Erciş Şeker Fabrikası’ndan çiftçi bilgilendirme atağı

Erciş Şeker Fabrikası yetkilileri, şeker pancarı üreticisini yeni imkânlar konusunda bilgilendirmek amacıyla ziraat odalarına yönelik ziyaretler başlattı. Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, ziyarette yaşanan soru

TARIM VE HAYVANCILIK 2.02.2022 10:37:00 0
Erciş Şeker Fabrikası’ndan çiftçi bilgilendirme atağı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da, son yılların en kurak mevsiminin yaşandığı 2021 yılında, şeker pancarı üreticileri sezonu büyük oranda zararla kapattı.
Ancak 2022 yılı kış mevsiminin yağışlı olması ile pancar alım fiyatlarına yüzde yüz civarında yapılan zam çiftçi için önümüzdeki sezon adına iki önemli umut ışığı oldu.

ÇİFTÇİYİ ÜRETİME YÖNLENDİRME ÇALIŞMASI

Geçen yıl yaşanan kuraklık, su sorunu ve taşıma sorunu gibi konulardan dolayı 2022 yılı ekim sezonu için çekimser kalan çiftçilerin sayısı artınca Erciş Şeker Fabrikası yetkilileri yeni oluşan koşullar hakkında bilgi aktarmak ve çekimser kalan çiftçiyi üretime yönlendirmek için çalışma başlattı.
Fabrika yetkilileri, pancar üretiminin yapıldığı ilçelerdeki ziraat odaları ile irtibata geçti.

TUŞBA ZİRAAT ODASINA ZİYARET

Erciş Şeker Fabrikası’na yoğun olarak pancar üreten ilçelerden biri de Van merkez Tuşba ilçesi.
Erciş Şeker Fabrikası Van Bölge Şefi Necmettin Yılmaz ve söküm personeli Gıyasettin Göktaşoğlu, önceki gün Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe’yi makamında ziyaret etti.
Ziyarette odanın yönetim kurulu üyeleri ve tarım danışmanları da hazır bulundu.

“SORUNLAR KONUŞULDU”

Ziyaretle ilgili bilgi veren Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özgökçe, ziyarette fabrika yetkilileri ile geçen yıl çiftçinin yaşadığı sorunları konuşma imkanı bulduklarını belirterek, “Ziyarette ilimizdeki şeker pancarı üretimi ile ilgili yaşanan bazı sorun ve sıkıntılar tartışıldı. Bunlardan bir tanesi nakliye sorunu, diğeri de ekim ve söküm araç parkurundaki eksikliklerdi.” dedi. 

“ÇİFTÇİLERİN YÖNLENDİRİLMESİ GÖRÜŞÜLDÜ”

Fabrika yetkililerinin kendilerinden çiftçileri bilgilendirmelerini ve üretime yönlendirmede yardımcı olmalarını istediklerini ifade eden Özgökçe, “Tabi aynı zamanda katma değeri yüksek olan şeker pancarı üretimine çiftçilerimizin yönlendirilmesi görüşüldü. Bundan sonraki süreçte ortak çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Biz de yeni gelişmeler konusunda odaya üye çiftçilerimizi bilgilendireceğiz. Bizleri ziyaretleri için kendilerine teşekkür ederiz.” diye konuştu. 

AŞILAR ÜCRETSİZ OLACAK

Bu arada Tuşba Ziraat Odası kurumsal sitesinde yapılan bir duyuruda, hayvan aşılarının ücretsiz yapılacağı belirtildi.
Duyuruda, şu bilgilere yer verildi:
“Hayvancılığın önemli merkezlerinden olan ilimizde bundan sonra şap aşısı hariç, sığır brusella, koyun- keçi brusella, şarbon, koyun keçi vebası aşılarından ücret alınmayacak. Sadece aşı uygulama bedeli alınacaktır.”
Özel Haber: Adil HARMANCI