Filistin'de Müslümanların sesi daha gür çıkacak!

ABD YAKINDAN İZLEYECEĞİZ

VAN 4.06.2014 09:55:32 0
Filistin
Tarih: 01.01.0001 00:00
Filistin'de yıllarca beklenen uzlaşı gerçekleşti. El Fetih ve Hamas'ın birleşmesi ile siyonistlere karşı Müslümanlar kendi vatanlarında daha güçlü olacak.


TIMETURK / TUĞÇE KOSKA

Bütün Filistinlilerin ve İslam dünyasının beklediği uzlaşı hükümeti kuruldu. Filistin birliğini sağlayacak olan bu hükümetin kuruluş günü ile Yaser Arafat'ın da başkanlığını yaptığı FKÖ'nün var olması aynı güne denk geldi.

29 Mayıs 1964 tarihinde Filistin Ulusal Konseyi'nin toplanmasının ardından 2 Haziran 1964'te Filistin Kurtuluş Örgütü kuruldu. El Fetih’in lideri Yaser Arafat 1969 yılında FKÖ yürütme Kurulu Başkanlığı’na getirildi. 1974 yılında Arap Birliği, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) VE Birleşmiş Milletler tarafından Filistinlilerin tek meşru temsilcisi olarak tanındı.

El Fetih Hareketi ve 1948 öncesi İsrail'in işgal ettiği Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni kapsayan topraklarda yeniden Filistin İslam devletini kurmayı amaçlayan Hamas ile anlaşmazlıkları çözerek uzlaşı hükümeti kurmayı başardı.

"İMKANSIZI" BAŞARDILAR

Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal El Fetih'le bir araya geldikten sonra yaptığı açıklamada ‘gerekirse imkansızı başaracağız’ dedi ve başardılar. El Fetih ve Hamas liderleri ileriki adımlarla ilgili olumlu mesajlar verirken, İsrail karara tepki gösterdi. Yedi yıllık bölünmüşlüğün ardından Filistin Kuruluş Örgütü’nün kuruluşundan (2 Haziran 1964) tam 50 yıl sonra gelen bu birleşim sorunların giderilmesi ile ilgili olumlu adım olarak yorumlanıyor.

FİLİSTİNLİ YAZAR UZLAŞI HÜKÜMETİNİ YORUMLADI


Peki bu uzlaşmaya Filistinliler nasıl bakıyor? Bundan sonra Filistin’i neler bekliyor? Türkiye’de yaşayan Filistinli araştırmacı- yazar Moin Naim ile tüm bu sorulara yanıt aradık ve Filistinli olarak Ümmet Davası’nın devamında Türkiye halkından bundan sonraki beklentilerinin neler olduğunu konuştuk.

İLK İSTEK MAYINLARIN TEMİZLENMESİ

Hem Filistin halkı hem de Filistin davasına gönül vermiş insanların temennisinin uzlaşma olduğunu ifade eden Filistinli yazar Muin Naim, Filistin Uzlaşı Hükümeti il ilgili, ''Filistin’in bu kardeş kavgası bu kadar uzun sürmesini istemiyorlardı. Biran önce sonuçlanmasını istiyorlardı. İlk adım atıldı bence. İlk adımın arkasından gelecek olan adımlar önemlidir. Örneğin; Bazı mayınlı alanlar var, açılmadı. Güvenlik güçlerinin yapılandırılması ile ilgili El Fetih’in İsrail ile işgüvenliği, işbirliği konusunda da taviz vermesi gerektiğine inanıyoruz. Güvenlik işbirliği aracılığıyla Filistin Direnişi'nin ciddi bir darbe, ciddi bir sıkıntı yaşadığını görüyoruz. Özellikle Batı Şeria’da. Öte yandan; Filistin Davası, Filistin Halkı, artık tek taraflı yönetilmekten bıkmış durumdadır. Artık tek tarafın Filistin halkını yönetemeyeceği aşikardır'' dedi.

