İşte PKK'yı destek veren Ülkeler

Türkiye, batılı ülkelerin terörle mücadelede ikiyüzlü tutumunu yüzlerine vurmaya hazırlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Dünyaya rezil edeceğiz' açıklamasının ardından Türkiye dört bir koldan harekete geçti.

VAN 29.03.2013 13:16:26 0
İşte PKK
Tarih: 01.01.0001 00:00

Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü detaylı bir çalışma başlattı. Terör örgütlerinin adres, kamp, eleman ve uyuşturucu, kara para aklama, haraç, insan kaçakçılığı gibi para kaynaklarına yönelik bilgilerin yer alacağı dosyalar resimlerle de takviye edilecek.

Söz konusu dosyalar uluslararası toplantılarda kamuoyuna açık bir şekilde gündeme getirilecek. Böylece; teröre hamilik yapan ülkelerin terörle daha etkin mücadele etmeleri için kamuoyu baskısı oluşması sağlanacak.

Türkiye 735'i terör suçundan olmak üzere 1145 kişiyi 190 ülkede kırmızı bültenle arıyor. Son üç yılda ise sadece 64 suçlu Türkiye'ye iade edildi. Söz konusu iade taleplerinden 350'sini bölücü örgüt mensuplarına yönelik olduğu bildirilirken; bu kişilerin iadesine yanaşmayan ülkelerin başında Almanya, İsviçre, Belçika, Yunanistan ve Hollanda gibi Avrupa ülkeleri geliyor.

ABD VE KUZEY IRAK AYAĞI

PKK Uzun süre Suriye'de kaldıysa da, bu hem yeterli olmamış, hem de 1998'den sonra burada da barınma imkânı kalmamıştır. Körfez Savaşı'ndan sonra oluşan güç boşluğundan yararlanan PKK 1990'ların başında Kuzey Irak'a yerleşmiştir. Irak Savaşı ise PKK'ya daha geniş bir güç boşluğu sağlamış ve Kandil Dağı ve çevresine yerleşmiştir. Bu bölgede 10'dan fazla PKK kampı vardır. ABD, Irak'ı işgal ederken bu kampları ortadan kaldırma sözü vermiş, Bağdat Yönetimi ve yerel Kürt yönetimi de PKK faaliyetlerine izin vermeyeceklerini açıklamışlardır. Ne var ki zaman içinde Her üçü de PKK'yı bu bölgeden sökmeye güçlerinin yetmediğini ima etmişlerdir. Özellikle Barzani ve adamları ise PKK faaliyetlerine göz yummanın ötesinde silah da sağlamışlardır. Irak Ordusu'nun silahları PKK'lıların eline geçerken, bu silahlar sayesinde Türkiye'deki eylemleri artmıştır.

2006 yılının Temmuz ayında PKK Türk Büyükelçiliği'nin sadece 500 metre ilerisine Öcalan Kültür Merkezi adı altında bir propaganda ofisi açmıştır. Türkiye buranın kapatılması için nota verirken, ABD'lilerin ilk açıklaması "Biz böyle bir merkez görmedik" şeklinde olmuştur.

Temmuz 2006'da Türkiye'nin ABD'ye PKK kampları konusundaki tepkileri zirveye çıkmıştır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gerekirse sınır ötesi operasyonun tek taraflı olarak yapılacağını ilan etmiştir. Bu tepki bir haftada PKK terörüne verilen ölü sayısının 15'e ulaşması ile oluşmuştur. Bu uyarı Dışişleri ve diğer kanallardan da tekrarlanmıştır

Bu sert tepkiler üzerine ABD Başkanı George W. Bush ve Amerikan Dışişleri Bakanı Rice'dan PKK'ya karşı gerekenin yapılacağını söylemiştir.

30 Haziran 2007 tarihinde örgütün kamplarından kaçan biri kadın 4 kişi, Şırnak ilinin Silopi ilçesinde güvenlik güçlerine sığınarak pek çok itirafta bulundu.

İtirafçılar, örgütün uzaktan kumandalı mayınlarla gerçekleştirdiği eylemler için gerekli teçhizatı Kuzey Irak'tan temin ettiğini söylediler. Kandil Dağı'ndaki kamplara 2 ABD zırhlısının silah getirdiğini öne sürerek ajan olmakla suçlandıklarına ilişkin baskılara dayanamadıklarını ve bu nedenle de teslim olduklarını, bazı arkadaşlarının ise intihar ettiğini söylediler.

