Edremit'te alt yapı sorunu tarih oluyor

Ülkemizin ve bölgemizin en güzel ilçelerinden biri olan Van'ın Edremit İlçesi'nde hayati bir proje start aldı. Edremit'te uzun süredir devam eden alt yapı ve kanalizasyon sorununun çözümü noktasında önemli bir adım atıld

EDREMİT 19.05.2021 18:56:19 0
Edremit'te alt yapı sorunu tarih oluyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan, eş kontrollüğünün Van Büyükşehir Belediyesi Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğü ve İller Bankası tarafından birlikte yürütüleceği projenin tamamlanması ile birlikte Edremit ilçesinin büyük oranda altyapı probleminin çözüleceği ve bu sayede Van Gölü'nün de kirlenmekten kurtulacağı belirtildi. Altyapı sorununun ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar çerçevesinde ilk kazma, düzenlenen törenle vuruldu. Törende açıklamalarda bulunan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Van'ın incisi Van Gölü inşallah artık kirlenmeyecek. Bu tür çalışmalarla, Van halkının merkezde gölle buluşmasına imkan tanınacak” dedi. 

500 GÜNDE TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR

Toplam 60 milyon TL gibi bir bütçenin harcanacağı, finansmanının İller Bankası ve yüzde 50 hibe kısmının da Cumhurbaşkanlığı tarafından karşılanacağının açıklandığı projenin yaklaşık 500 günde tamamlanması hedefleniyor. İnşaatın birinci kademe yapımı 82 kilometre kanalizasyon hattı ve 5 adet terfi istasyonundan oluşuyor. Bin 679 adet muayene bacası, 45 bin adet parsel bacasının imalatının yapılacağı çalışmalar ilk olarak Elmalık, Yeni Mahalle, Yeni Cami ve Eski Cami mahallelerini kapsıyor.
Yüklenici firma Türem Limited ve Söğütlü Limited Şirketleri ortak işbirliği ile yürütülecek olan çalışmalar sonunda Edremit’te altyapı sorununun tarihe karışacağı belirtildi. Altyapı yapım işinin tamamlanmasıyla Van Gölü’nün kirliliğine yol açan etkenlerin de ortadan kalkmış olacağı kaydedildi.
Çalışmaların startı, Edremit'te düzenlenen programla verildi.

VASKİ GENEL MÜDÜRÜ KAPLAN: YÜZDE 70'İNİ BU YIL TAMAMLAYACAĞIZ

Törenin düzenlendiği alanda ilk olarak Van Su ve Kanalizasyon İşleri (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan tarafından proje detaylarına ilişkin sunum yapıldı.
Van Su ve Kanalizasyon İşleri (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, “Bu yıl işin yüzde 70'ini tamamlamayı planlıyoruz. İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan projenin, eş kontrollüğünü VASKİ Genel Müdürlüğü ve İller Bankası beraber yapacağız. Finansmanı İller Bankası ve yüzde 50 hibe kısmının da Cumhurbaşkanlığı tarafından karşılanacak olan projemizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

MİLLETVEKİLİ ARVAS: DAHA GÜZEL GÜNLER VAN'I BEKLİYOR

Programa katılan ve kısa bir açıklama yapan AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, şunları söyledi; “Edremit Belediyemizin kanalizasyon alt yapı projesinin temel atma töreninde bulunuyoruz. Van'ın eksikleri olan, yapılmamış, yarım kalmış projelerinin tümü Van halkımızın talebi, AK Partimizin yatırımlarıdır. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Bakanlarımıza, Valimize, İl ve İlçe teşkilatlarımıza, belediyelerimize, kayyumlarımıza, genel sekreterlerimize ve genel müdürlerimize teşekkür ediyorum. Yaşanılabilecek bir kent için huzurun, kardeşliğin, iyinin, iyiliğin, her yönüyle hizmetleri halkımızla buluşturma gayretleri içerisinde olan AK Partimizin hizmetleri kapsamında akıllı kentler oluşturma gayretindeyiz. Eksikleri tamamlandığı zaman inşallah daha da güzel günler Van'ı bekliyor. Daha da güzel günlere ulaşmak için 3 milletvekili olarak elimizden ne gelirse yapıyor, Van'ın menfaati adına olan projeleri Ankara'ya ulaştırıyoruz. Toplumsal projeler konusunda ciddi gayretlerimiz var. Ekonomik daralmaya rağmen durmak yok yola devam. Van halkımıza hayırlı uğurlu olsun.”

BAŞKAN SAY: EDREMİT İÇİN TARİHİ BİR GÜN

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, tarihi bir güne şahitlik ettiklerini söyledi. Edremit Belediye Başkanı İsmail Say; “Bugün Edremit için tarihi bir gün yaşıyoruz. Geçmişi 7 – 8 yıl öncesine dayanan bir projenin yeniden raftan indirilmesi ve bugün inşallah kazma vurma aşamasına geldik. Maalesef göl kenarında küçük bir ilçe olmamıza rağmen altyapı anlamında ciddi eksikliklerimiz vardı. İnşallah bugün bu kazma vurma ile birlikte bu altyapı sorunumuzu da gidereceğiz. 2021 yılı içerisinde sorunun büyük bir bölümünü çözeceğiz. 4 büyük mahallemize şimdiden hayırlı olsun diyorum. Bu projenin bu aşamaya gelmesinde VASKİ Genel Müdürlüğümüze, Sayın Valimize, İl Bank Bölge Müdürümüze, İl Başkanımıza, Sayın Vekillerimize ve yine SUKAP kapsamında desteklerini esirgemeyen sayın bakanlarımıza ve sayın Cumhurbaşkanımıza haseten Edremit halkı adına teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.

VALİ BİLMEZ: VAN GÖLÜ ARTIK KİRLENMEYECEK

Programa katılan ve açıklamalarda bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez de, gerçekleştirilen projelerle Van Gölü'nü kirlilikten kurtarma gayretlerinin devam ettiğini vurguladı. Vali Bilmez; “Van'ın incisi Van Gölü inşallah artık kirlenmeyecek. Van İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin açılışını da inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız ve eşlerinin katılımı ile 1 Haziran'da yapacağız” dedi.
Vali Bilmez, şunları söyledi; “Bugün, uzun süredir gündemimizde olan, proje aşamasında olan Edremit kanalizasyon projesinin yer teslimi yapıldı ve çalışmalara başlanacak, ilk kazma vurulacak. Edremit'in büyük bir kısmının kanalizasyon sorunu tamamen çözülecek. Bir kısmı Eski Edremit TOKİ arıtmaya gidecek, diğer kısmı da 1 Haziran'da devreye alacağımız arıtma tesine gidecek. Şuanki hat uzunluğumuz 82 km civarında. Projenin 2019 yılı keşif bedeli 40 milyon TL ama bugünki bedelle 60 milyon TL civarında. Tabi bu bitince fiyat farkı olan bir projedir. Edremit'in yeni imara açılacak olan Elmalık bölgesi dahil bütün geri kalan kısmının atık su sorunu tamamen çözülecek. Van Gölü daha temiz, daha mavi kalacak. İnşallah bu projelerle Van halkımızın Van Gölü ile buluşmasına imkan sağlanacak. Artık Van merkezde insanların Van Gölü'ne yüzmek için girebildiği bir duruma geleceğiz.”
Yapılan konuşmaların ardından kurban kesilerek ilk kazma vuruldu. Düzenlenen programa Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Edremit Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, Genel Müdür Yardımcıları Abdulvahap Gezgen ve Emre Eşme, Plan Proje Dairesi Başkanı Harun Şahin katıldı.