Kandil'de ikna zirvesi

PKK'nın alt kadrolarının çekilme konusunda ikna edilmesi için Kandil'de toplantı düzenlenecek. Örgütün üst yönetimi ve Avrupa kanadı çekilme sorularını yanıtlayacak

VAN 29.03.2013 13:19:33 0
Kandil
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çözüm sürecine ilişkin çalışmalar sürerken gözler terör örgütü PKK'nın sınır ötesine nasıl çekileceğine çevrildi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, çekilmenin yaz sonuna kadar bitmesi gerektiğini, Kandil ise sonbaharı bulacağını belirtiyor. KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan "orta kademe komutanları ikna etmesi" gerektiğini ifade ederken, Kandil'de bilgilendirme zirvesi yapılmasına karar verildi. Diyarbakır'dan yapılan "çekilme ve silahları bırakma" çağrısına "ateşkesle" yanıt verilirken çekilme süreci için Kuzey Irak ve Avrupa'da bilgilendirme toplantıları yapılması planlandı. Ancak bunun öncesinde, PKK'nın önde gelen isimleri Mustafa Karasu, Duran Kalkan, Cemil Bayık, Fehman Hüseyin ve Avrupa kanadı yöneticilerinin katılımı ile yapılacak 3-4 haftalık toplantılarda örgütün alt kadrolarının sorularına, çekincelerine yanıt verilmesi kararlaştırıldı. Toplantılarda süreç konusunda temkinli olanlar ikna edilecek. Çekilmenin hangi hattan ve nasıl gerçekleşeceği ile yeni süreç alt kadrolara anlatılacak. Edinilen bilgiye göre, silahlı gruplar geçmiş yıllarda olduğu gibi telsiz ya da telefonla değil yazılı talimatla çekilecek. Toplam 5 bölgedeki PKK'lı sorumluların, alt gruplara talimat vererek ana kamplarda toplanılması planlanıyor. Yol ve güzergâhlar da Kandil toplantısında netleştirilecek.

4. HEYET HAZIRLIĞI

Kandil, Öcalan'ın örgütün orta kademesine kendi sesiyle "çekilme" çağrısı yapmasını isterken, BDP bu konuda aracı olmak için kolları sıvadı. BDP, sadece çekilme sürecine odaklı olacak 4. ziyarete izin için Adalet Bakanlığı'na başvuracak. Selahattin Demirtaş sürecin tamamlanması için Öcalan'ın çağrı yapması gerektiğini ifade etti. Murat Karayılan da bir TV kanalına yaptığı açıklamada geri çekilme için hazırlıklara başladıklarını söyledi. Karayılan, "Biz çekilme konusunda hazırlıklara başladık ama devletin de atması gereken adımlar var. TBMM'nin karar almasını istiyoruz. Öcalan devreye girmeden, bu güçleri ikna edip geri çekemeyiz. 30 yıllık savaşan bir güç var. Savaşta başarılı olacağına inanıyor. Gel demekle gelmez, ben getiremem" dedi. Karayılan, geri çekilme için mevsim koşullarının elverişli olmadığını belirterek, "Biz hazırlıklarımızı başlattık ama yasal bir çerçeve, gözetleme komisyonu gerekiyor. Bir de 'akil insanlar' komisyonuna ihtiyaç var. Çünkü biz geri çekileceğiz, ama o alanlara kim yerleşecek? Köylere geri dönüş var o nasıl olacak? Birçok soru var" dedi. Terör örgütünün çekilmesi üç aşamalı sürecin en kritik adımı olarak görülüyor. Ankara, üç ay içinde silahlı PKK unsurlarının tamamının çekilmesini istiyor. Bu sağlanırsa, sürecin ikinci adımı başlayacak. PKK'nın Avrupa kanadı ise sınır dışına çekilmenin 2013 sonuna kadar bitmesi gerektiğini söylüyor. Bu süreçte örgüt yöneticileri alt grupların olası eylemlerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılacak..

Sabah