ÖCALAN’IN AĞZINDAN

Yargılanmasına 31 Mayıs 1999'da İmralı Devlet Güvenlik Mahkemesinde başlanan davada Öcalan, PKK örgütünü kendisinin kurduğunu, örgütü sevk ve idare ettiğini, yakalandığı ana kadar örgütün kendisinin liderliği ve komutası altında faaliyetlerini sürdürdüğünü itiraf etmişti. Daha sonra ifadesinde PKK'nın 140 ayrı ülkeden destek gördüğünü ve eğer idam edilirse pekçok kan döküleceğini, canı bağışlanırsa çatışmaları bitirmeye çalışacağını söylemişti.

SURİYE: PKK ile Suriye arasındaki bağlar Hafız Esad’ın kardeşi Suriye istihbarat örgütünün başı Rıfat Esad tarafından kuruldu.Türkiye’den kaçan PKK militanlarına barınak,diğer ülkelere gidenlere para ve sahte pasaport sağlandı.Kongre ve konferansların toplanmasına da izin veren Suriye,askeri tesislerinde PKK’lılara eğitim verdi.Ayrıca Huveyda Hava Üssünde 37 Pkk’lıya helikopter eğitimi verdi.PKK’nın Suriyede 30 civarında eğitim kampı bulunuyordu.Suriye’nin denetimi altındaki Bekaa Vadisinde ki Mahsun Korkmaz Akademisi örgütün yıllarca ana eğitim merkezi oldu…

İRAN: Suriye gibi İran’da PKK ile olan ilişkilerini kabul etmiyor.İran topraklarında PKK’nın 50 ye yakın kamp yeri bulunuyor.PKK’lılara ikametgah belgeleri veren,teröristleri sınıra kadar askeri araçlarla götüren İran,yaralı teröristlerin ilk tedavilerini sınır karakollarında yaptırdı.İran-PKK ilişkisi ile ilgili çok somut belgeler olmasına rağmen sürekli bu ilişkiyi reddeden İran,Şemdin Sakık’ın açıklamalarından sonra köşeye sıkıştı.

LÜBNAN: PKK’lılar Suriye’nin yanı sıra Lübnan’da da çok rahat hareket ettiler.Lübnan Ermeni Partisi ile yakın ilişkisi olan APO,bu ülkedeki Barr Elias’ı haberleşme üssü olarak kullandı.Lübnan toprakları içinde PKK’nın çok sayıda kampı bulunuyor.

LİBYA: PKK’nın destekçisi olan ülkelerin başında gelen Libya,bu örgütün Trablus,Bingazi ve Serte’de temsilcilikler açmasına,dergi yayınlamasına izin verdi.Kaddafi’ye zaman zaman mektup yazan APO,Kaddafi’nin verdiği desteklere televizyonlarda yaptığı konuşmalarda teşekkür etti.

IRAK: Desteğini PKK’dan hiçbir dönemde esirgemeyen Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin,bu örgütü Türkiye’ye karşı kendi amaçları doğrultusunda kullanmaktan da geri kalmadı.Körfez Savaşı sonrası Kuzey Irak’ta meydana gelen otorite boşluğunu PKK çok iyi kullandı.Irak gizli servisi ile PKK militanı Baran Ahmet arasında karşılıklı istihbarat değişimi yapıldı.SA-7 füzelerini kullanmak için teröristler,Irak’lı subaylar tarafından eğitildi.PKK’nın Bağdat’da bürosu bulunuyor.

SIRBİSTAN: PKK’nın Avrupa ülkelerine sevk ettiği uyuşturucular Sırplar tarafından taşınmaya başladı.Sırp Savunma Bakanı’nın,”Tüm Ortodoks Dünyası,PKK’yı desteklemeli ve Türk’lere karşı cephe almalıdır” açıklamasından sonra bu ülkede oluşturulan devlet destekli “Yeni Bizans Örgütü” PKK ile ortak çalışmalara başladı.Örgüte silah eğitimi de verildi.

ERMENİSTAN:Elegez,Leninakan,Okçuoğlu,Güllübadak,Mazdian,Misi, Colga,Gümrü,Arazdayan’da PKK kampları bulunuyor.PKK’nın önde gelen yetkililerinden Ali Sapan sık sık Ermenistan’a gidip geliyor.Ermeni Taşnak Partisi ile PKK arasında yakın işbirliği bulunuyor.Bu ülkede PKK’nın dergileri yayınlanıyor.Ermeni Yazarlar Birliği,APO’yu “Büyük Ermenistan” fikrine katkılarından dolayı onur üyeliğine seçti.

YUNANİSTAN: Yunan istihbarat örgütü ile PKK arasında ki ilk görüşmeler 1988 yılında başladı.Yunan milletvekilleri defalarca APO yu Beka Vadisinde ziyaret etti.Aynı dönemde Rum Ordusu Komutanı Matafias’da APO’yu ziyaret etti.PKK adına öğrenci okutup,çok sayıda Kamp yeri tahsis ettiler.Yunanistan,teröristleri Helikoptere karşı füze kullanmaları için eğitti.Şemdin Sakık’da ifadesinde Yunanistan’ın PKK’ya 9 adet Stinger füzesi verdiğini itiraf etti.

FRANSA: Danielle Mitterand’ın desteği ile Paris’te Kürt Enstitüsü açıldı.Fransa’da PKK’nın radyoları ve dergileri bulunuyor.

ALMANYA: Almanya’da PKK ile bağlantılı 106 dernek bulunuyor.Örgüt bu ülkeye 220,000 ilticacı taşıdı.Çeşitli dillerde yayınlanan pek çok gazete ve dergide Almanya’da basılıyor.İlk başlarda bu örgüte sıcak bakan Almanlar,örgütün iç yüzünü gördükten sonra PKK’yı yasakladı.Ancak yıllarca iyi bir taban hazırlayan PKK,her fırsatta bu ülkenin yasal boşluklarından faydalanıp gücünü gösteriyor.

İNGİLTERE: Bazı İngiliz milletvekilleri Şam’da APO ile görüştü.Bu ülkede birçok gazete ve dergi PKK adına çalışıyor.İngiliz gazeteci Andrew Norman Penny’nin Kuzer Irak’ta PKK için kuryelik yaptığı belirlendi.PKK’nın Avrupa temsilcisi Kani Yılmaz,İngiliz Parlamentosunda PKK’yı anlattı.

HOLLANDA: Sürgünde Kürt Parlamentosu bu ülkede toplandı.Rotterdam’da Kürdistan Kültür Festivali düzenlenmesine izin verildi.Arnheim’de PKK’nın istihbarat bürosu bulunuyor.PKK’nın yan kuruluşlarından Kurd-Ha haber ajansının da Amsterdam’da bürosu bulunuyor.

DANİMARKA: Bu ülkede Kom-Kar ve Kürt Kadınlar Birliği dernekleri bulunuyor.1994’te PKK sempozyumu düzenlendi,ERNK’in 1995’te büro açmasına izin verildi.Bu ülkede;Radyo Botan,Radyo Welat ve Kürdistan Radyoları bulunuyor.

İSPANYA: ERNK Avrupa sözcüsü Kani Yılmaz ,İçişleri Bakanı ile yaptığı görüşme sonrası bu ülkede çeşitli temaslarda bulundu.Madrid’te Kürdistan Enformasyon Merkezi bulunuyor.Bu ülkede PKK’nın birde radyosu bulunuyor.

GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ: PKK’nın Johannesburg’da bürosu bulunuyor.Türkiye’ye yönelik silah ambargosu uygulanmasında PKK ile yakın ilişkisi olan Savunma Bakan Yardımcısı’nın büyük rolü oldu.Mandela’nın Atatürk Barış Ödülü’nü reddetmesinde de PKK etkili oldu.

İSVİÇRE: PKK destekli 17 dernek,Radyo Lora ve Kürdistan Resiste dergisi yayında.Lozan’da Kürdistan Sempozyumu düzenlendi.Jura’da irtibat bürosu,Mont Soleil köyünde ise PKK kampı bulunuyor.

BELÇİKA: MED TV’nin yayınlarına izin veren Belçika,”Sürgündeki Kürt Parlamentosu”na yer verdi.Belçika’da PKK’nın birçok faaliyetine izin veriliyor.

İTALYA: Roma’da PKK destekli Kürdistan Sempozyumu yapıldı.Örgüt uyuşturucu-silah değişimi için İtalya’yı kullandı.Kürdistan Enformasyon Ofisi açıldı.İtalya Yeniden Doğuş Partisi’ne üye bir heyet Şam’da APO’yu ziyaret etti.ERNK temsilcisi Kani Yılmaz’ın Kırmızı Bültenle aranmasına rağmen basın toplantıları yapmasına bile ses çıkarılmadı.Son olarak 12 Mayıs’ta APO bu ülkeye gitti.

RUSYA: Öcalan ile ilk görüşme 1992 yılında Şam’da yapıldı.1992’de Kürt Radyosu yayına başladı,aynı yıl Moskova’da Kürt Sempozyumu düzenlendi.PKK’lıların Rus Meclis binasında basın toplantısı düzenlemelerine izin verildi.1997’de Rus Milletvekilleri APO’yu ziyaret etti.Suriye’den Kaçan Öcalan’ın bir süre Rusya’da kalmasına izin verildi.