Tarih: 05.01.2022 10:42

İranlı turistler Van esnafının yüzünü güldürdü

Facebook Twitter Linked-in

Yıl başı tatilleri için Van’a gelen İranlı turistlerin, kent turizmi açısından çok verimli bir tatil süreci geçirdiklerini ifade eden Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel: “Yıl başında gelen İranlıların Van halkına, esnafına çok faydası oldu. Gerek kent turizmcisi, gerek kent esnafına katkı sunan bir süreç yaşadık. Çünkü İranlı turistler geldikleri zaman alışveriş yaptılar, ellerinde boşetler dolu şekilde gittiler, esnafımız da kâr sağlamış oldu, otellerimiz de iyi bir şekilde doluluk oranını karşılamış oldu” dedi.
İranlı turistlerin Ocak ayı içerisinde yine 3 günlük bir tatil süreçlerinin olduğunu bunun için de Van’a yoğun bir şekilde yeniden gelmeye başlayacaklarını söyleyen Yüksel: “6 Ocak tarihinde yine 3 günlük bir gelişleri olacak, 3 gece konaklayacaklar. Bunun için de rezervasyonlar yapıldı, yapılıyor” ifadelerini kullandı.

“ÇOK SAYIDA İRANLIYI AĞIRLADIK”

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, yılbaşı nedeniyle Van'a yoğun bir İranlı turist ilgisi olduğunu söyleyerek, şu değerlendirmelerde bulundu; “İranlı misafirlerimiz yıl başı için iki gün öncesinden kentimize geldiler, yıl başı dahil üç gece konakladılar. Biz çok daha iyi geçecek diye biliyorduk ama Türkiye ve İran basınında, '15 günlüğüne gümrük kapıları kapanacak' diye haberler geçtiği için birçok insan kapıların kapalı olduğunu zannetti. Aslında kapılar turist için kapalı değil, olmadı. Ancak İranlı turistlerin bazıları, çıkan haberlerin etkisiyle rezervasyonlarını iptal etti. Tabi buna rağmen otellerimizin doluluk oranları yine de iyiydi. Çok sayıda İranlı Van’a geldi. İlk girişlerinde ortalama 5 bin civarında bir giriş oldu, hem İran hem de Türkiye gümrük kapısında yoğunluk oldu, bunun görsellerini de biz gördük ve memnun kaldık. Yıl başında gelen İranlıların Van halkına, turizmcisine, esnafına katkıları oldu. Çünkü geldikleri zaman alışveriş yaptılar, ellerinde boşetler dolu şekilde gittiler. Esnafımız da kâr sağlamış oldu, otellerimiz de iyi bir doluluk oranına ulaşmış oldu.”

“SADECE TATİL İÇİN GELMİYORLAR”
Yeni yıla Van’da merhaba diyen İranlı turistlerin yıl başından sonraki gün ülkelerine geri dönmeye başladıklarını aktaran VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, kent esnafına verdikleri katma değerden dolayı esnafın her zaman İranlı turistlerden memnun kaldıklarını söyledi.  
Yıl boyunca, İranlı turistlerin sürekli geliş gidişlerinin olacağını söyleyen Yüksel, “İranlılar 12 ay boyunca, bir aksilik olmaması durumunda ilimize geliyorlar. Yani sezonluk olarak, batı illerine gittikleri gibi gelmiyorlar, buraya gelişler yıl boyu sürüyor. Çünkü İranlılar sadece tatil için gelmiyorlar, alış-veriş için de geliyorlar. Hem kendi ihtiyaçlarını karşılıyorlar hem de kısa süreli de olsa Van’da konaklamış oluyorlar. Esnafımız daha fazla reklam yaparak, İran’a yönelik daha avantajlı olduğu durumları ön plana çıkararak ticaretini daha fazla artırabilir kanısındayım” diye kaydetti.

“3 GECE KONAKLAYACAKLAR”

Ocak ayı içerisinde İranlı turistlerin Van’a gelmeye devam edeceğini, birkaç gün içinde İranlıların yeniden Van'a geleceğini belirten VANOTED Yönetim Kuruu Başkanı Yunus Yüksel, “ Türkiye’de nasıl ki resmi tatil günleri var ise İran’da da yaklaşık 40 gün civarında resmi tatil günleri var. Örneğin 6 Ocak tarihinde Hazreti Fatıma’nın vefat ettiği tarihte, yine 3 günlük bir gelişleri olacak, 3 gece konaklayacaklar. Bunun için de rezervasyonlar yapıldı, yapılıyor. Şuan mevcut durumda otellerimizde İranlılar konaklıyor, bazıları tatillerini daha fazla uzattılar. Bu özel günde de tatil olması nedeniyle bir kısmı burada konaklama sürelerini uzatarak kalacaklar. Yeni gelecek olanlar tahminimize göre günlük 3 bin civarında olacaktır, dün itibari ile girişler oldu, bugün itibari ile bazı otellerin doluluk oranları en üste çıkacak. İranlıların tatilleri genelde 3 gecelik oluyor. Yani 4 gün 3 gece şeklinde ama bazıları 5 gece de konaklayabiliyorlar, hafta sonu çıkış yaparak ülkelerine geri dönecekler.” dedi.
Özel Haber: M. Selim KURT




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —