Tarih: 13.10.2016 16:57

İmren, ağız ve diş sağlığı konusunda uyardı

Facebook Twitter Linked-in

 Van Halk Sağlığı Müdürü İmren, Sağlık Bakanlığı’nın, Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri Programı kapsamında geçen yıl sadece anasınıfı öğrencilerine uygulanan Florür Vernik Uygulamasını bu yıl 60 ayını doldurmuş anasınıfı öğrencileri ile ilköğretim 1. Ve 2. sınıf öğrencilerine de uyguladığını belirtti.

     İmren, “Florür Vernik Uygulaması ve  ağız ve diş muayenelerinin gerçekleştirilmesine  2016-2017 Eğitim Öğretim Yılının İlk Zilinin çalmasıyla başlanmıştır. İlimiz merkez ve tüm ilçelerimizde bulunan okullarımızda anasınıfı öğrencilerine ağız ve diş sağlığı eğitimi verilip, flor vernik uygulaması gerçekleştirilerek,  öğrencilere diş fırçası ve diş macunu dağıtımı yapılması hedeflenmektedir” dedi.
      Ağız diş sağlığı sorunlarına değinen İmren, “Bu sorunlar kalp, kemik ve üst solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor. 0-6 yaş olsun, 7-14 yaş olsun son altı ayda geçirilmiş hastalıklar sıralamasında ilk sırayı ağız diş hastalıkları alıyor ve bu yaşlardaki ilk 5 hastalık arasında da mutlaka ağız diş sağlığı sorunları yer alıyor. Rakamsal olarak baktığımızda aktif çürüklü kişi sayısı İngiltere’de %21,5 iken bizde %50 civarındadır. Kişi başına düşen çürük diş sayısı İngiltere’de 0,9, Belçika’da 1,1 Yunanistan’da 2,2 iken bizde 6’dır. Oysa alınacak basit ve koruyucu önlemlerle ağız diş sağlığı konusunda yaşanacak problemler önlenebilir. Bu nedenle İlimizde saha çalışması yapıyoruz. Florür vernik uygulamasındaki amacımız gelecek nesillerde çürük sayısını azaltmak ve erken çocukluk çürüklerinin önüne geçmektir. Koruyucu uygulamalarla ağız hijyeni konusunda bireysel eğitimlerin verilmesi, diş fırçalamanın önemi ve yöntemi anlatılarak düzenli fırçalamanın alışkanlık haline gelmesini sağlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

      Dr. İmren, “Süt dişleri çocukluk döneminin beslenme ve konuşma gibi temel ihtiyaçlarını sağlamak dışında, yerine gelecek olan daimi dişlerimiz için yer tutma görevini de görürler. Erkenden oluşacak çürükler nedeniyle bu dişleri kaybeden çocuklarda daimi dişler geç çıkabilir veya çıkmayabilir. Dişler arasındaki anatomik düzen bozulur ve ortodontik (dişlerin çene kemikleri ile, çene kemiklerinin birbirleri ile ve çene kemiklerinin kafa kemikleri ile ilişkisi) problemler oluşur. Ağız diş hastalıkları kalıcı ve uzun etkileri, bireysel ve milli ekonomiye getirdiği külfet nedeniyle koruyucu hizmetler ön plana çıkmaktadır. Bu sebeple Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Diş Hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımızın katılımı ile   ilimiz genelinde iki aşamadan oluşacak şekilde yaklaşık 15.227 civarında 60 ayını doldurmuş anasınıfı öğrencisi ve 52.390 civarında ilköğretim 1. Ve 2. sınıf öğrencisinin diş taramaları yapılıp flor vernik uygulaması yapılacak ve Sağlık Bakanlığımızca gönderilen diş fırçası ve diş macunu seti dağıtımı gerçekleştirilecektir” diye konuştu.Bölge Gazetesi Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —