Kapıköy, Uluslararası Sınır Kapısı oluyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Türkiye ile İran arasında yeni sınır kapılarının açılmasına dair kanun tasarısının kabul edilmesi Van'da da heyecan ve sevinçle karşılandı. Kanun tasarısına göre, uluslararası y

VAN 17.02.2017 11:32:50 0
Kapıköy, Uluslararası Sınır Kapısı oluyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Türkiye ile İran arasında yeni sınır kapılarının açılmasını ön gören kanun tasarısı önceki gece TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanun tasarısına göre, uluslararası yolcu, eşya ve araç trafiğinde kullanılacak güzergah sayısını arttırmak amacıyla, Dilucu-Maku Kara Hudut Kapısı ve Kapıköy-Razi Kara Hudut Kapısı faaliyete geçirilecek. Kanun tasarısının kabul edilmesiyle birlikte Kapıköy Sınır Kapısının da uluslararası sınır kapısı statüsü kazanmış olması Van'da da heyecan yarattı. Konuyu gazetemize değerlendiren VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Takva; “Elbetteki karar bizim için büyük önem taşıyor. TBMM'de kabul edilen yasa ile Kapıköy'ün uluslararası sınır kapısı olmasının önündeki tüm engeller kaldırılmış oldu” ifadelerini kullandı.

KANUN TASARISI'NIN KABUL EDİLMESİ NE ANLAMA GELİYOR?

Önceki akşam TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen tasarıyı değerlendiren VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva; “Bu yasa iki ülke arasındaki uluslararası kapıların statüsünü ifade ediyor. Bir nevi milletlerarası bir anlaşmanın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabulü anlamına geliyor. Kapıköy-Razi ve Dilucu-Maku Kara Hudut Kapıları şuana kadar hem İran tarafından hem Türkiye tarafından uluslararası kapılar statüsünde tanımlanmamıştı. Şimdi artık tanımlandılar. Bundan böyle bu kapılarda, uluslararası tır ticareti dahil ithalat ve ihracatın yapılması konusunda önündeki tüm engeller kaldırılmış oldu. Statü itibariyle, yasal mevzuat açısından bu kapıların uluslararası kapılar olarak tanımlanması yönündeki eksiklik giderilmiş oldu.” diye konuştu.

VAN AÇISINDAN ÖNEMİ

Kapıköy Sınır Kapısı'nın uluslararası kapı statüsüne kavuşmasının Van için öneminin büyük olduğunu hatırlatan Takva, şunları söyledi; “Kapıköy'de modernizasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra İran da kendi yol tarafını belli bir noktaya getirdikten sonra artık Kapıköyü'n de Türkiye'deki diğer uluslararası kapılardan herhangi bir farkı olmayacak. Dolayısıyla Van ekonomisine de bu anlamda büyük katkı sağlayacak. Ve bu karar elbette ki, kent olarak bizim için büyük önem taşıyor. Kapının uluslararası bir kapı statüsü kazanması, ithalatın - ihracatın rahat yapılması önündeki tüm engelleri kaldırılmış oldu.”

“KAPIKÖY, STM KAPISIYDI”

Van – Kapıköy Sınır Kapısı'nın Sınır Ticaret Merkezi (STM) kapısı olduğunu kaydeden VANTSO Yönetim Kurulu Başkanı Takva; “Yani Kapıköy; küçük, günü birlik ticaretin yapıldığı bir kapıydı. Bu anlaşmayla beraber, TBMM Genel Kurulu'nda bu kanun tasarısının kabul edilmesi ile bu en üst segmente taşınmış oldu. Yani dış ticarette kullanılabilecek uluslararası bir kapı.” dedi.

“KAPIKULE'DE HANGİ İŞLEMLER YAPILIYORSA BURADA DA O YAPILACAK”

Takva, konuya ilişkin açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; “Artık Razi yolundaki tüm eksiklerin giderilmesini takiben Kapıkule'de ne tür iş ve işlemler hangi esaslara göre yapılıyorla, peyderpey Kapıköy de o statüye kavuşmuş olacak. Dolasıyla kentimizden İran pazarı başta olmak üzere Orta Asya'ya açılan en önemli kapı oluyor burası. Bir de demiryolu ulaşımının olduğu tek kapı Kapıköy. Bu kapı; bu açıdan da baktığımız zaman bizim için Türkiye'nin doğusuna, Çin'e kadar ki açılan en önemli uluslararası kapısı olacak.”

MODERNİZASYON NE AŞAMADA?

Kapıköy'de yapılan modernizasyon çalışmalarının geldiği noktayı da sorduğumuz Takva, açıklamalarını verdiği şu bilgiyle tamamladı; “Modernizasyon çalışmalarının inşaatının yüzde 40'ı seviyelerindeyiz. Tahminim, 2017 Haziran ayı itibariyle tamamlanır buradaki çalışmalar.”

Haber: Umut TARHAN