Kısıtlama gelecek mi? Bakan Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar!

Bilim Kurulu toplantısının ardından basının karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önemli açıklamalarda bulunuyor.

SAĞLIK 2.09.2020 21:53:07 0
Kısıtlama gelecek mi? Bakan Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında bugün saat 17.00'de toplandı. 

Toplantının ardından basının karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önemli açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Fahrettin Koca'dan satır başları;

Karşınıza müjdeli haberlerle çıkmayı çok isterdik ancak ölü ve vaka sayıları dünyadaki gibi ülkemizde de artıyor.

Birinci dalganın ikinci pikini yaşıyoruz.

Kontrollü sosyal hayatın başladığını söylemiştik. Bu dönem hayatımızın sağlığını garanti edecek şekilde olmalıydı.

Bayram, tatil ve düğünlerde görülen hareketlilik ve dikkatsizlikler bizi bu eşiğe getirdi.

Halkımızın büyük çoğunluğu tedbirlere dikkat ediyor ancak salgınla mücadelede toplumun her bir ferdi aynı duyarlılığı göstermeli.

Eğlence, tatil yerleri, çarşı-pazarda, törenlerde tedbirlerin ne kadar uyulduğunu içimiz acıyarak görüyoruz.

Düğün, sünnet törenlerimiz, nişan, taziyelerimiz yeni taziyelere kaynaklık eden yerler halini alıyor. Virüs her geçen gün daha fazla vatandaşımıza bulaşıyor.

Yeni hasta sayımız düşmüyor. Ağır hasta ve yoğun bakımdaki hastaların sayısı yükseliyor. Vatandaşlarımız her gün bu nedenle hayatını kaybetmeye devam ediyor.

Hastanelerimizin yükü artıyor. Evden çalışmanın özendirildiği bu dönemde, çocuğunu eşini kucaklayamayan her düzeyde sağlık personelimiz var.

Sağlık personlerimizin bu fedekarlığı, sorumsuzca davranışlara feda edilmemelidir. 

Hastalığa yakalanan 29 bin 865 çalışanımız oldu. Ne yazık ki, 52 sağlık çalışanımızı yitirdik. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum.

sağlık personelimizin menfur saldırılara muhatap olması içimizi acıtıyor, şevkimizi kırıyor.

Sağlıkçılarımızın beklentisi alkıştan öte bir hassasiyettir. Vatandaşlarımızdan sorumluluk bekliyoruz.

İstanbul'da, Ege ve Trakya'da ciddi artış yok. Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da maalesef artış var.

Son günlerde en fazla artışın olduğu yerlerin başında Ankara geliyor. Diyarbakır gibi bazı illerimizde yakın çalışmalarımız sürdürülmektedir. Hasta sayısını Gaziantep'te yüzde 52, Diyarbakır'da yüzde 49, Mardin'de yüzde 61 gibi aşağıya çekmeye başladık.

Bilim Kurulumuz bu süreçte aldığımız kararlar ve uyguladığımız tedbirlerde önemli rehberlik yaptı.

HES kodu uygulaması başarıyla devam ediyor. 

İzolasyon tedbirine uymayan 153 bin pozitif kişi tespit edildi.

Filyasyon ekip sayısını 10 bin 802'ye yükselttik. Sorunlu illerde filyasyon ekiplerinin sayısını hızla arttırıyoruz. Erzurum'da 207, Konya'da 460,  Kayseri'de 150, Şanlıurfa'da 300, İzmir'de 350 filyasyon ekibi sahada.

Salgın bölgesel farklılıklara rağmen ülke genelinde kontrol altındadır. Önümüzde mevsimsel gribal enfeksiyonların artacağı dönem var. Bu duruma karşı yeni tedbirler alındı. Mücadelemizin boyutu değişecek. Yeni mücadele dönemine karşı hazırlanıyoruz.

Vatandaşlarımızın sadece tedbirlere uyumla değil kontrol ve denetimle de destek olmasını bekliyoruz. 

2 Eylül koronavirüs tablosunu açıkladı

Yeni vaka sayısı 1596, hayatını kaybeden kişilerin sayısı 45, toplam test sayısı 107 bin 927, iyileşen hasta sayısı 947. Toplam ağır hasta sayımız 1017. Bugün binin üzerine çıktı.

1 Haziran - 1 Eylül arası tedbirlerimizin hafiflemeye başlamasıyla 65 yaş üstü vatandaşlarımızın vefat oranının yükseldiği görülüyor. 

