IŞİD hakkında bilmek istemedikleriniz

Ahmet KEKEÇ

VAN 14.06.2014 11:15:18 0
IŞİD hakkında bilmek istemedikleriniz
Tarih: 01.01.0001 00:00
BİR- IŞİD örgütünde savaşan Türkiyeliler varmış... IŞİD örgütünde savaşan Kanadalılara ne buyuracaksınız? Örgütte ayrıca çok sayıda Alman, Fransız ve Amerikan vatandaşı var... Rus bile var. Bu neyi değiştirir ki?

İKİ- Irak yönetiminin idam cezasına çarptırdığı Haşimi’nin olup bitenlerden sonra sevinç naraları atması, Haşimi’yle IŞİD örgütü arasındaki organik ilişkiye işaret etmez... Cahil cahil konuşacağınıza, Haşimi’nin ne dediğine bakın.

ÜÇ- Saddam yanlıları, sokaklarda IŞİD lehinde nümayişler yapıyor... Örgüt, Saddam’ın vatanı olan Tıkrit’i de ele geçirmişti ama halk son derece memnun. Türk matbuatının cahil kesimi“Neden böyle oldu?” sorusunu sormayacak mı?

DÖRT- Hasan Cemal, IŞİD’in bir “sonuç” olduğunu düşünüyor... Suriye politikalarımızın bir sonucuymuş.

BEŞ- Obsesif kompulsif ağabeyimiz aynı zamanda safmış... “Cahil” demek istemediğim için “saf” diyorum. IŞİD bir sonuçtur ama Hasan Cemal’in zannettiği “şey”in sonucu değildir...“Irak Gezi”sinin sonucudur.

ALTI- “Haydaaaa... Irak Gezi’si de nerden çıktı?” diyecekler, önce Haşimi’nin açıklamalarını okusun, sonra da merkezi hükümetin (yani Maliki’nin) yönetim anlayışına baksın.

YEDİ- Amerikan işgalinden sonra Irak üçe bölündü: Sünni Kürt bölgesi, Şii bölgesi ve Sünni Arap bölgesi olmak üzere... Şiiler ve Sünni Kürtler temsil imkânı buldular ama Sünni Araplar yönetimden dışlandı... İran’ın Basra üzerindeki nüfuzu ve Maliki’nin yönetim anlayışı da bu süreci hızlandırdı. Bugün kendilerini dışlanmış hisseden Sünni Araplar “isyan” halinde... Ülkenin birçok bölgesinde gösteriler yapılıyor. IŞİD, işte bu isyana monte etti kendini. Çok sayıda taraftar buldu, aşiretlerin desteğini aldı ve giderek güçleniyor.

SEKİZ- İflas eden Davutoğlu’nun Suriye politikası değil, Amerika’nın Irak politikasıdır. Biraz gazete okuyun yahu!

DOKUZ- Son zamanlarda, “Sınırımızda bir Afganistan oluştu” türünden Beyaz Türk analizleri okuyoruz. Üzülmüyoruz... Acıyoruz... Bu zır cahil taifesi, hâlâ “dış politika uzmanı”muamelesi görüyor bu ülkede ve görüşlerine başvuruluyor.

ON- CHP’nin neden bugüne kadar hiçbir seçimi kazanamadığı, neden bundan sonra da kazanmayacağının cevabı, usta diplomat Faruk Loğoğlu’nun IŞİD açıklamasında gizlidir.

ONBİR- Türkiye Cumhuriyeti devletinin IŞİD’e yardım ettiği, para ve silah gönderdiği “tezviratını” Maocu Kemalistler gazetelerine manşet yapmıştı. Bu tezvirat, çok sayıda “paralel destekçi” bulmuş görünüyor. Acımaya devam ediyoruz.

ONİKİ- Şii gördüğünde kafasına sıkan IŞİD, neden Suriye’de Esad’ın elini güçlendirecek eylemler yapıyor? IŞİD’in bir sonuç olduğunu düşünen Hasan Cemal bu sorunun cevabını merak etmeyecek mi?

ONÜÇ- Kuzey Irak petrollerinin Türkiye üzerinden sevkini öngören ikili anlaşma aynı anda Irak merkezi hükümetinin, Suriye’nin, Amerika’nın ve IŞİD’in tepkisini çekti... “Sınırımızda bir Afganistan oluştu” diyen İslamofobik oryantalistler, “Sınırımıza bu Afganistan’ı kim koydu?” diye sormayacak mı?

ONDÖRT- Konuyla ilgisi yok ama Radikal gazetesinin “Beyaz Türk” olmaya azmetmiş bir yazarı, “Polis, Gezi eylemlerine destek veren sanatçılara uyuşturucu operasyonu yapıyor... Ne iş?” gibilerden bir yazı yazdı. Hadi, adı geçen sanatçılar, “asla bu işin ticaretini yapmadıklarını, sadece uyuşturucu kullandıklarını” söylüyorlar. Bu arkadaş ne kullandın da, böyle bir yazı yazma gereği duydu? Bu cümleden olarak, “Sınırımızda bir Afganistan oluştu” diyenler ne kullanıyor?