Güneş: Faize 240 milyar TL ayrıldı

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı'nın düzenlediği etkinlik ve toplantılara katılmak üzere Van'a gelen Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cafer Güneş, 2022 yılı bütçesine eleştirilerde bulunarak, "Ne hikmetse faize k

VAN 13.12.2021 10:30:05 0
Güneş: Faize 240 milyar TL ayrıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Haftalık olarak kent ve ülke gündemiyle ilgili basın toplantılarını sürdüren Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, bu hafta Van Asker Hastanesi ve yaşanan depremleri gündeme taşıdı.

Parti binasında yapılan toplantıya partilerinin etkinlik ve toplantılara katılmak üzere Van'a gelen Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cafer Güneş ve Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın da katıldı.

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van Asker Hastanesi'ne yapılması planlanan Tuşba Devlet Hastanesi'nin yerini eleştirirken, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cafer Güneş ve Parti Sözcüsü Birol Aydın da ülkedeki son gündemi değerlendirdi.

İLHAN: "10 YILDIR YIKILMASI GEREKEN 4 BİN 500 BİNA YAŞAM DEVAM ETMEKTEDİR"

İlk olarak söz alan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, "İlimizde geçtiğimiz hafta 5 şiddetinde bir deprem yaşandı. İlimizde 10 yıl önce yaşanan depremlerden bu yana yıkılması gereken 4 bin 500 bina da hali hazırda yaşam devam etmektedir. Eğer 10 yıl önce yaşadığımız deprem gibi bir deprem yaşasak çok daha büyük bir yıkım ve kayıplar yaşayabiliriz. Artık yaşananlardan ders almak zorundayız. Van öylesine bir şehirdir ki Adliye Lojmanları yapılır çürümeye terk edilir bunun yanında faal olan ve ihtiyaç olan Van Asker Hastanesi yıkılmak istenir. Tuşba Devlet Hastanesi için yer kıtlığımı var merak ediyoruz ısrarla Van Asker Hastanesi yıkılmak isteniyor geçmişe dair hiç mi saygınız yok. Tuşba Belediye binası için yüzlerce çam kesildi Et Balık Kurumu yıkıldı şimdi aynı durum Van Asker Hastanesi için yapılıyor. Van olarak Ahmed-i Hani Parkı yanında Belediyeye ait hasarlı binalar sergilenirken parkın içinde de parkı işgal eden baraka yapıların olduğu tüm ucubelikleri sergileyen şehir olduk. Van'ımızda bugün teşkilat eğitim programımız için gelen Genel Başkan Yardımcımız Cafer Güneş ve Parti sözcümüz Birol Aydın aramızda ben sözü kendilerine bırakıyorum" dedi.

AYDIN: "TÜRKİYE'NİN BİR FELAKETİN KIYISINDA OLDUĞUNU DA GÖRÜYORUZ"

Daha sonra söz alan  Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın, Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini belirterek, "Van İl Teşkilatımızın il ve ilçe yöneticileriyle birlikte Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda eğitim gerçekleştirdik. Türkiye olarak önemli bir süreçten geçiyoruz. Vaktinde mi olur erken mi olur bilemiyorum ama Türkiye bir seçim sürecini konuşmaya başlamıştır. Zaten Türkiye'nin şartları da bir seçimi gerektirmektedir. Türkiye'nin bir felaket içinde olduğunu söylemiyoruz ancak Türkiye'nin bir felaketin kıyısında olduğunu da görüyoruz. Türkiye her açıdan ekonomide, dış politikada, eğitimde, gelir dağılımındaki adaletsizlikte insanımızın, sanayicimizin, esnafımızın geleceğe yönelik kaygılarında, endişelerinde hangi durumda olduğunu yaşıyor ve hissediyoruz. Bir avuç mutlu azınlık ki bunlar Türkiye gelirinin yüzde 54'ü, Türkiye'nin yüzde 10'u tarafından yani en zengin yüzde 10'luk kitle toplumumuzun Türkiye'nin toplam gelirinin yüzde 54'ünü almaktadır. Buna mukabil ülkemizde son yıllarda artarak devam eden ve bugün toplumumuzun en yoksul yüzde 50'si toplam gelirin sadece yüzde 12'sini almaktadır. Böylesine ciddi bir gelir dağılımında adaletsizliğin olduğunu, çarşı pazarda fiyatların her geçen gün arttığı, geçim darlığının, geçim sıkıntısının mütemadiyen arttığı, dövizin veya faizin üzerindeki oynak durumun Van'ımızda, sokağımızda her bir kesim tarafından derin sıkıntıların hissedildiği bir dönemden geçiyoruz. Maalesef iktidarın yaşadığımız sıkıntıları çözmek gibi bir umut da vermediği görüyor ve üzülüyoruz" diye konuştu.

