Sulama kanalı talebi

Van’ın Gevaş ilçesinde 2013 yılında ihaleyle yapımına başlanan ancak uygun olmadığı gerekçesiyle faaliyete girmeyen, 7 mahalleyi ilgilendiren sulama kanalının eksiklerinin giderilerek faaliyete geçirilmesi isteniyor. Gevaş Ziraat Odası

GEVAŞ 27.04.2022 11:20:18 0
Sulama kanalı talebi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Edinilen bilgilere göre, Gevaş merkeze bağlı Pınarbaşı, Karşıyaka, Elmalı, Orta Mahalle, Selimiye, Bahçelievler ve Atalan Mahalleleri sulama kanalı 2013 yılında yer altı kapalı sistem şeklinde yapılmak üzere ihale edildi. 

ZİRAAT ODASI RAPOR TUTTU

Gevaş Ziraat Odası, ilgili mahalle muhtarlarıyla birlikte kanalın yapıldığı bölgelerde 04.06.2020 tarihinde inceleme yaptı.
İncelemeye dair Gevaş Ziraat Odası Başkanı Mesut Ergenç ile 7 muhtarın imzasını taşıyan bir rapor tutuldu. Raporda, yeteri kadar çimento kullanılmadığı ve kanalda yer yer tahribatlar yaşandığı belirtildi.
Raporda, DSİ 17. Bölge Müdürlüğünden bir ekibin yerinde inceleme yapması ve yeni bir sandık kanal şeklinde projelendirilerek en yakın yatırım projesine dahil edilmesi talebi yer aldı.

DSİ’YE BAŞVURU YAPILDI

Sahada yapılan inceleme ardından Gevaş Ziraat Odası ve muhtarlar tarafından bir dilekçe ile 2020 yılında DSİ 17. Bölge Müdürlüğüne başvuru yapıldı.
Dilekçede şu talep yer aldı:
“Van ili Gevaş ilçesi 15 bin nüfusa sahip 7 merkez mahalleden ibaret olup bu bölgedeki halkımızın % 80'inin geçim kaynağı da tarım sektörü üzerine kuruludur. Tarım sektörünün imkânlarını sağlayan faktörler de yeraltı, yerüstü kaynak sularıdır. İlçemizin 5 Km. batısında Dağyöre (ilih) mahallesinin Kırmızbulak mevkiinden çıkan ve yeraltı kaynak su havzasından toplam 7 kanal üzerinden bağ, bahçe ve tarım arazilerinin sulaması için su dağılımı yapılmaktadır. Yeraltı kaynak suyumuzun toplama alanı olmadığından ve yılın sekiz ayı sulama yapılmadığından suyun tamamı dere yatağı üzerinden Van Gölüne akmaktadır. Geriye kalan yılın dört ayında tarımsal alanların sulaması mevcut kaynak suyu üzerinden yapılmakta ki bu su ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Yöre halkı bu konuda oldukça büyük sıkıntılar çekmekte olup ekili alanların hasılatı %30 ile %40 nispetinde düşmektedir, bu da bölgemizde ekili tarım arazilerin günden güne azalmasına sebebiyet vermektedir. Bu durum da ilçe halkımızı bu sıkıntılardan kurtarmak için yılın sekiz ayında boşa akan suyun bağ, bahçe ve tarım arazisine kazandırmak ve israfın önüne geçmek için Dağyöre mahallemizin Kırmızıbulak mevkiinden çıkan kaynak suyuyla 15 bin nüfusa hem içme suyu hem de tarım arazilerinin sulama ihtiyacını karşılamak ve topraktan alınacak hasılat en az iki katına çıkarabilmek mümkündür. İlçemiz Atalan, Aladüz ve Uğurveren mahallelerinin binlerce arazisi tarım yapılabilecek havza içerisinde bulunmasına rağmen yıllardan beri kaynak sularına erişemediği için atıl durumda bulunmakta, ekonomiye kazandırılamamaktadır. Bu problemleri bertaraf etmek için ve halkamızın suya erişimini daha kolay hale getirebilmek için Dağyöre mahallemiz Kırmızıbulak mevkiinde Kaynak Suları Toplama Göleti yapılması gerekmektedir. Söz konusu göletin Bölge Müdürlüğünüz tarafından Gevaş Belediyesine hitaben hazırlamış olduğunu belirttiği 20.09.2020 tarihli bilgi notunda 174 ha olan sulama Göleti projesinin 2021 içerisinde yatırım programında teklif edileceği belirtilmesine rağmen bugüne kadar gölet yapımına ilişkin herhangi bir aşamaya geçilmediği anlaşılmaktadır. Yukarıda arz ettiğimiz söz konusu Gevaş İlçesi Dağyore mahallesi Kırmızıbulak mevkiinde yapılması düşünülen gölet projesinin bir an önce program kapsamına alınması ayrıca uzun yıllardır kullanılan sulama kanallarının iyileştirilmesi, bakım ve onarımı konusunun da gündeme alınarak en geç 2022 ilkbahar mevsiminde inşaatına başlatılması için ilgililere kıymetli emirlerinizi arz ederiz.” 

DSİ’NİN CEVABI

Ziraat Odası ve muhtarların başvurusuna ise, DSİ Bölge Müdürü Ayhan Şahna imzası ile şu cevap verildi: 
“İlgi dilekçede özetle, Van ili Gevaş ilçesi Dağyöre Mahallesi Kırmızıbulak mevkiinde planlanan göletin yapılması, işletmede olan mevcut sulama kanallarının iyileştirilmesi, bakım onarım yapılması talep edilmektedir. Konu incelenmiştir. Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk sahasında bulunan ‘Van Gevaş Dağyöre Göleti’ işinin planlama ve proje çalışmaları tamamlanmış olup 2021 Yılı Yatırım Programı ve Uygulama Planında yer almamaktadır. Söz konusu işin 2022 yılı yatırım programına alınması ve Bakanlık makamınca uygun görülmesi halinde ihale işlemlerine başlanacaktır. İşletmede bulunan mevcut sulama kanallarının iyileştirilmesi ve bakım onarımının yapılması talebinin İşletme ve Bakım Şube Müdürlüğü tarafından incelenmesi gerekmektedir. Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”

KANALIN BİR AN ÖNCE YAPILMASINI İSTİYORLAR

7 mahallenin sakinleri hem içme suyu hem sulama suyu olarak kullandıkları su için bir an önce kanalın yapılmasını bekliyor.
Gevaş Ziraat Odası Başkanı Mesut Ergenç, 7 mahalle muhtarının imzasıyla kanalın daha uygun ve verimli olacak şekilde yeniden yapılması için Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ile AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas’a da bir dilekçe ile durumu bildirdiklerini söyledi.
Şimdiye kadar yaptıkları başvurulardan olumlu bir sonuç çıkmadığını belirten Ergenç, “Bu 7 mahallemizde vatandaşlar bir an önce suya kavuşmak istiyor. Bunun için de yerinde bir inceleme yapılarak çalışmaların bir an önce başlatılması gerekiyor. Gevaş’ın 7 merkez mahallesinin su ihtiyacını karşılayacak olan önemli bir su kaynağı Van Gölü’ne boşa akıyor. Buna ivedilikle bir çözüm gerekiyor.” diye konuştu.      Özel Haber: Adil Harmancı