Tarih: 10.07.2015 18:44

Kirliliğe karşı tek kollu mücadele…

Facebook Twitter Linked-in

TURMEPA'nın "Her Kulaç Denize Bir Nefes" projesi kapsamında, Türkiye'nin her kıyı bölgesinde yüzmesi planlanan ve bugüne kadar Türkiye'nin 5 ayrı bölgesinde yüzen engelli milli sporcu Kemal Özdemir, projenin ilk beş etabının üçünü 2012 yılında İstanbul Boğazı'nda, İzmir Güzelbahçe'de ve Antalya'da, diğer etaplarını ise 2013 yılında Çanakkale'de ve Zonguldak'ta başarıyla gerçekleştirdi.
 
BİR KİLOMETRELİK ALANI TEK KOLUYLA YÜZEREK GEÇTİ
Çok küçük yaşlarda tek kolunu kaybeden Özdemir, Akdamar Adası'na 1 km uzaklıktaki bir mesafeden yüzmeye başladı ve 11.00'da da Akdamar Adası'nda karaya ayak bastı. Bu seneki etkinlik, herhangi bir önLem alınmazsa 25 sene içinde kaybedeceğimiz en önemli milli değerlerden olan Van Gölü'nü korumak için eylem planı hazırlayan ve gerçekleştirdiği çalışmalar ile bölge halkını bilinçlendirmeyi hedefleyen Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın işbirliği ile gerçekleştirildi.
Etkinliğe ayrıca Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Valiliği destek verdi.  Rescate otel de etkinliğin konaklama sponsorluğunu üstlendi.
450 kilometrelik kıyıya sahip olan en büyük gölümüz Van Gölü'nün etrafında bir il, 6 ilçe, 136 köy ve sanayi tesisleri yer alıyor. Göl havzasının tarımsal faaliyetlere ve yerleşime uygun olmasından dolayı hızla artan nüfus artışına paralel olarak kentsel altyapı oluşturulamadığından, yaşayan yaklaşık bir milyon insanın evsel atıkları ile sanayi atıkları herhangi bir arıtmaya tabi tutulmadan doğrudan göle akıtılıyor. Van Gölü kapalı havza olmasından dolayı kendisini yenileyemediği için her geçen gün biraz daha kirleniyor. Atıkların gölde yarattığı kirlilik uzun yıllardır gözle görülür olmasına rağmen Van Gölü havzasında sadece Van Belediyesi ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne ait birer arıtma tesisi bulunuyor. Bu durum hem gölde yaşayan tek canlı türü olan inci kefalinin geleceğini hem de bölge halkının sağlığını tehdit ediyor.
Etkinliğe TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural ve Genel Müdür Yardımcısı Semiha Öztürk'ün yanı sıra etkinliğe büyük destek veren Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva'nın yanı sıra Van Gölü'nün geleceği için mücadele veren yerel STK'lar da katıldı.
 
ÖZDEMİR: "PROJEYİ UYGULADIĞIMIZ İÇİN MUTLUYUM"
Kemal Özdemir, yerel ve ulusal basının yoğun ilgi gösterdiği "Her Kulaç Göllerimize Bir Nefes" etkinliğinde, "Hem TURMEPA'nın deniz ve su varlıkları için gerçekleştirdiği mücadelesine destek olmak, hem Van Gölü'nde gitgide azalmakta olan İnci Kefali'nin durumuna dikkat çekmek, hem de engellilerin su sporuna olan ilgisini arttırmak amacıyla Türkiye'nin tehlike ile karşı karşıya kalan deniz ve göllerinde yüzmeye karar verdiğini açıkladı.
Özdemir, "Bugün de bu projeyi başardığımız için çok mutluyum. Proje kapsamında yüzdüğüm Van Gölü eğer bir önlem alınmazsa 25 sene içinde kaybedeceğimiz değerler arasında yer alacaktır. Yakında yüzecek deniz ve göller bulamayabiliriz. Denize ve su kaynaklarının kirliliği ile mücadele eden TURMEPA'ya destek olmalıyız" dedi.
TURMEPA Genel Müdür Yardımcısı Semiha Öztürk"2006'dan itibaren Van'a biz ilk eğitimlerle gelmiş, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte çevre eğitimleri vermiştik. 2008'de de Deniz Süpürgesi'ni buraya getirmiş ve Van'a hibe etmiştik. Aradan geçen uzun zamana rağmen Van ile bağımız hiç kopmadı.2012'de başlattığımız Her Kulaç Denize Bir Nefes projesinin gelişip, göllerimizde de başarıyla devam etmesi bizim için çok sevindirici bir durum. Unutmayalım ki su kaynaklarımız yok olursa o bölgede yaşayan herkesi etkileyecektir.  Bu sebeple milli değerlerimizden olan Van Gölü'nün geleceği için gölün etrafındaki biyolojik arıtma tesislerinin sayısı en en kısa zamanda artmalı ve faaliyete geçirilmelidir. Sanılanın aksine oksijenimizin %70'ini denizler ve göllerden salıyoruz. Akciğerlerimizi söndürmeyelim ve nefesimizi tüketmeyelim" dedi.
 
TAKVA: BAŞKA VAN GÖLÜ YOK!
Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, emeği geçenlere teşekkür ederek, "TURMEPA'ya ve değerli dostumuz Kemal Bey'e Van Gölü'nün sesini ulusal ve uluslararası düzeyde duyurulmasına büyük özveriyle yardımcı oldukları için teşekkür ediyorum. Bu etkinliği gerçekleştirmemize katkı sağlayan Van Valiliği ve Van Büyükşehir  Belediyesi ile onlara bağlı birimlere özellikle AFAD Sualtı Kurtarma Ekibi'ne teşekkür ediyorum. Biz Van Ticaret Odası olarak Van Gölü ve Van için düzenlenen çevre faaliyetlerini sonuna kadar destekliyoruz. Van Gölü 1700 metre yükseklikte ve Dünyanın 4. Büyük gölü ve Dünya'nın en büyük sodalı gölüdür. Başka Van Gölü yoktur. Bu coğrafyada bir Dünya Değeri olan Van Gölü ayrıca kendi kendini temizleyebilen, yaraları tedavi ettiğini bu gölde yüzen Vanlılar olarak bizler biliyoruz ve Kimse Van Gölü'nde yüzmeden ölmesin diyoruz."
Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Akdamar Adası kıyısında yüzerek Van Gölü Kirliliğine dikkat çekmek için Kemal Özdemir ile birlikte yüzdü. 
Etkinliğe Van Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul, Büyükşehir Belediyesi Turizm Müdürü Umut Güleryüz, Van  TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman, Yönetim Kurulu Üyesi Ömer İnanç, Vangölü Aktivistleri Grubu üyeleri katıldı.

Bölge Gazetesi Haber Merkezi



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —