VAN’IN GELİŞMEMESİ BAZI DEZAVANTAJLARA NEDEN OLUYOR
 Büyükşehir belediyelerinin bünyesindeki metrolar ve hafif raylı ulaşım sistemlerinin güvenliği yine koruma memurlarınca gerçekleştirilecek. Koruma memurların görev yapması planlanan diğer önemli tesis ise yüksek hızlı trenler (YHT) olacak. Koruma memurları, YHT'nin her seferinde görev yapacak.   Fakat Van’da metrobüs, raylı tren, YHT olmadığı için bunun ilde bulunan özel güvenlik şirketleri için dezavantaj olduğunu söyleyen Gençken devamla şunaları söyledi; “İstanbul gibi meropol kentlerde güvenlik elemanı bulunamazken, bizimde güvenlik elemanımız fazla ama iş potansiyelimiz az. Bir çok sertifikalı öğrencilerimiz çalışmak için İstanbula gidiyor. Maalesef bu durumda şehrimizin geri kalmış olması veya şehrimizin yeterli potansiyele sahip olmamasından dolayı kaynaklanıyor. Örneğin yüksek hızlı trenin Van’a gelmesi 30-40 yıldan daha uzun süreceği görülüyor. Onun dışında büyükşehir olmasıyla bir kısım olarak güvenlik potansiyeli artmış durumdadır. Büyükşehir olmasıyla birlikte daire başkanlıkları artı, bunlarla birlikte güvenlik alımıda oldu. Özel güvenliklerin iş bulma potansiyeli birazda şehrin büyüklüğü ile alakalı diyebiliriz.” şeklinde ifade etti.

Van’da bulunan Büyük şirketlerin Özel Güvenlik Şirketlerinden eleman talep etmemesine yakınan Gençken, “Diğer taraftan fabrikalar ve organize sanayi gibi yerler güvenlik şirkelerinden değilde normal bir vatandaşı oraya yerleştiriyor. Maalesef bu konuda ilerleyemedik. Bununda güvenlik şirketlerine kaybı çok oluyor. Çünkü bizler bu sektörden hizmet yaptıkça ekmeğimizi kazanıyoruz.” dedi.

GÜVENLİĞİN VERİMLİ OLMASI AÇISINDAN YERİNDE BİR KARARDIR
 Koruma Memurlarının özel güvenlik elemanlarından daha fazla yetkiye sahip olmasının güvenliğin verimi açısından iyi olduğunu ifade eden Gençken, “Şuana kadar yaşanmış olayları göz önünde bulundurursak devletinde almış olduğu bazı tedbirler olacaktır. Özel güvenlik görevlisi, belirli yetkileri var, ama olaylara çok fazla müdahale etme yetkileri yoktur. Koruma memurları devlet memuru statüsünde olduğu için olaylara rahatlıkla müdahale edebilecek. Fakat özel güvenlik görevlileri olaya müdahale ettiği zaman, yaptığı müdahale ne sonuçlara varacağını bilmediği için çokta zor durumda kalmak istemez.” açıklamalarında bulundu.
 İlyas Akkoş / Van Olay

  

Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