"AK PARTİ ÜLKEMİZİ ÖNGÖRÜLEMEZ BİR DURUMA GETİRMİŞTİR"

Ülkenin içinde bulunduğu ağır şartların sadece iktidarın beceriksizliğiyle izah edilemeyeceğini belirten Aydın, "Türkiye'nin yoksulluğu, fakirliği, eğitimdeki keşmekeşi, dış politikasındaki dağınıklığı, ahlaki ve içtimai manadaki yozlaşması hukuka olan güvensizliğin mütemadiyen düşmüş olması ancak bilinçli, planlı bir çalışmanın neticesinde olabilirdi. Kabul edelim ki AK Parti 20 yıldır uygulamış olduğu yanlış ekonomi, dış politika, hukuk ve eğitimle ülkemizi öngörülemez bir duruma getirmiştir. Bütün bu öngörülemez durumların, dağınıklığın, insanlarımızın kaygı ve endişelerinin giderilmesi ancak Türkiye'de yeni bir başlangıçla, yeni bir hikayeyle, yeni bir kadroyla mümkün olabilir. Saadet Partisi olarak ülkemizin çözülemeyecek hiçbir sorununun olmadığını görüyoruz. En hızlı çözülecek sorunda ekonomidir. Türkiye güçlü bir ülkedir. Potansiyeli çok güçlüdür. Genç nüfusu, jeopolitik konumu her zaman Türkiye'yi artı bir olarak işe başlatır. Sadece potansiyeli düzgün değerlendirmeye ihtiyaç var. Düzgün iş yapmaya, doğru yatırım yapmaya, sürekli üretim yapmaya, yaygın kalkınmaya, dürüst ve helal kazanç ortamının oluşmasına ihtiyaç vardır. Bütün üretimin adil bölüşümüne ihtiyaç vardır. Biz küçük küçük dokunuşlarla büyük neticelerin alınacağını biliyoruz. Önümüzdeki seçimde bu hususta Türkiye'nin düzgün işler yapacağı bir başlangıcın işaret fişeğini ateşliyoruz" ifadelerini kullandı.

"SAADET PARTİSİ TEMİZ PARTİDİR"

Askeri hastaneyi genel merkez nezdinde de her hafta yaptıkları toplantıda gündeme getireceklerini belirten Aydın, "Bugün ülkemiz siyasetinde belirleyici olan siyasi partilerin oy oranları değil. İttifakların oy oranları neticeye vardırır. Bu açıdan Saadet Partisi olarak önümüzdeki seçimde Türkiye yönetiminde yetkilenmek için yüzde 50+1'i aşacak bir ittifakın içerisinde olacağız ve ülkemizin yanlış gidişatına son vereceğiz. Saadet Partisi itibarı en yüksek partidir. Saadet Partisi temiz partidir. Temizleyici bir partidir. Dolayısıyla bu gücümüzle, oyumuzla, varlığımızla, duruşumuzla Türkiye'de bir etkin varlık ortaya koyacağız" dedi.

GÜNEŞ: "2022 YILI BÜTÇESİNDEN FAİZE 240 MİLYAR LİRA PAY AYRILMIŞ DURUMDA"

Son olarak söz alan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cafer Güneş, Saadet Partisi'nin gelecekte ne gibi işler yapacağını sürekli yaptıkları toplantılarda gündeme getirdiklerini belirterek, "Sosyal İşler diye bir genel başkan yardımcılığımız var. 250 ile 300 tane akademisyenden oluşan bir ekip tarafından, Türkiye'de olabilecek veyahut olmuş tüm problemlerle ilgili şuna kadar 60'ın üzerinde dosyalarımız hazır. AYT, asgari ücret, geçim derdi, işsizlik, yatırımlarla ilgili dosyalarımız hazır. Bu dosyalarımız günün şartlarına göre güncelleniyor. Saadet Partisi geçmişten aldığı bir hızla, bugün önüne çıkacak problemleri halledeceği kesin. Ondan hiç şüphemiz yok. Şuanda asgari ücret gündemdedir. İşveren 3 bin 500, diğer taraf 4 bin 500 olsun diyor. Rakamları ortaya koyduğunuzda geçtiğimiz Ocak ayında tespit edilen asgari ücret, Türk parası olarak değerlendirdiğinizde 5 bin 200 liraya tekabül ediyordu. Bugünkü asgari ücreti 3 bin 500, 4 bin 500 yapmanız, bir şey ifade etmez. 5 bin 200 yaparsanız, ancak Ocak ayında verdiğiniz paranın miktarını bulur. Diğer taraftan bir nastır tutturulup gidiyor. Faize karşı olduğunu söyleyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Şuanda 2022 yılı bütçesinden 240 milyar lira eski para ile 240 katrilyon lira, faize pay ayrılmış durumda. Bunun faize yetmeyeceğini geçen yılki bütçelerden de anlıyoruz. 300 milyar TL ile bunun kapatılmasını mümkün görüyoruz. Bir taraftan halka %1 puanı 20 yılda bir azıcık indirip, nas var diye bir mesaj verirken, 2022 yılı bütçesine ayrılan payın ne kadar büyük olduğunu sizlerin dikkatine sunuyorum" diye konuştu.

"İKTİDARIN DIŞ BORCUNU İNCELEYİN BAŞINIZ DÖNER"

Türkiye'deki pahalılığa da değinen Güneş, "Diğer bir husus pahalılık can yakıyor. Birol bey onları tane tane açıkladı. Bunların peşinden yetişmemiş mümkün değil. Bunun üstesinden gelebilmek için 20 yıl sonra bir iktidar, Çin modeli diye bir model deneyeceğim diyor. Bu Çin'in neyine heveslisiniz de onların modelini uygulayacaksınız. İnsanları barakalarda yatıran, asgari ücretle çalıştırıp onlardan gelen geliri, gelir diye sunan insanlar gibi sizde mi bizim insanları bu şekilde çalıştırarak Çin modeli sunmak istiyorsunuz. Neyse bunu açık söyleyin. Faiz düşük olacakmış, döviz yüksek olacakmış. Bu kime yarayacak. İnsanımıza ne kadar yarayacak. Bunlar gün ışığı gibi ortadadır. Biz defalarca iktidara gelmiş bir partiyiz. Son olarak da 96- 97 yılında iktidara gelmiş bir partiyiz. Şuandaki iktidarın dış borcunu inceleyin, sanki 20 katlı bir binaya çıkmış gibi başınız döner. Bizim dönemimizdeki dış borcu inceleyin, aşağıya düştüğünü görürsünüz. İç borca bakın, felaketi görürsünüz. Biz o dönemde iç borç değil, faize para değil, denk bütçeyi yapıp, yılın ilk 3-5 ayında da uygulayan bir iktidar olarak huzurlarınızdayız. Biz o dönemde, tarım, hayvancılık, asgari ücretli insanlara refahtan muazzam bir pay vermiş iktidarız. Geçmişte yaptığımız çalışmalar, önümüzde de bu çalışmalar hazır iken, bunları birleştirdiğimizde, ülkenin akademisyenlerini arka odada muazzam bir çalışmaya tabi tuttuğumuzda, siyasi iktidar olarak, garip, gurebanın hakkını veya eşitsizliğini, çilesizliğini, kendi ciğerimizde hissederek, Allah'ın izniyle bu çıkmaz sokaktan ülkeyi çıkartıp, tekrar laik olduğu mevkiye getireceğiz. Çalışmalarımız gün geçtikçe yukarıya tırmanıyor. Başta Van halkı olmak üzere, insanlarımızdan bu yetkiyi alırsak, inşallah geçmişte yaptığımız çalışmaların bir başka örneği ile huzurlarınızda olacağız. Milletin dertlerine çare olmak, Van'ın dertlerine çare olmak için hep birlikte çalışıp, bu işe çare olacağız" ifadelerini kullandı.

Toplantı soru- cevap kısmı ile sona erdi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz