Güler: Fuarlar, markalaşmanın önünü açıyor

Kentler için fuarların büyük öneme sahip olduğunu belirten Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, “Gerçekleştirdiğimiz fuarların ülke genelinde ses getirmesi, ilde fuar kültürünün oturtulması, beraberinde fuar

VAN 1.03.2021 10:16:21 0
Güler: Fuarlar, markalaşmanın önünü açıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kentler için fuarların büyük öneme sahip olduğunu belirten Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, “Gerçekleştirdiğimiz fuarların ülke genelinde ses getirmesi, ilde fuar kültürünün oturtulması, beraberinde fuarlara büyük bir talep oluşturuyor. En önemlisi de iş ve yatırım konusunda ciddi etkileri olan fuarlar, şehrin markalaşması yolunda önünü açıyor. Kent ekonomisinden tutun da kent turizmine, iş potansiyeline, ekonomik hareketliliğe varana kadar bir çok alanı hareketlendirme potansiyeli taşıyor fuarlar. Bu nedenle bir kent için fuarlar son derece önemli. Bizler de kentimize bu yönüyle katkı sunmak için kaliteli fuarlar gerçekleytirmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Pandemi nedeniyle, 2020 yılında bir çok sektör olduğu gibi, fuarcılık sektörü de süreçten olumsuz etkilendi. Van genelinde yapılması planlanan bir çok fuar, koronavirüs gerekçesiyle iptal edildi.
2020 yılında, tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle planladıkları fuarları gerçekleştiremediklerini, sadece 3 fuara ev sahipliği yaptıklarını belirten Güler, düzenlenen 3 fuarın da çok verimli sonuçları olduğunu söyledi.

“2020 YILINDAKİ FUARLARI İPTAL ETMEK DURUMUNDA KALDIK”

Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, 2020 yılında pandemi sürecinde gerçekleştirdikleri 3 fuarın verimli geçtiğini, 13 fuarın da iptal edilmek veya ertelenmek durumunda kalındığını söyledi. Düzenlenen fuarların pandemi şartlarına rağmen verimli geçmesini Van'ın sahip olduğu potansiyele bağlayan Güler; “2020 yılı eminim ki hepimizin hayatında iş konusunda kayıp bir yıl olarak tarihe geçecek. Fuarcılık anlamında yeni deneyimlerimiz oldu. Pandemiden dolayı tüm sektörler olduğu gibi fuarcılık sektörü de çok olumsuz etkilendi. 2020 yılında planladığımız 13 tane fuarımızı iptal etmek veya ertelemek zorunda kaldık. Ama 3 tane fuar gerçekleştirdik. Bir tanesi gıda ürünleri fuarıydı, bir tanesi kozmetik ürünleri fuarı ve biri de tarım üzerine fuardı. Riskli bir dönemde gerçekleştirdik bu fuarları ama şunu öğrendik; fuar merkezlerinin en güvenilir adres olduğunu öğrendik. Şöyle ki, gelen ziyaretçilerimizin çoğu bize şunu söylüyordu, bir ürün almak için çarşıya çıktığımızda, fiyat araştırması yapmak istediğimizde, en az 10 tane yere gitmemiz gerekiyordu ve buraları gezerken de hangilerinin ne kadar hijyen kurallarına uyduğunu da bilemiyorduk. Ama buraya geldiğimizde şunu görüyoruz, ziyaretçiler içeri alınmadan önce gerekli kurallar uygulanarak ve HES koduna bakılarak alınıyor, bu da güzel bir uygulama. Dolayısıyla insanlar gönül rahatlığıyla gelip alışverişini yaptılar ve gittiler. Zor şartlarda gerçekleştirdiğimiz fuarlar çok verrimli geçti. Tarım fuarına katılan firmalarımızın hemen hemen hepsi bu sene de aynı fuara katılmak istediklerini bize ilettiler. Bu da geçen seneki fuarın başarılı geçtiği anlamını taşıyor. 2020 yılı her ne kadar maddi ve manevi anlamda kayıp bir yıl olsa da aslında yeni şeyler de öğrendik ve geleceğimize dair yeni yol haritamızı çizerken 2020 yılını hep milad kabul edeceğiz” dedi.

“FUARLARIN YATIRIMA KATKISI ÇOK BÜYÜK”

Van’da düzenledikleri fuarların kent ekonomisine olan katkısının da büyük olduğunu anlatan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler: “Bu konuda çok uzun konuşup tüm ayrıntılara değinebilirim ama 2021 yılında yapmayı planladığımız 15 fuarımızın kent ekonomisine olan yansımalarına değinecek olursak şunları söyleyebilirim; 15 fuarımızın ortalama süresi 5 gündür yani 3 gün olan da var, 4 gün olan da var, 10-15 gün süren de var. Ama ortalamaya baktığımızda 5 gün diyebiliriz. Ve her fuarımızda minimum 100 gencimiz çalışıyor. Kısa süreli de olsa bir istihdam oluşuyor, bununla beraber bu sürede çalışan gençlerimiz aslında iş hayatına yönelik bir eğitim de almış oluyor, yani ticareti öğreniyor. Gelip burada stantlara bakan, işi öğrenen, sonarsında iş sahibi olan birçok arkadaşımız var. Bunun dışında yatırım bakımından bakılacak olursa, fuarların yatırıma katkısı çok büyük. Şöyleki; şehrinize bir yatırım getirmek istiyorsunuz, bu yatırıma karar verecek kişi kim, firma sahibi veya CEO’su, yani karar vericilerdir. Normal şartlarda bunlara ulaşmanız ve kentinizin yatırım konusunda sahip olduğu değerleri anlatmanız çok da mümkün değil. Ama fuarlarda bu karar vericiler geliyor ve siz burada kendinizi çok iyi anlatma fırsatına sahip oluyorsunuz. Bu da onları etkiliyor, bu anlamda fuarlara gelip, yatırım yapma kararı alan birçok firma oluyor.” şeklinde konuştu.

“MARKALAŞMANIN ÖNÜ AÇILIYOR”

Fuarların bir çok yönüyle kente değer kattığını, en önemli katkısının da markalaşmanın önünü açması olduğuna vurgu yapan Güler, şu ifadeleri kullandı; “Fuarların diğer bir önemi de şehrin markalaşmasının önünü açmasıdır. Dolayısıyla şehrin tanıtımına da çok büyük bir katkısı var. Turizm konusunda kent ekonomisine çok büyük katkısı oluyor fuarların. Gelen insanlar genelde paralı insanlar oluyor. Örneğin 5 yıldızlı otellerde kalmak istiyorlar, lüks restaurantlarda yemek yemek istiyorlar. Tarihi ve turistik yerleri gezmek istiyorlar ve bunları yaparken para harcıyorlar. Yani yereldeki tüm esnaf gruplarına katkıları oluyor gelen misafirlerimizin. Gerçekleştirdiğimiz fuarların ülke genelinde ses getirmesi, ilde fuar kültürünün oturtulması, beraberinde fuarlara büyük bir talep oluşturuyor. En önemlisi de iş ve yatırım konusunda önemli etkileri olan fuarlar, şehrin markalaşması yolunda önünü açıyor.”
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi