İpekfest Bilim Şenliği, start aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan “Milli Teknoloji Hamlesi” kapsamında İpekyolu Belediyesi, İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İpekyolu Kaymakamlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı işbirli?

İPEKYOLU 27.05.2022 20:52:08 0
İpekfest Bilim Şenliği, start aldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Açılışa Ak Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Dr. Ozan Balcı, İl Protokolü ile birlikte İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın katıldı.

Van Kalesi etkinlik alanında yapılan “Milli Teknoloji Hamlesi Nasıl Yapılır? Nasıl Çalışır?” temasıyla düzenlenen 1. İpekfest Bilim Festivali İpekfest Bilim Şenliği Van halkı tarafından yoğun ilgi gördü.

Projenin koordinatörlüğünü İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın’ın eşi Cansu Aydın gerçekleştirirken, projenin sunumunu Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türk Müziği Devlet Konservatuarı, Türk Halk Oyunları hocalarından Prof. Dr. Adnan Tönel ile birlikte Akınsoft firmasına ait Konuşan Robot ADA gerçekleştirdi.

“TEKNOLOJİYE YATIRIM YAPMAK ZORUNDAYIZ”

1.Bilim Festivali’nde açılış konuşmasını gerçekleştiren İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, “Bugün burada İpekfest bilim şenliği için toplanmış bulunmaktayız. Ocak ayı itibari ile hayata geçirdiğimiz bu projede İpekyolu Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı okullarımız birçok projeyi imzalayarak sizler için sergiledi. Festivalimiz kale temalı olup ilimizin en büyük turizm potansiyelini bu vesile ile tanıtma amacı güttük. İleri teknoloji üretmek isteyen toplumlar provatik alanlara, bilimsel alanlara ve teknolojiye yatırım yapmak zorundadırlar. İlçemizde düzenlemiş olduğumuz bu yarışma ile gençler çeşitli tasarımları yapmış oldu, programlar yazmış oldu, yaratıcı düşüncelere katkı sunmuş oldu. Dolayısıyla yapılandırılmış bir eğitim hayatına katkı sağlamış olduk. Ülkemizde mesleki ve teknik alanda eğitim niteliğinin arttırılması toplumsal anlamda farkındalık oluşturulması ve gençlerimizin yaratıcılıklarının ortaya çıkartılması bakımından faydalı olmasını temenni ediyorum. Bu projenin en büyük ortağı tabii ki İpekyolu’ndaki okullarımızdır. Öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz bunun yanında DAKA, Kaymakamlığımız, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün proje yöneticileridir. Tüm katılımcılara teşekkür ediyor, Sayın Valimize ve değerli protokole çok büyük destekleri için saygılarımı sunuyor. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” diye konuştu.

Ardından konuşmalarını yapan Ak Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, “Emeği geçenleri kutluyorum. Van gençliği de bir şeyler üretebilen, yapabilen emek yarışmasında kendisinden söz eden bir gençlik. Bugünkü imkanları en güzel şekilde milletinin hizmetine geleceğinin umutlu gençlerine sağlayan Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Festivalin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Ne yaparsanız yapın güzel yapın, güzellik sizlere yakışır. Van’ımızı da güzel temsil etmenizi diliyorum. Saygılarımı arz ediyorum” dedi.

VALİ DR. BALCI: “ÇOCUK, GENÇ VE ÖĞRETMENLERİN DESTEKÇİSİYİM”

Daha sonra konuşmalarını gerçekleştiren Van Valisi Dr. Ozan Balcı, “Bugün böyle güzel bir gün de mayısın sonuna doğru güzel bir havada gençlerin enerjisi ile beraber burada bulunmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen başta İpekyolu Kaymakamımız olmak üzere Milli Eğitim camiasına çok teşekkür ediyorum. Bu etkinliği yüreklendirip, destekleyip geldiğiniz için bütün Vanlı hanımefendilere beyefendilere müteşekkir olduğumu ifade ediyorum. Özetle şunu ifade edeyim ben de yeni başladım Van’da göreve. Eğitime, bilime, bilgiye, kültüre, sanata, gençlere ve çocuklara dost bir Vali olarak gençlerin akademik anlamdaki başarıları kadar zihinsel, ruhsal, kültürel, sanatsal, sportif anlamdaki başarılarını çok çok önemsiyorum. Dünya hızla değişirken, ilerlerken iletişim ve ulaşım teknolojisinde büyük değişiklikler olurken, toplumlar hızla dönüşürken, bizim ana hedeflerimizden biri de gençlerimizi ve çocuklarımızı yarınlara hazırlayabilmek. Çocukları ve gençleri çok seviyoruz. Çünkü onlar bizim yarınlarımız. Onlar bir taraftan kendi hayatlarını inşa ederken bir taraftan da kendi ailelerine, kendi memleketlerine güzel Türkiye’mize hatta bütün insanlığa hayatın ve yaşamın değişik alanlarında çok büyük başarılara imza atacaklar. Bizim ana hedefimiz çocuklar bu hayallerini gerçekleştirmek isterken, bu yolda ilerlerken onların hayallerini gerçekleştirmelerine katkı sağlamak, önlerini açmak, yardımcı olmaktır. Hep şunu önemserim, gündelik problemleri elbette çözeceğiz ama Van’ı gelecek kuşaklar için hazırlamalıyız. Her anlamda devletimizin imkan ve olanaklarını yılmadan, yorulmadan aşkla, şevkle, canla, başla seferber edeceğiz. Burada öğretmenlerimiz de var. Öğretmenlerimizi de çok sevdiğimi ifade etmek isterim. Onlar benim en iyi arkadaşlarımdır. Onları bir sanatçı olarak görürüm. Öğretmenlerimiz Türkiye’mizin, Van’ımızın öğrencilerini yetiştiriyorlar. Onlara büyük destek vereceğimi de ifade etmek istiyorum. Nesiller gelir, nesiller geçer. Mühim olan bizim sonraki nesillere neler verebileceğimizdir. Her zaman çocukların, gençlerin, öğretmenlerin yanlarında olduğumu bildirmek istiyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

İpekyolu sınırları içerisinde bulunan liseler arası “Robotik Kodlama” yarışmasının jüri üyeliğinde, TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Doçent Dr. Hayati Çavuş Başkanlığında 5 kişilik bir akademisyen kadrosu yer aldı.

İpekyolu Mucit Dolu Robotik Kodlama yarışmasına katılan 22 ekipten; Atatürk Anadolu Lisesi Ses Komutları ile ileri hareket edebilen robot kol projesi 1. Pakistan Türkiye Dostluğu MTAL Gezgin keşif robotu ile 2. Konya Beyhekim Özel Eğitim MTAL Renk dünyası projesi ile üçüncü oldu.

Birinci projenin ekip üyelerine tablet, ikincilere bisiklet, üçüncülere ise akıllı saatlerin hediye edildiği İpekfest Bilim Şenliği hatıra fotoğraf çekimi ve canlı müziğin ardından son buldu.

İpekfest Bilim Şenliği, start aldı