İranlı heyetten, Berge'ye ziyaret

İranlı akademisyenler ve iş insanları, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) Başkanı İsa Berge’yi makamında ziyaret etti. Prof. Dr. Mehrdad Fojlaley, Mehdi Farzpourmachiani ve Amir Khodadadi Parashkouh'tan oluşan İran heyet

VAN 7.09.2021 15:27:12 0
İranlı heyetten, Berge'ye ziyaret
Tarih: 01.01.0001 00:00

“KATMA DEĞERLİ PROJELERE DESTEK VERİLMELİ”

Katma değerli projelere destek verilmesinin son derece önemli olduğunu söyleyen başkan Berge, “Van’da turizm, sanayi, tekstil, yatırım, endüstri, tarım ve hayvancılık ve her alanda gelişimin yaşanması gerekiyor. Van, tüm bu gelişimlere hazır bir şehirdir. Van’ın cazibe merkezi olmasından kaynaklı olarak İranlı akademisyenlerin ve yatırımcı iş insanlarının önemli projelere imza attığını ve daha farklı projeleri hayata geçirmek istediklerini görüyoruz. Beyin gücü ile ürettikleri fikirleri Van’da projeye ve üretime çeviren İranlı akademisyenleri ve iş insanlarını kutluyoruz. İsimlerini Van’dan hem Türkiye’ye hem de dünyaya duyurmaları çok kıymetlidir. Uluslararası projelere destek verilmelidir.” dedi. 

“İRAN POTANSİYELİ DEĞERLENDİRİLMELİDİR"

İran’da, Covid 19’dan kaynaklı günlük ölüm vakalarının arttığına dikkat çeken VANESOB Başkanı Berge, “Bu nedenle Kapıköy Sınır Kapısı’nın İran tarafından açılmadığını biliyoruz. Bizler Türkiye olarak üzerimize düşeni yaptık ve kapımızı açtık, şimdi İran’ın normalleşmesini bekliyoruz. Süreç böyle iken İran’dan gelen projeler hayat bulmalıdır. Bu çerçevede başta devlet kurumları olmak üzere herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Van'ın ekonomik, sosyal ve kültürel potansiyeli çerçevesinde bu projeler değerlendirilmelidir.” şeklinde konuştu. 

“VAN'DAN DÜNYAYA AÇILMAK İSTİYORUZ”

Heyet adına konuşan İranlı bilim insanı Prof. Dr. Mehrdad Fojlaley, “Türkiye'de yeni projeler üretmek istiyoruz. Aralarında Amerika ve İngiltere’nin de bulunduğu 6 ülkede madalya alan uluslararası patentli projelerimiz var. Bizler Türkiye'de destekler alarak, yeni icatlar üretmek istiyoruz ve bunu Van’dan başlatmak istiyoruz. Bir yerden başlayacağız ve projelerimizin Van'dan dünyaya yayılmasını istiyoruz.” dedi. 
İranlı heyetin, kirli suyu arındırıp içilebilir hale getiren hap (Van İl Tarım Müdürlüğü’nden ve Sağlık Bakanlığı’ndan onay alınacak. İran'da tüm resmi onayları alınmış), atık plastikten mazot üretme makinesi, hidrojenli kombi (sudan elde edilen hidrojen ile çalışan kombi), çimentoya gerek kalmadan duvar örülebilen briket, güneş enerjili şarj cihazı, bisiklet lastiğini şişirebilen seyyar hava, hava dezenfeksiyon cihazı, (12 ülkeye ihraç ediliyor), dolu yağmasını önleme makinesi, bir saatte, değerlerini kaybettirmeden kurutma yapabilen meyve kurutma makinesi, langırt, voleybol oyunu (Vowa Patent Pending isimli proje, İngiltere, Polonya, Güney Kore, İsviçre ve Hırvatistan’da altın proje ödülünü aldı.) gibi projeleri bulunuyor.  

BERGE, İRANLI HEYETİ TEBRİK ETTİ

VANESOB Başkanı İsa Berge, İranlı heyet ile birlikte VAN İŞGEM’de üretilen bazı projeleri yerinde inceledi. Başkan Berge, İranlı heyet ile langırt gibi voleybol oyunu olan Vowa oynadı. Başkan Berge, projeler nedeniyle İranlı heyeti tebrik etti. 

Prestij Haber Merkezi