“KARANLIK, OLUMSUZ ETKİLİYOR“

Van son 1,5 yıldır özellikle İranlılar başta olmak üzere çok sayıda turisti ağırladı ve ağırlamaya devam ediyor. Van'a gelen yerli ve yabancı turist sayısında geçen yılın aynı dönemlerine göre büyük bir artış yaşanıyor. Ancak

VAN 23.03.2015 10:15:13 0
“KARANLIK, OLUMSUZ ETKİLİYOR“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

2011 yılında yaşanan deprem felaketinin ardından Van´da en ağır darbeyi turizm sektörü aldı. 2012 yılında Van´a çok az sayıda turist gelirken 2013 yılında Van'a gelen turist sayısında kısmi de olsa iyileşmeler olmuştu. Van´a 2012 yılında yaklaşık olarak 250 bin yerli, 30 bin yabancı yani; toplamda 280 bin turist gelirken, 2013 yılında ise 453 bin yerli, 58 bin yabancı toplamda 511 bin turist geldi. Ancak 2014 yılında Van'da, resmen bir turist patlaması yaşandı. 2014 yılında 660 bin 394 yerli, 186 bin 981 yabancı olmak üzere toplam 847,365 turist Van'a geldi. 2014 yılında gelen turist sayınsında büyük bir artış yaşanırken en çok da İranlı turistlerin Van'a gelmesi dikkat çekiyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, "Bu sayı yetmez. Van'a daha fazla turistin gelmesi için çalışmalıyız" dedi.

"BAŞARAMIYORUZ !.."
Turizm sezonunda birçok sıkıntı ile karşı karşıya kaldıklarını ifade den Özgökçe, "İranlı turistler yine newroz bayramı tatilinde kentimize akın etti. İstanbul ve Antalya'ya ek seferler oldu. Bu bizi mutlu ediyor. Ancak Van'a daha fazla turist getirmeyi ve kentte tutmayı başarmalıyız. Ama bunu başaramıyoruz. İstanbul'da bir otel İranlı turisti daha ucuz ağırlayabiliyor. Bizim kentte ise İranlıların geldiği dönemlerde her şeyin fiyatı iki katına çıkıyor. Bu en çok da biz turizmcileri yaralıyor. Otellerle, acentelerle ve esnaflarla bunu görüşmemize rağmen aynı durum devam ediyor. Bu şekilde devam ederse Van'da her geçen gün turist kaybı yaşarız" dedi.

"CADDE 3 GÜN TRAFİĞE KAPATILSIN"
Van Büyükşehir Belediyesi ile birlikte turizm konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını söyleyen Özgökçe, şu ifadeleri kullandı:
"Belediyemiz turizm konusunda duyarlı. Turizm haftasında Cumhuriyet Caddesini 3 gün boyunca trafiğe kapatma talebimizi yetkililere ilettik. Ayrıca sanat sokağında herkes stand açabilecek. Bu da hem zengin bir görünüme neden olacak hem de kente biraz da olsa canlılık katacaktır."

"KARANLIK, OLUMSUZ ETKİLİYOR"
Van'ın en işlek caddelerinin bile akşam olmadan karanlığa büründüğünü dile getiren Özgökçe, "İlgililer bu konuda gereken duyarlılığı göstermelidir. Van'a gelen turistler bu nedenle akşam olmadan otellerine çekilmek zorunda kalıyorlar. Bu da esnafımızı olumsuz etkiliyor. Ayrıca Van Shopping Fest'in (Van Alıveriş Günleri Festivali) kente ciddi anlamda bir canlılık kattığına inanmıyorum. Ancak bu tür festivallerin yapılmasını önemsiyoruz" diye konuştu.

"GÜVEN VERMELİYİZ"
Kentte yaşanan toplumsal ve siyasi olayların turizmi olumsuz etkilediğini de vurgulayan Özgökçe, son olarak şunları kaydetti:
"Bu kente daha fazla turistin gelmesi için öncelikle güven şart. Turistler kendilerini bu kentte güvende hissetmelidir. 
Çünkü onlar buraya eğlenmeye ve gezmeye geliyorlar. Bu nedenle kentte yaşanan herhangi bir küçük olayda ciddi anlamda korkuyorlar. Bu konuya hassasiyet göstermeliyiz."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş