'Korkudan Van'a gelmiyorlar'!

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van'a bu yıl Nevroz'da İran'dan turist gelmemesinin nedeninin İran'ın para biriminin Türk lirası karşısında kaybettiği değer ve Van'da 2

VAN 29.03.2013 11:37:01 0
Tarih: 01.01.0001 00:00

Her yıl 21 Mart Nevroz bayramı tatili nedeniyle Van´a akın eden İranlılar bu yıl Van´a gelmedi. İranlıların bu yıl Van’ı beklenen kadar tercih etmemeleri nedeniyle turizm acenteleri de şaşkın. Özellikle Borajet firmasının Van ve İran arasında başlattığı karşılıklı seferlerle umutlanan turizm sektörü böylece yılın ilk aylarında umduğunu bulamadı. Özellikle son dönemde İran´a uygulanan ekonomik ambargo ile birlikte İran parasının dolar ve TL karşısında sürekli değer kaybetmesi, Van´da 2011 yılında yaşanan deprem felaketinin İran vatandaşlarında yarattığı kaygıların da bu yıl Van´a İranlı gelmemesine neden olduğu belirtiliyor.

"İRANLILAR BUYURSUNLAR GELSİNLER"

Konu ile ilgili görüştüğümüz Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van´a bu Nevroz´da İran´dan turist gelmemesinin nedeninin İran´a uygulanan ambargo nedeniyle para biriminin dolar ve TL karşısında değer kaybetmesi ile Van depreminin etkileri olduğunu kaydetti. Son 10 gün içinde İran´a gittiğini ve çeşitli temaslarda bulunduğunu kaydeden Tunçdemir, "İranlılar hala Van´ın yerle bir olduğunu düşünüyorlar. Kendilerine oradayken anlatmaya çalıştım. Van ayakta ve güvenli bir şehirdir. Buyursunlar gelsinler. İran´a yönelik ambargo da işin ekonomik boyutudur. Şimdi bizim paramız daha değerli. Dolar da yükselişe geçince İranlılar ekonomik sorunlar yaşıyor." diye konuştu.

"İRANLILAR İÇİN AVM VE HALK PLAJI LAZIM"

Van´ın turizm konusunda yaşadığı sıkıntıları ve eksiklikleri de dile getiren Tunçdemir, "Hem şahsım, hem şirketim adına söylüyorum. Turizm pazarını nasıl Van´a getirebilirimin ciddi gayreti içindeyiz. Kamu kurumlarından yeterli desteği alamıyoruz. Sadece oteller destek veriyor ama bu yetersiz ve güç birliği içinde olmamız gerekiyor. İran yanıbaşımızda büyük bir pazar ve biz bu pazardan faydalanamıyoruz. Hala bir çok eksiğimiz var. İranlılar Van´a alışveriş yapmak, eğlenmek için geliyorlar. Ancak bunun için ne doğru düzgün bir alışveriş merkezimiz ne de bir halk plajımız var. Bölgeye hitap edecek bir AVM ve İranlıların istediği bir halk plajını yapmamız gerekiyor. Bu çok basit bir iş. Gevaş ve Edremit bu iş için çok müsait" şeklinde konuştu.

"BARIŞ OLURSA TURİZM SEKTÖRÜ ÇOK GELİŞECEK"

İmralı´da yürütülen barış görüşmeleri ve PKK´nin ilan ettiği ateşkesede değinen Tunçdemir, " Bir turizmci olarak arzuladığımız, desteklediğimiz ve hayal ettiğimiz bir ortam oluşuyor. Bir süreç başladı ve umarım bu sonuca bağlanır. Hem iş dünyası, hem turizm sektörü bundan sonra mutlu olacak. Çok umutluyuz. Çatışmalardan ötürü insanlardan korkuyordu. Bölgemizin gelişmesi için herkesin kendini güvende hissetmesi lazım."

"ERİVAN VE ERBİL´E UÇUŞLAR BAŞLIYOR"

Ermenistan´ın başkenti Erivan´a Borajet uçuşlarının 3 Nisan´da, Erbil´e uçuşların 1 Mayıs tarihinden itibaren başlayacağını kaydeden Tunçdemir şunları söyledi: "Borajet haftanın 2 günü, Pazar ve Çarşamba karşılıklı olarak Erivan´a uçuşlar gerçekleştirecek. 1 Mayıs´ta ise Van Erbil uçuşları başlayacak. Van havaalanı artık bir uçuş merkezi olacak. Bizim de artık 5 yıldızlı otellerimiz var. Antalya´dan bir farkımız yok. Van Gölü havzası ortada. Altyapı olarak eksikliklerimiz var. Bu eksikliklerimizi giderirsek turizmde patlama yaşarız. Bunun için ciddi şekilde bu uçuşları sahiplenmemiz lazım. Van´ın en büyük pazarlarından biri Ermeni pazarıdır. Erivan ve Erbil uçuşları bize büyük faydalar sağlayacak. Ankara, Antalya, İstanbul ve İzmir´den sonra Türkiye´nin 5. uçuş merkezi Van´dır. Ancak Valilik, Belediye, halk ve STÖ´ler olarak bunun bilincinde değiliz. Bunun kıymetini bilelim."
Haber: Oktay CANDEMİR