DÜNYADAKİ BÜTÜN FİLİSTİNLİLERİN OY KULLANACAĞI BİR SEÇİM OLMALI

''Tabiki bu anlaşmanın içeriği olan bir konu var o da uygulanmaya geçmesi gereken seçimler. Sadece Gazze’deki seçimlerden bahsetmiyorum. Yurtdışındaki Filistinlilerin müdahil olması ile ilgili bir şart vardı. Filistin Milli Meclis Seçimi ayrı Parlamento’dan başka özellikle FKÖ’nün seçen bir milli meclistir bu. Artık Filistinlilerin tek taraflı yönetilmesi söz konusu olmaz. FKÖ’nün, Hamas ve İslam Cihad'ın içinde olduğu bir seçim yapılmalı. Bu da Filistin davası için eminim ciddi bir gelişme olacak, güç katacak. Filistin hükümetinde her kısımdan temsilci olmuş olacak.''

EN CİDDİ SIKINTI GAZZE AMBARGOSU

En önemli sorunlardan biri İsrail İşgal Devleti’nin Gazze’ye uyguladı ambargo. Bu ciddi bir sıkıntı şu anda. En kısa zamanda kaldırılması gerekiyor. Türkiye’nin de şu anda özellikle İsrail İşgal Devleti ile ilişkilerinin normalleşme sürecine girmesiyle birlikte bu ambargonun kaldırması için herhangi bir bahane kalmadığı kanaatindeyim.

FİLİSTİNLİ YAZAR TÜRKİYE'YE SESLENDİ

Türkiye halkı Filistin davası bitmiştir diye düşünmesin. Filistin davasında değişen bir şey yok. Sadece iç kavganın bitme sinyalleri geldi. Daha bu kavganın tamamı bitmemiş durumda. Filistin davası, Filistin sıkıntıları Filistinlilerin de aslında Ümmet davası diyorum ben buna; Bu ümmetin davası bitmemiş ve hala ciddi destek ihtiyacı olduğunu, belki bu kardeş kavgası Filistin’e destek vermek isteyenler için ortamı rahatlatmış durumda. Önceden iki ayrı Filistin yönetimi diye bakılıyordu. Artık iki ayrı yönetim yok. Resmi olarak tek muhatap vardır. O da uzlaşı hükümetidir. Umarım destek verme sözleri veren taraflar sözleri yerine getirirler.''

GÖRÜŞMELER SON ANA KADAR DEVAM ETTİ


Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ)’nün kuruluşunun yıldönümüne denk gelmesinin tevafuk olduğunu söyleyen Naim, görüşmeler 1 Haziran’a kadar hatta 2 Haziran sabahına kadar devam etmiştir. Ama belki iyi bir tevafuk olmuş olabilir. Umarım FKÖ’nin yeniden yapılanmasının bir işareti olabilir. Çünkü yeniden yapılanması gereken bir yapıdır. FKÖ kurulduğundan beri seçimle değil yönetimi tayinle başa geliyor ve bir kişiden bir gruba teslim edilerek devam ediliyor. O da Filistin davasına uygun bir yöntem değildir.

HANİYE'DEN FKÖ YÖNETİCİLERİNE OLAĞANÜSTÜ ÇAĞRI

Gazze'deki Filistin hükümetinin Başbakanı İsmail Heniye'nin önceliği Gazze'yi yeniden imar etmek, 2007 yılından bu yana bölgeye uygulanan ablukayı sonlandırmak ve seçimlere hazırlık olacak.

Heniye, düzenlediği basın toplantısında, yeni hükümeti önemli görevlerin beklediğini belirterek, Filistin Kurtuluş Örgütü üst düzey yöneticilerini, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için olağanüstü toplanmaya çağırdı. Heniye, Hamas'ın zorlukları ve engelleri aşmak için yeni hükümetle iş birliği yapacağını belirtti. Heniye, taraflar arasındaki uzlaşıyı "tarihi farkındalık" olarak nitelendirerek, 2007 yılından bu yana Gazze'yi yöneten Hamas'ın "büyük esneklik ve yüksek sorumluluk bilinciyle" yönetimi teslim ettiğini söyledi.

ABD YAKINDAN İZLEYECEĞİZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki Filistin'de uzlaşı hükümetinin kurulmasıyla ilgili soruya ‘’ Bu hükümeti eylemleriyle değerlendireceğiz’’ dedi.