Filistin uzlaşı hükümeti yemin etti

Hamas ve Fetih arasında varılan milli mutabakat çerçevesinde kurulan Filistin uzlaşı hükümetinin Ramallah'taki bakanları, yemin etti.

VAN 3.06.2014 10:26:52 0
Filistin uzlaşı hükümeti yemin etti
Tarih: 01.01.0001 00:00

Filistin'de kurulan yeni hükümetin bakanları için Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın huzurunda yemin töreni düzenlendi. Kabinedeki Gazzeli 5 bakandan 4'ünün, İsrail'in Ramallah'a geçişlerine izin vermemesi nedeniyle, törene katılamadığı, söz konusu bakanların daha sonra yemin edeceği belirtildi.

Başbakan Rami el-Hamdallah'ın içişleri bakanlığını da yürüteceği Filistin'in yeni kabinesi, şu isimlerden oluşuyor:

Siyasi işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Kültür Bakanı: Ziyad Ebu Amr (Gazzeli- Batı Şeria'da ikamet ediyor)

Başbakan Yardımcısı ve Milli Ekonomi Bakanı: Muhammed Mustafa

Planlama ve Maliye Bakanı: Şükri Beşşare

Dışişleri Bakanı: Riyad el-Malki

Adalet Bakanı: Selim es-Sakka (Gazze)

Kudüs İşleri Bakanı: Adnan el-Hüseyni

Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı: Rule Maayiah

Sağlık Bakanı: Cevad Avad

Eğitim ve Yükseköğretim Bakanı: Havle eş-Şahsir

İletişim ve Ulaştırma Bakanı: Allam Musa

Bayındırlık ve İskan Bakanı: Mufid el-Hasayine (Gazze)

Tarım ve Sosyal İşler Bakanı: Şevki el-İsa

Kadınlardan Sorumlu Bakan: Hayfa el-Aga (Gazze)

Çalışma Bakanı: Me'mun Ebu Şehla (Gazze)

Yerel Yönetimler Bakanı: Nayif Ebu Half

Dini İşler ve Vakıflar Bakanı: Yusuf Deis

Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri (Bakan): Ali Ebu Diyak.

MAHMUD ABBAS'TAN İLK YORUM

Devlet Başkanı Mahmud Abbas, uzlaşı hükümetinin kuruluşunun Filistin halkının tarihindeki kara bir sayfayı kapattığını, birlik ve beraberliğin yeniden sağlandığı bugünü kutladıklarını belirtti.

Abbas, uzlaşı hükümetinin bakanlarının gerçekleşen yemin töreninin ardından düzenlediği basın toplantısında, Filistin'in birliğinin yeniden sağlandığını ifade ederek, "Bir daha ayrılığa müsamaha etmeyeceğiz" dedi.

Böyle bir uzlaşıdan mutluluk duyduğunu dile getiren Abbas, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz ilkelere saygı göstermek, kan dökülmesinin önüne geçmek, halkımız adına çare olmak, yüksek maslahatlarımızı gerçekleştirmek, Filistin'e olan bağlılığımızı göstermek için bir araya geldik. Filistin halkının, tarihindeki kara bir sayfa kapatıldı, birlik ve beraberliğin yeniden sağlandığı bugünü kutluyoruz."

Göreve başlayan hükümetin geçici olduğunu ve görevinin "yakın zamanda seçimlerin yapılmasını sağlamak, halkın taleplerini yerine getirmek" olduğunu vurgulayan Abbas, "Hükümet, ulusal hedefler doğrultusunda diplomatik ve barışçıl mücadelenin devam etmesini, 1967 sınırlarına tabi, başkenti Kudüs olan bağımsız bir devletin kurulması için Filistin yönetiminin kararlarını taahhüt edecek ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından belirlenen siyasi programa uyacaktır" diye konuştu.

Barış görüşmelerinin "FKÖ'nün denetimi altında" olduğunu ve yeni hükümetle direk bir ilgisinin olmadığını ifade eden Abbas, "Arap dünyası"nın kurulan hükümete tam destek verdiğini, Rusya ve Arupa Birliği'nin yanı sıra ABD'nin de olumlu yaklaştığına dair işaretler aldıklarını anlatarak, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konuşmasında İsrail'in Filistin otoritesine yönelik tehditlerine de değinen Abbas, "Bu tehditler, birliğimizi pekiştiren bir unsur, İsrail'in de gerçek niyetini ortaya çıkarıyor. Filistin'in çıkarlarına zarar verecek girişimler cevapsız kalmaz, buna uygun bir karşılık verilir. Biz gerilim istemiyoruz. Ancak bu, ellerimiz bağlı bekleyeceğimiz anlamına gelmiyor. Bu bağlamda diplomatik ve yasal yolları kullanacağız" şeklinde konuştu.