Hasta yaş ortalaması diğerlerinden yüksek olan illerimiz Gümüşhane, Uşak, Sinop, Aksaray hasta yaş ortalaması en yüksek olduğu iller.

Yoğun bakımda ve entübe olan hastalarımızın en yoğun 65-75 bandında olduğu görülmektedir.

Herkesten özellikle rica ediyorum, yaşlılarımızı daha özenle koruyalım. 

Sorular ve cevaplar

Şu an Türkiye'de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara. İstanbul'u iki kat oranında geçmiş durumda. Dolayısıyla bu anlamdaki tedbirleri Ankara'da daha yoğunlaştıran yaklaşım ve çaba içindeyiz. 

Bilim Kurulumuz bu dönemde bir tavsiye kurulu. Bugüne kadar Bilim Kurulumuzun almış olduğu tavsiyeleri uygulama noktasında gayret içinde olduk.Bilim Kurulunun karar verici olmadığı bu anlamda söylenmiş bir cümle. Salgının kontrolden çıktığını asla söyleyemeyiz. 

Şu an sokağa çıkma ve benzeri durum gündemimizde yok.

Bazı illerimizde bu durumun daha belirgin olduğunu görüyoruz. Bu Ankara için özellikle söyleyenebilecek durum. Kayseri, Konya gibi illerimizde artış olduğunu, Konya'nın biraz daha stabil hale geldiğini söyleyebiliriz.

İlaç uygulamasını erken dönemde başlamak gibi bir yaklaşım da başka ülkelerde görmüyoruz. Ciddi sonuçlar aldığımızı, her gün sonuçları alma noktasında tabloda gösterdiğimiz zatürre oranı var. Zatüre oranının giderek aşağı doğru düştüğünü görüyoruz. Bu da erken dönemde ilaç uygulamasıyla oluyor.

Bütün Türkiye'de düğünler ilgili organizasyonun daha çok nikah tarzında olması, yemekli organizasyonda olmaması, nişan, kına gibi etkinliklerin yapılmaması şeklinde Bilim Kurulumuzun tavsiyede bulundu.

Şu an gönüllülük esasına göre iki aşıyla ilgili Bakanlığımız faz 3 çalışması için onay verdi. Bizim kendi yaptığımız çalışmalar ise faz 1 çalışmasına gelen çalışmalarımız var. Önümüzdeki günler bu konuyla ilgili gelişme olacak.

İki çalışma dışında üçüncü bir çalışmanın müracaatı oldu. Bu konuda Rusya'nın deneyimlerini biliyoruz. Faz 3 çalışmasına bir müracaat edildi. Dosyasına bakıldı, önemli bir aşamada olduğunu söyleyebilirim. Önümüzdeki günler bir üçüncü aşının faz 3 çalışması için izin verilecek.

Bilim Kurulundan futbol maçlarında ilk yarısı için müsabakaların seyircisiz olması yönünde bir öneri var.

İstanbul'da Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi bu hafta sonu açılmış olacak.

Hastanelerin devreye girmesiyle birlikte personel alımı sözkonusu olacak. Döner sermaye 3600 Ek Gösterge ile ilgili bir ek çalışma var. Döner sermayenin kaldırılması şu an sözkonusu değil.

Bu anlamda ilaçların kendilerine vatandaşlarımızın evinde veriliyor olmasını önemsiyoruz. 150 bini geçen kişi normalde izolasyonda olması gerekirken olmadığını görüyoruz. Pozitif olan vatandaşlarımızın ilacını almak için hastaneye veya sağlık kuruluşuna gelmekten öte biz onu evinde ulaştırma yönünde organizasyon içindeyiz, başka birine bulaştırmayı önleme çabası içindeyiz.

Normalde bu ölüm rakamlarıyla ilgili bir hekimin kendi tanısıyla sözkonusu oluyor. Bizim bakanlık olarak değiştirmemiz sözkonusu değil.

Bu süreçte kısıtlı bir şekilde eğitimin devamı için bir yaklaşımımız var. 

Vatandaş olarak maske, mesafe ve temizliğe özen göstermemiz gerektiğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum. 

1 Eylül koronavirüs tablosu

Açıklanan 1 Eylül koronavirüs verilerine göre, 1572 kişi daha Kovid-19'a yakalandı. Hayatını kaybedenlerin sayısı 47 oldu. Toplam vaka sayısı 271 bin 705 olduğu koronavirüs tablosunda test sayısının ise 109 bin 443 olduğu görüldü. Ağır hasta sayısı 991 oldu. İyileşen sayısı 1003 olurken toplan iyileşen sayısı 245 bin 929'a yükseldi.