Görentaş: Yağışlar, katkı sağlayacak

Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, geçen sene yaşanan kuraklıktan dolayı endişe içine giren çiftçinin, tekrar hayvancılığa dönmesi noktasında, bu kış düşen yağış miktarının katkı sağlayacağını söyledi. Bu se

TARIM VE HAYVANCILIK 24.03.2022 10:53:28 0
Görentaş: Yağışlar, katkı sağlayacak
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kurak geçen 2021 yılında tarım ve hayvancılık yapan çiftçiler su ve hammadde konusunda sıkıntı yaşadı. Kuraklıktan dolayı geçen yıl bir çok çiftçi sıkıntı yaşarken, ağıldaki hayvanların da bir kısmı elden çıkarıldı. Tarımsal anlamda da beklenen verim elde edilemedi.
Ancak 2022 kışının beklenenin üzerinde yağışlı geçmesi çiftçide tekrar bir umut sağladı. 

“YAĞIŞLAR KATKI SAĞLAYACAK”

Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, bu kış düşen yağış miktarına dikkat çekerek, bunun çiftçi üzerinde olumlu etkisi olacağını söyledi.
Geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı çiftçinin zarara uğradığını ancak bu kış yağan yağışın çiftçide yeni bir umut yarattığını ifade eden Görentaş, şunları kaydetti:
“2021 yılında malumunuz bir kuraklık yaşandı. Yaşanan bu kuraklıkla beraber tarımsal üretimde vatandaşların kayıpları oldu. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayımızda da düşmeler oldu. Bakanlığımız bu kapsamda kuraklık desteği adı altında çiftçilerimize 31 milyona yakın kuraklık desteğinde bulundu. Van’daki hububat ekili ve kıraç alanlarda ekilen ürünlerle ilgili destekler verildi. 2022 yılı üretim sezonuna baktığımızda ise şu anda yağışlar gayet güzel gidiyor, şuan için meteorolojik bir kuraklık yok gibi gözüküyor ama tarımsal kuraklık farklı bir kavram. Tarımsal kuraklık, bizim gibi karasal iklimin olduğu bölgelerde mühim olan yağışların, bitkilerin istediği dönemde yağmasıdır. Bu dönemde eğer yağışlarımız olursa, özellikle Nisan ve Mayıs aylarında, ekili alanlarımızda son derece bereketli bir yıl bekliyoruz. Yağışların derelere, yeraltı sularına ve barajlara büyük bir etkisi var. O açıdan tarımsal anlamda son derece değerlidir. Ama bizim için daha önemli olan tarımsal kuraklıktır. Tarımsal kuraklık olmaması için, bizim sahip olduğumuz bitki örtüsünün istediği dönemde yağışların yağması önemlidir. Önümüzdeki günler buna umut vaat ediyor. Bu süre içerisinde gerekli yağışı alırsak gayet bereketli bir sezon geçiririz. Bu durum, bütün ürünlerin artmasına, çiftçinin gelirinin artmasına neden olur. Ayrıca geçen sene yaşanan kuraklıktan endişe duyan insanlarımıza, kaba yem bulamayanlara, hammadde sıkıntısı çeken vatandaşlarımıza da, tekrar hayvancılığa dönme noktasında büyük bir katkı sunacaktır. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) kuraklıktan dolayı, düşük fiyata arpa veriyor...” 

VERİLEN DESTEKLER 

2022 yılında verilecek desteklere ilişkin de bilgi veren Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, şunları aktardı:
“Geçmişten gelen ve bakanlığımızın tüm Türkiye’de yürüttüğü projeler var. İlimizde de devam eden projelerimiz var. Bunlarda tarımsal desteklerimiz yılda 206 milyondur, bu sene muhtemelen 270 milyonu bulacak bir tarımsal destek ödemesi sağlanacak. Yine başvuruları yapılıp şuan değerlendirme aşamasında olan 500 çiftçimizin tarımsal ekipman başvuruları bakanlığa gitti. Yine kırsal kalkınmada ekonomik yatırımlar kapsamında 80 milyon liralık bir yatırım tutarı, 40 milyon da hibe tutarı olan tarımsal ürünlerin işlenmesi ve değerlendirmesi ile ilgili projelerimiz bakanlığa iletildi. Sulamaya yüzde 50 hibe desteğimiz var. Sulama projesine 80 çiftçimiz başvurmuştu, bunların da 8 milyon proje tutarı, 4 milyon da hibe tutarı var. Bu proje de onaylanmak üzere bakanlığa gitti. Tarımsal eğitim alan ziraat mühendisi ve veteriner hekim ön lisans ve lisans sahiplerine bakanlığımız ikamet ettikleri köylerde kalmak şartıyla 100 bin liraya kadar hibe kredi veriyor. Bu projenin de başvuruları alındı, değerlendirilip bakanlığa gidecek. Ayrıca bakanlığımız tarafından, bu sene yüzde 75 hibeli tarımsal üretim amaçlı arazilerde ekilmeyen alanların ekilmesi ile ilgili projeler uygulanıyor. Bu sene 1 milyona yakın bir kaynak sağlandı. Altınsaç ile İn köylerinde ki bıttım ağaçları aşılanarak fıstık ağacına dönüştürülecek, bu çalışma ile ilgili bir kaynak sağladık, çalışmamız devam ediyor.”

“KÖYÜMDE YAŞAMAK İÇİN BİR SÜRÜ NEDENİM VAR”

“Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var” projesi kapsamında çiftçiye yönelik desteklerin de sürdüğünü belirten Görentaş, “Proje kapsamında 24 bin civarında küçükbaş hayvan, yaklaşık 240 kişiye dağıtıldı. Onaylanan ve bankalara giden 750 kişi sıra bekliyor, bu 750 kişiden 100’e yakın vazgeçen oldu ama bu proje kendi mecrasında devam ediyor” bilgisini verdi.

Görentaş: Yağışlar, katkı sağlayacak
 Haber: Mehmet Selim KURT