"YAKIN ZAMANDA GAZZE'DE BİR ARAYA GELECEĞİZ"

Konuşmasında Gazzelilere de hitap eden Abbas, "Yıllardır sabreden, ambargo nedeniyle çok sayıda kurban veren Gazzeli kardeşlerimi selamlıyorum, Filistin otoritesi ve hükümeti, sizin sıkıntılarınıza çözüm bulmak için çaba sarf edecektir. Yakın zamanda Gazze'de bir araya geleceğiz" dedi.

Filistin resmi ajansı WAFA da Abbas'ın Gazze'deki eski Filistin hükümeti Başbakanı İsmail Heniye'yi arayarak, 2007'den bu yana devam eden ayrılığa son veren uzlaşı hükümetinin kurulmasındaki çabalardan dolayı kutladığını duyurdu.

Filistin'de, 23 Nisan'da Hamas ve Fetih arasında varılan milli mutabakat çerçevesinde kurulan uzlaşı hükümetinin Ramallah'taki bakanları bugün yemin etti. Rami el-Hamdallah başkanlığındaki kabinede yer alan Gazzeli 5 bakandan 4'ü ise İsrail'in geçişlerine izin vermemesi nedeniyle törene katılamadı.

BAŞBAKAN İSMAİL HENİYE, ÖNCELİĞİ İMARA VERDİ

Gazze'deki eski Filistin hükümetinin Başbakanı İsmail Heniye, milli mutabakat çerçevesinde uzlaşı hükümeti kurulmasının ardından "Hükümetin öncelikli görevi Gazze'yi yeniden imar etmek, 2007 yılından bu yana bölgeye uygulanan ablukayı sonlandırmak ve seçimlere hazırlık" dedi.

Heniye, düzenlediği basın toplantısında, yeni hükümeti önemli görevlerin beklediğini belirterek, Filistin Kurtuluş Örgütü üst düzey yöneticilerini, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için olağanüstü toplanmaya çağırdı. Heniye, Hamas'ın zorlukları ve engelleri aşmak için yeni hükümetle iş birliği yapacağını belirtti.

Heniye, taraflar arasındaki uzlaşıyı "tarihi farkındalık" olarak nitelendirerek, 2007 yılından bu yana Gazze'yi yöneten Hamas'ın "büyük esneklik ve yüksek sorumluluk bilinciyle" yönetimi teslim ettiğini söyledi.

DIŞİŞLERİ VE ESİRLER BAKANLIKLARI

Heniye, Dışişleri Bakanı olacak isim konusunda çekinceleri olduğunu belirterek, "Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki konusunda çekincelerimiz olmasına rağmen mutabakata bağlılığımızdan dolayı bu engeli aştık ve uzlaşı hükümetini onayladık" diye konuştu.

Uzlaşı hükümetinin açıklanmasına saatler kala Esirler Bakanlığı meselesinde ciddi ve derin tartışmalar yaptıklarını kaydeden Heniye, sözlerine şöyle devam etti:

"Esirler Bakanlığı'nın bağımsız bir kurula devredilmesini içeren Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin dondurulmasında görüş birliğine vardık. Esirler ve haklarının korunması için daha sonra görüşmeler yapılacak. Başbakan Rami el-Hamdallah, Tarım ve Sosyal İşler Bakanı Şevki el-İsa'yı Esirler Bakanı olarak görevlendirdi."

TÜRKİYE, KATAR VE MISIR'A TEŞEKKÜR

Gazze'ye desteklerinden dolayı Türkiye, Katar ve Mısır'ın da aralarında bulunduğu ülkelere teşekkür eden Heniye, şunları kaydetti:

"Hamas hükümetten ayrılıyor ancak ülkeden değil. Filistin halkına hizmet etmeye devam edecek. Yönetimden kaynaklanan herhangi bir kötülük yaşandıysa tüm Filistin halkından özür diliyorum."

Filistin'de 23 Nisan'da Hamas ve Fetih arasında varılan milli mutabakat çerçevesinde kurulan Filistin uzlaşı hükümetinin Ramallah'taki bakanları bugün yemin etti.

Rami el-Hamdallah başkanlığındaki kabinede yer alan Gazzeli 5 bakandan 4'ü ise İsrail'in Ramallah'a geçişlerine izin vermemesi nedeniyle törene katılamadı.