HUZUR SÜRSÜN

İran'da 21 Mart Newroz Bayramı nedeniyle bir ay boyunca resmi tatil olduğu için binlerce İran vatandaşı Van'a geliyor. Esnaf şimdiden bu 1 aylık tatil için hazırlıklarını tamamlamış durumda. İranlılar da kentte görülmeye başlandı. Ş

VAN 13.03.2015 09:25:13 0
HUZUR SÜRSÜN
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van'ın son yıllarda en çok turist aldığı ay Mart ve Nisan ayları oluyor. Bunun da en büyük nedeni İran'dan gelen turistler. Ülkede Newroz bayramı nedeniyle 1 ay gibi bir süre resmi tatil olarak ilan edildiği için birçok kişi tatilini yurtdışında geçirmek için komşu ülkelere gidiyor.

İranlıların en fazla tercih ettiği ülke ise Türkiye.

Bazıları uçakla İstanbul, Antalya gibi illere giderken, birçok kişi de kara yoluyla en yakın il olan Van'ı tercih ediyor.

ÇEŞİTLİLİK VAR

Van'ı tercih etmelerinin başında da kentin son yıllarda büyüme göstermesi, ortamın sakin olması ve giyim eşyası ile süs eşyalarında çeşitlilik olması.

Otel sayısının ve kalitesinin de arttığı kente gelen turistler, Van Kalesi, göl sahili, Muradiye Şelalesi, Hoşap kalesi gibi doğal güzellikleri de görme imkânına sahip oluyor.

ESNAF NEWROZ'A HAZIRLANIYOR

Van'da en sıkıntılı kesimi esnaf oluşturuyor. İşsizliğin yüksek oranlarda olduğu ilde nüfusun büyük bir kısmı yoksul kesimden oluşuyor. Bu da haliyle esnafın günlük satışını olumsuz etkiliyor.

Van esnafı son yıllarda en çok umudunu turist gelirlerine bağlamış durumda. Esnaf özellikle İranlı turistlerin ülkelerinde birkaç günü geçen tatilleri sırasında kazanıyor. Bu tatillerden biri de 1 ay süren Newroz bayramı tatili.

Newroz'a bir haftadan az bir zaman kalırken, Van esnafı gelecek turistleri de düşünerek hazırlıklarını öyle yapıyor, vitrinler ona göre süsleniyor. Otellerde rezervasyonlar yapılmış vaziyette. Lokantalar, kahvaltı salonları ona göre önlemini alıyor.

EN ÇOK GİYİM ALINIYOR

Newroz alışverişi için hazırlık yapan esnaflardan biri de Mustafa Kaya. Maraş Caddesi'nde giyim mağazası var. Satışı daha çok kadın müşterilere yönelik.

Gazetemize konuşan Kaya da, Newroz tarihine dikkat çekiyor.

En çok İranlıların geldiği günlerde kazandığını belirten Kaya, şunları söyledi:
"Diğer günlerde de tabi müşterilerimiz oluyor, olmuyor desem yalan olur. Ama büyük bir turist kafilesi geldiğinde, ya da İran'dan gelenler gibi çok kalabalık gruplar geldiğinde neredeyse bütün dükkânlar müşterilerle doluyor. Evet, İranlılar dükkâna çok geliyor, zaten gelenler de en çok giyim eşyası ve süs eşyası alıyor. Sanırım fiyatlar da uygun geliyor ve biz o bir ay içinde daha çok satış yapıyoruz."

DOLARIN ETKİSİ

Bir başka esnaf da, gelenlerin daha çok dolar ile alışveriş yaptığına dikkat çekti.

Türkiye'de doların İran'dan daha yüksek değerde olduğunu belirten esnaf, gelenlerin bu yönde de kazançlı olduklarını, bunun da alışverişi daha çok teşvik ettiğini ifade etti.

HUZUR SÜRSÜN

Birçok esnaf da, kentin huzurlu olmasına dikkat çekiyor. Daha önce de İran'da tatiller olduğunu ancak kimsenin gelmediğini belirten Mehmet Soydan isimli esnaf, şunları söyledi:

"Turistler gelince herkes kazanıyor. Ayakkabıcı da ben de. Gelmeyince de tersi oluyor, kaybediyoruz. Huzur olduğu için geliyorlar. Mesela ben eski seneleri bilirim, bir tane turist görmezdiniz sokakta, demek ki huzur olunca geliyorlar. Benden alışveriş yapmasalar da hiç önemli değil, komşum kazanır, siz kazanırsınız, ne fark eder, ama yeter ki kentimizin huzuru bozulmasın, insanlar bizden kaçmasın."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı