Kaymakam Uçar kazı çalışmalarını inceledi

Tuşba Kaymakamı Meral Uçar, M.Ö. 685 ve 650 tarihleri arasında Urartu Krallığı’nın başında bulunan II. Rusa tarafından bugünkü Tuşba ilçesi sınırlarında inşa edilen Ayanis Kalesi’ndeki kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

VAN 27.07.2017 20:16:14 0
Kaymakam Uçar kazı çalışmalarını inceledi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Kaymakam Uçar, Tuşba İlçesi Ağartı Mahallesi’nde bulunan ve 28 yıldır kazı çalışmalarının sürdürüldüğü Ayanis Kalesi’ni,  beraberinde İlçe Jandarma Komutanı Muammer Uzun, Göllü Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Bekir Cançeviç, Tuşba Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Cihan Güzel, Tuşba  Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Müdürü Ubeydullah Arvas ile birlikte gezerek, kazı başkanı Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji  Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı’dan kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.

        Kazı alanında çalışmalar devam ederken gerçekleşen ziyarette, Kaymakam Uçar ve beraberindekilere detaylı bilgi aktaran Prof. Dr. Mehmet Işıklı,  Ayanis Kalesi’nde her gün faklı bir tarihi eserin ortaya çıkarıldığını söyledi.

         Prof. Dr. Işıklı, kalenin kaçak kazılara ve doğa koşullarına karşı korunması gerektiğini vurgulayarak, “Ayanis Kalesi, taş ve kerpiç işçiliğinin yanı sıra, tapınak bölümündeki süsleme ve surlardaki kabartmalarla dünya üzerindeki en önemli ve özel Urartu tapınaklarından biridir.

         Kazı alanında, farklı illerden arkeologlar,arkeoloji  ve sosyoloji bölümü öğrencileri ve restoratörlerin bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Işıklı daha önceki yıllarda İŞKUR’un iş imkânı sunduğu bölgedeki vatandaşların desteği ile  çalışmalarımız daha hızlı ilerleyebiliyordu. Bu yıl böyle bir imkân sağlanmadı. Bu Konuda destek beklediklerini ifade etti.

          Kaymakam Uçar, kalede yürütülen çalışmaları yerinde görmek amacıyla bölgeye bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirterek, “Ayanis Kalesi’nin zenginlikleri ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Biz de bunu yerinde görmek için geldik. En güzel taş ve süsleme sanatları burada var. İnşallah buradaki eserler en kısa sürede çıkarılır ve halkımıza sunulur dedi. Bölge Gazetesi Haber Merkezi