“İyi bir tanıtım şart”

Van’ın Gürpınar ilçesi sınırları içinde yer alan Hoşap Kalesi’nde incelemelerde bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, bölgeye eskisi gibi turist akışının olabilmesi için iyi bir tanıtı

VAN 16.08.2017 11:02:17 0
“İyi bir tanıtım şart”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Hoşap Kalesi’ndeki kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Hoşap Mahalle muhtarı ve mahalle sakinleri ile bir süre sohbet etti. 
Daha sonra da yer sofrası kuruldu ve tandır ekmeği, otlu peynir, bal, tereyağı, dilimlenmiş domates, salatalık, yumurta ile kahvaltı yapıldı.

 

KALENİN ZİYARET SORUNU
Basın mensuplarının da bulunduğu kahvaltıda konuşan Prof. Dr. Peyami Battal, kalenin eskisi gibi ziyaret edilmediğine işaret ederek, “Muhtarla siz gelmeden önce sohbet ediyorduk, muhtar söyledi, buraya daha önceleri binlerce turist geliyormuş” dedi.
Mahalle muhtarı da Battal’ı onaylayarak, “Evet, o zamanlar çok turist geliyordu.  Zaten burada insanlar turist sayesinde geçiniyordu” dedi. 

 

"TANITIM OLMALI, OLAYLAR OLMAMALI"
Bunun üzerine çözüm konusundaki görüşlerini dile getiren Prof. Dr. Peyami Battal, kalenin ve yörenin iyi bir tanıtıma ihtiyacı olduğunu söyledi. 
Kale ile ilgili efsanelerin bile sosyal medyada işlenebileceğini ifade eden Battal, “Tabi bir de bu olaylar falan olmamalı” diye konuştu.

 

"ESKİDEN TURİST ÇOKTU"
Hoşap Mahalle sakinleri de, tanıtım yetersizliğinin yanı sıra, bölgede yaşanan olayların Hoşap Kalesi’ne olan turist akışını durdurduğunu düşünüyor.
Gazetemize konuşan bir mahalle sakini, şunları söyledi:
“Eskide tanıtım da yoktu, ama her tarafta turist vardı. Nasıl geliyorlardı bilmiyoruz, ama hiçbir gün burada turist eksik olmazdı, hatta gelip buralarda çadır kurar günlerce kalırlardı. Tandır ekmeği, yoğurt, süt, peynir, sebze-meyve ne ihtiyaçları varsa satın alırlardı bizden. Ama ne zaman ki olaylar çıktı, yıllardır doğru dürüst turist yüzü görmüyoruz.” 

 

“BİZ DE KALEYE ÇIKMIYORUZ”
Turistlerin geldiği sıralarda kalenin kendileri için de bir uğrak yer olduğunu ancak şimdi kimsenin kaleye gitmek istemediğini belirten bir başka mahalle sakini de, “Turistler geldiğinde kalede adeta bir şenlik havası oluyordu, bir canlılık vardı, ama şimdi kale bize kupkuru geliyor, hiç gitmek istemiyoruz, gidip de ne yapacağız? Ama o zamanlar herkes gidip arka taraflarda piknik yapıyordu, gezip dolaşıyordu, şimdi hazine arayanlar bile oraya gitmiyorlar. Niye böyle oldu, turistler niye gelmiyorlar, her halde korkudan başka da bir neden yok çünkü” diye konuştu.

 

Özel Haber: Adil HARMANCI / M.Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi