Van’da Ramazan ayı boyunca ve bayram süresince ara verilen düğünler yeniden başlayınca, düğünlere yönelik iş yapan esnafta da büyük bir hareketlilik başladı.
Van’da birçok esnafın da düğünlerin yapıldığı sıralarda işleri yoğun oluyor. Birçok esnaf düğünlerden dolaylı olarak etkilenirken, düğün salonları, yemek sektörü, saz grupları, gelinlik satan mağazalar, mobilyacılar ve kuyumcular ise direkt etkilenen kesimler oluyor.
Van’da ramazan bayramının bitimiyle birlikte 40 gün aradan sonra başlayan düğünler esnafın yüzünü yeniden güldürdü.
RAMAZAN’DAKİ DURGUNLUK
Ramazan ayında bir durgunluk yaşandığını belirten Ceylan Mobilya Müdürü Harun Gültepe, “Bahar ayının başlarında işlerimiz iyiydi, daha sonra ramazanın başlamasıyla bir duraklama yaşandı. Bayram sonrası düğün sezonunun tekrar açılmasından dolayı bir beklentimiz var. Ama şimdilik çokta canlı bir hareketlilik yok, bayramın etkisinden dolayı mı yoksa farklı bir etken mi var bilemiyorum. İlerleyen günlerde piyasaya bir canlı hava gelmesinden umutluyuz, bu yönde beklentimiz var” dedi.
DÜĞÜNLER CANLILIK GETİRDİ
Düğünlerin yeniden iş piyasasına canlılık kattığını ifade eden Kalite mağazası satış departmanı Hasan Duman ise, “Bahar ayları ve düğünlerin yapılmaya başlanması bizim işlerde bir kıpırdama yaşanmasına sebep oldu. Ancak ramazan ayı durgun bir sürece girmemize neden oldu. Ramazanın bitişiyle beraber düğünlerin tekrar başlaması işlerimize canlılık getirdi. Yeni sezondan umutluyuz, biz de en iyi şekilde çeşitli kampanyalar hazırladık, hazırlamış olduğumuz bu kampanyalarda öncelikli hedefimiz gelen damat adaylarını en iyi şekilde ağırlamak ve ihtiyaçlarına cevap verebilmektir” diye konuştu.
KUYUMCULAR HAREKETLENDİ
Düğün sezonuyla birlikte altın satışında da hareketlenme başladı. Yakupoğlu Kuyumculuk’tan Akif Ölmez, şunları söyledi:
“Bu yıl düğün sezonunun ilk dönemlerinde satışlarımız vardı, ancak çokta fazla sayılmaz. Ramazan ayının başlaması ve bu döneme denk gelmesinin de bir etkisi oldu, ramazanda nişan ve söz kesme için alışveriş yapan müşterilerimiz oldu, ramazanın bitmesiyle düğünlerin tekrar yapılmaya başlaması işlerimize canlılık getirdi. Şuan itibari ile yaptığımız satışlardan ve gelen taleplerden oldukça memnunuz. Düğün hazırlığında olan çiftlerimiz için setler oluşturduk, bu setlerin haricinde bazı çiftlerimiz kendi istekleri doğrultusunda zevklerine uygun farklı seçeneklere yönelebiliyor. Kişiye özel setlerimizde fiyatlar değişkenlik gösterirken, bizim hazırladığımız her zevke hitap eden ve her bütçeye uygun setlerde ise fiyatlarımız 8000 TL ile 60.000 TL arası değişiyor. Bu setlerin içinde nişan yüzüğü, tek taş yüzük, gerdanlık ve bilezik gibi ürünler yer alıyor.”
ESNAFIN BEKLENTİSİ
Beyaz eşya satan Zülküf Eryılar da, ciddi bir hareketliliğin henüz oluşmadığına dikkat çekerek, “Düğün sezonun başladığı bahar aylarında kayda değer bir hareketlilik olmadı, beklentimiz ramazan sonrası içindi. Yılın ilk başlarında olduğu gibi çeyiz hareketliliği yaşamadık, buna rağmen hamdolsun işlerimiz iyiydi. Bayram sonrası, yani bu vakit için beklentimiz var, şimdilik tam anlamıyla düğün sezonu olmasına rağmen piyasalarda mevcut bir canlılık yok ama beklentimiz var, umutluyuz. Yeni yeni bir canlılık yaşamaya başlıyoruz, mağazamıza gelip çeyiz paketleri hakkında bilgi almak isteyen müşterilerimiz oluyor. İnşallah bundan sonraki günlerde işlerimiz daha artacak ve bu artış devam edecek” dedi.
NİKAH ŞEKERİ
Mavi Düşler Nikâh Şekerleri sahibi Ömer Sürücü de, Van’da bir ilke imza attıklarını ifade ederek, “2013 yılında Van’a nikâh şekerlerini getirerek bir ilke imza attık. Van’da bu sektörde bir eksikliğin olduğunu öğrendiğimizde halkımızı bu tür bir hizmetle tanıştırmayı istedik ve bunu gerçekleştirdik. Bayram öncesi istenilen düzeyde düğünlerde bir satışımız olmadı, piyasanın genelinde durgunluk vardı zaten. Düğünlerimiz için halen devam eden eksik bir noktamız var, insanlarımız halen düğünleri için nelerden kısarsam fazla harcama yapmam mantığıyla devam ediyor. Bunu tetikleyen ramazan öncesi doların ve altının yükselişiydi, bayram sonrası ise bu süreç az da olsa devam ediyor, ancak bayram sonrası bu son günlerde düğünler yapılmaya başlandı. Doğal olarak bu da düğün sektörüne hizmet veren sektöre bir canlılık getirmeye başladı, şuan için oluşan hareketlilikten memnunuz” diye konuştu.
DÜĞÜN SALONLARI HAREKETLENDİ
Ramazan bayramından sonra en fazla düğün salonları hareketlendi denilebilir.
Bu konuda da Erenoğlu Düğün Salonu sahibi Osman Doğan, şunları söyledi: “Yaklaşık 22 yıldır düğün sektöründe hizmet veriyoruz. Memleketimizde maalesef 7 ay kış olduğu için düğün sektörü bundan etkileniyor. Baharın başlamasıyla, yani altıncı aydan sonra, tabi Ramazan ayı hariç, ciddi bir talep var. Tabi bu talepler üç ay falan sürüyor, ondan sonra tekrar sezon kapanıyor. Düğünler ağırlıkta hafta sonları yapılıyor ama şuan hafta içi ve hafta sonu yapılıyor, akşam saat 7’00’de başlar saat 11.00’de de biter. Hafta içi gündüzleri mevlitli düğünler olunca kabul ediyoruz, onun haricinde hafta içi gündüz vakitlerinde düğünlerimiz olmuyor. Hafta içi fiyatlarımız uygundur, yemekli ve yemeksiz olmak üzere iki çeşit hizmet sunuyoruz, birincisi yaş pasta, kola, kuru pasta bu tarz düğün fiyatları 2500 ila 3500 TL arası değişiyor. Fiyatlarımız kişi sayısına göre değişiyor, örneğin düğün 300 kişilik olursa 3000 TL, 400 kişilik olursa 4000 TL. Düğün sahipleri buna ek olarak yemekli isterlerse, kavurma, pilav, cacık, yaş pasta, kola, kuru pasta tatlı ve salata veriyoruz. Bunu da kişi başı ücretlendiriyoruz, kişi başı maliyeti ise 11 TL ye tekabül ediyor. Yemekli düğünlerimiz örneğin 400 kişilik olursa tüm hizmetler dâhil 7000 TL’yi buluyor. Bu tarz düğünlerde hafta içi ile hafta sonu arasında 500 TL gibi bir fiyat farkı oluyor, hafta sonları daha pahalı oluyor. Farklı iş alanlarında olduğu gibi bizim sektörümüzle ilgili var olan sıkıntılarımız da bulunmakta. Bu sıkıntılar dönemsel olarak açılan ve kapanan salonların, yetkililerce denetime tabi tutulmaması ve bu tür işyerlerinin sezonluk olarak faaliyet yapmalarına göz yumulması. Bizim mevcut giderlerimiz varken bu tür yerlerin giderleri olmuyor, dolayısıyla onların düşük fiyatlara çalışmaları bizim gibi vergi mükellefi, personel çalıştıran, kira ödeyen ve buna benzer birçok gideri olan düğün salonlarının işlerine mani oluyor. Yetkililerden beklentimiz bu tür iş yerlerinin denetilmesidir.” Özel Haber: M. Selim KURT
|