Hewlêrli gazeteciler Van'ı dolaştılar

Doğu Anadolu Kalkınma (DAKA) ajansının daveti üzerine Van'a gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKYB) Erbil kentindeki ulusal ve yerel gazeteciler Van Valisi Aydın Nezih Doğan ve Daka Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci'yi makamlarında z

VAN 4.06.2014 15:16:28 0
Hewlêrli gazeteciler Van
Tarih: 01.01.0001 00:00


VAN- 2014 Çalışma Programında yer alan ‘Sektörel Bölge Tanıtım’ faaliyeti kapsamında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Planlama Birimi Uzmanlarının yaklaşık 1 ay önce gittiği Hewlêr ziyaretinde Van’a davet edilen gazeteciler kente geldi.

 

Anadolu Ajansı (AA) Hewlêr Temsilcisi ve aynı zamanda Vanlı olan Adem Demir’in organizasyonuyla aralarında Rudav ve Kürdistan TV temsilcilerinin de yer aldığı 22 kişilik gazeteci grubu Daka Uzmanı Harun Örnek tarafından Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinden alınarak karayoluyla Van’a getirildi.

 

Atatürk Kültür Parkı’ndaki ‘Dünyanın en kalabalık Van Kahvaltı ’sının 51 bin 793 kişilik Guinness rekorunu takip ettiler. Vanlıların Guinness rekorunu ülkelerindeki yayın kuruluşlarına geçen gazeteciler Daka’nınorganizasyonuyla ülkelerinde tanıtmak amacıyla Van’ın tarihi ve kültürel ören yerlerini gezmeye başladı. Erciş ilçesindeki uçan balıkların yer aldığı Deliçay’a giden Kürdistanlı gazeteciler, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne (YYÜ) bağlı Van Kedievi ve Akdamar Adası’nda yer alan tarihi Akdamar Kilisesi’ni gezdi. Akdamar Adası’nın güzelliklerini ölümsüzleştiren gazeteciler burayı gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerle de röportajlar yaptı.

 

 



Hewlêrli gazeteciler Van'ı dolaştılar

 “Van ile Erbil’i bir partner olarak görüyoruz”

Gazeteciler daha sonra kendilerini misafir eden Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (Daka) Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci’yi makamında ziyaret etti. Van’a davetinden dolayı Demirci’ye ‘teşekkür’ eden gazeteciler, Irak Kurdistanı ile Van arasındaki ticaret ve turizmin gelişmesi için Hewlêr-Van uçak seferlerinin biran önce başlaması temennisinde bulundular.

 

 

Hewlêrli gazetecileri Van’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Demirci, gazetecilerin Van’la ilgili sordukları tüm soruları cevaplayarak, yapılması gerekenleri tek tek not alarak ilgililere iletilmesi sözünü verdi. Demirci; “Umarım Van’da bulunduğunuz süre içinde güzel vakit geçirmişsinizdir. Ve güzel görüntülerle, haberlerle Erbil’e, K. Irak’a geri döneceksiniz. Biz siz burada sadece bir müşteri olarak görmüyoruz. Misafirimizsiniz ve aynı zamanda Van ile Erbil arasında Irak Kürdistan’ını bir ortaklık olarak görüyoruz. Ortak iş yapabileceğimiz, ortak refah üretebileceğimiz bir partner, bir ortak olarak görüyoruz. O yüzden bizim bu davetimizi sadece Van’ın güzelliklerini ve sizin için ilginç olabilecek tanıtma gezisi olarak görmeyin, ayın zamanda Van ile Erbil arasında kuracağımız bir ortaklığın işbirliğinin adımı olarak değerlendirin.” Dedi.

 

 

Irak Kürdistan’ından Van’a gelecek misafirleri Vanlıların kullandığı ‘başımızın üstünde yeriniz var’ deyimiyle sıcak bir şekilde karşılanacağını belirten Demirci, iki ülke ve Hewlêr ile Van arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi çağrısında bulunarak, “Ancak bu şekilde biz yaşadığımız coğrafyaya sahip çıkabiliriz.” İfadelerine yer verdi.

 

  “Van ile Erbil’i bir partner olarak görüyoruz”

“Yaşadığımız coğrafyayı halklarımız için bir huzur ortamına çevirebiliriz”

Demirci, şunları kaydetti: “Yaşadığımız coğrafyayı kendimiz için halklarımız için bir huzur ortamına çevirebiliriz. Bir refah ortamına çevirebiliriz. İlişkilerimizi o kadar geliştirmek ve yoğunlaştırmak durumundayız ki, bize çizilmiş olan sınırları gündelik hayatta anlamsız hale getirebilelim. Sınır dediğimiz şeyin bizim sadece haritada gözlemlediğimiz bir şey olmalı ve gündelik hayatımızda çıkaracak bir yoğun ilişkiye girmek durumundayız. Bu da bizim elimizde. Van’ın Irak Kürdistan’ından gelecek olan insanlar için daha tercih edilebilir, daha yaşanabilir makul düzeylerde olması talebini gördüm. Bunun için elbette adımlar atmalıyız. Havayoluyla gelişin maliyetini düşürecek ne tedbirler gerekiyorsa almalıyız. Zaten karayolunun iyileştirilmesi ve sınır kapılarının bağlantısının kurulması bu büyük ölçüde gerçekleşecektir. Vatandaşlar 4 saate Erbil’den Van’a iyi şartlarda ulaşabilecekler. Ama havayolu her halükarda daha ucuz olmalı herkesin erişebileceği olmalı ve biz sadece Irak Kürdistan’ın paralı sınıfına hitap etmiyoruz. Biz oradaki insanların, oradaki halkın buraya her daim buraya istediği vakitte gelebilecek katlanabilir bir maliyetle gelebilecekleri bir ortamı oluşturmak istiyoruz. Bu ziyaretinizin bu programınızın böyle bir sürece katkısı noktasında çok önem veriyorum. Çünkü öncelikli olarak ilişkilerin geliştirilmesi, karşılıklı olarak insanların birbirlerinin farkında olmasıyla mümkün. Karşılıklı olarak bu farkındalığı artıralım ve Van ile Irak Kürdistan’ı arasında daha sıkı bir ortaklığın işbirliğinin gelişmesinin zeminini oluşturalım diyorum.”

 

 

Hewlêrli gazeteciler Vali Doğan’ı da ziyaret ettiler

Sıcak bir şekilde geçen ve yaklaşık 1 saat süren ziyaretin ardından Kürdistanlı gazeteciler Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’ndan ayrılarak Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ı da makamında ziyaret etti.

 

 

Ziyaret sırasında Vali Doğan, gazetecilere Van'ın turizm ve ekonomik potansiyeli Irak Kurdistanı ve Türkiye arasındaki turizm, ekonomi ve kültürel ilişkiler hakkında bilgi verdi. 

 

 

Özellikle Irak Kurdistanı ile Türkiye’yi birbirine bağlayan yollar konusundaki proje ve çalışmalardan da bahseden Vali Doğan, ileride Van ve Irak Kurdistanı arasındaki tamamlanan karayolunun yanında hava yolu taşımacılığının da başlayacağını belirtti.

 

 

 2011 yılında Van’da yaşanan iki büyük depremin ardından yapılan yardımlar ve yatırımlar hakkında soruları da yanıtlayan Vali Doğan, toplantı sonunda gazetecilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.