Gündelikçiler çözüm bekliyor

Van-İran arasında küçük çaplı ticaret yapan ve gündelikçi olarak adlandırılan işportacı ve küçük esnaflar, gümrük kapısından alınan ücretler ile yol giderlerinden yakınıyor. Gündelikçiler, özellikle Covid-19 test ücretini yüks

VAN 15.12.2021 10:54:17 0
Gündelikçiler çözüm bekliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Pandemi nedeniyle yaklaşık 2 yıl kapalı kalan Van-İran arasındaki sınır kapıları iki ülke yetkililerinin ortak kararı ile Ekim ayında açıldı.
Bu kapılardan biri de daha çok Van’ın esnaf, turizmci ve tüccarını ilgilendiren Kapıköy sınır kapısı.

EN HAREKETLİ KESİM GÜNDELİKÇİLER

Kapıköy sınır kapısı henüz araç geçişlerine açılmadığı için İran ile ticaret daha çok gündelik alışverişler şeklinde yapılıyor.
Bu nedenle her gün sınır kapısında gündelikçi yoğunluğu yaşanıyor. 
Turizmciler, bir süre önce yaptıkları açıklamayla, pasaport işlemleri sadece 2 peronda yapıldığı için gündelikçi yoğunluğu nedeniyle programlarında aksamaların meydana gelebildiğini ifade etmişti.

GÜNDELİKÇİLER DERTLİ

Ancak turizmciler kadar gündelikçiler de sınırda ve İran tarafında olup bitenlerden yakınıyor.
Aynı gün geri dönmek koşuluyla İran’a giderek eşya satın aldıklarını belirten bir işportacı, “Alışveriş için gidiyoruz ama kiloyla alıyoruz. Çünkü kota var, ne alırsak alalım toplamı 20 kiloyu geçmemeli” dedi.
Bir esnaf da istedikleri her şeyi alamadıklarını, bazı ihtiyaç maddelerine İran tarafından, bazılarına da Türkiye tarafından yasak getirildiğini söyledi.

“GİDİŞ - GELİŞ MASRAFLI OLUYOR”

Gündelikçilerin en çok yakındığı konulardan biri de özellikle Covid-19 testi için alınan ücret.
Gündelikçilerin verdiği bilgiye göre, Türkiye tarafında test için 160 TL alınırken, İran tarafı da Türkiye’ye geçmek isteyen vatandaşlarından 400 TL’ye karşılık gelen bir ücret alıyor. 
Vanlı bir esnaf, İran’a gidip gelmesinin yaklaşık 350 - 400 TL’ye mal olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Benim Edremit’te, mahallede bir dükkânım var. Arada bir İran’a gidip bazı gıda ve ev eşyalarını alıp getiriyorum. Ama getirdiklerimiz bazen yaptığımız masrafı bile karşılamıyor. Hem az getirebiliyoruz, en fazla 20 kilo hem de getirdiğimiz eşyaları da doğru düzgün satamıyoruz. 50 TL geçiş ücreti, 160 TL test ücreti söz konusu. Yol ücretini de eklediğimizde yaklaşık 350 - 400 TL gibi bir masrafımız oluyor. Bütün gündelikçilerin talebi en azından test ücretinin ya kaldırılması ya da düşürülmesidir.”

Özel Haber: Adil HARMANCI