Tarih: 10.04.2020 17:47

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan hayat kurtaran koronavirüs onayı

Facebook Twitter Linked-in

Çin'den tüm dünyaya hızla yayılan ve 90 bini aşkın insanın ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile ilgili bilim adamlarının çalışmaları sürüyor.

Çin'in başarı elde ettiği ilaç

Süperhaber'de yer alan habere göre; tüm bu gelişmeler sürerken, Bakırköy Doktor Sadi Konuk Devlet Hastanesi’nden rahatsızlanan ve yoğun bakıma alınan Dr. Selçuk Köse'nin doktor arkadaşları, Japonların bulduğu Çin’in de tedavide kullandığı, ”Favipiravir” adlı ilacı denemek istediler. Koronavirüsün tedavisinde Çin'in başarı elde ettiği “Favipiravir” adlı ilacın Türkiye’de kullanılmasına izin yoktu.

Köse'nin de izni alınan doktor arkadaşları durumu hastane yetkililerinin aracılığla Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe’ye iletildi.  Bu ilacın Türkiye’de kullanılması için, FDA onayının olması gerekiyordu. Meşe, bu ilacın doktor Selçuk Köse’de kullanılması için Sağlık Bakanı Fahrettiin Koca’ya durumu iletti.

Dr. Selçuk Köse

Bir gecede izin çıktı

Sağlik Bakanı Fahretin Koca’da  konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletti. Erdoğan, başta Bakan Koca’dan ve diğer ilgili kişilerden bilgi aldıktan sonra, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayı olmadan ilacın doktor Köse’de kullanılmasın izin veren imzayı attı. Süratle ilerleyen bu gelişmelerden sonra, ilaç doktor Selçuk Köse’de uygulandı ve virüs akciğerlerde yok edildi.

Ardından da, yine alınan özel izinle mezenkimal kök hücre tedavisi ile doktor Köse’nin hasar gören organları da tedavi edilerek, tarihi başarıya ulaşıldı.

Doktor Selçuk Köse kurtuldu

Türkiye’de ilk kez doktor Selçuk Köse'de denenen ve başarıya ulaşan Favipiravir ile Türkiye sağlık alanında bir devrim yapmış oldu.

Türkiye bu ilacı kullanmaya başladı

Çin, hastada ciddi belirtiler varsa Klorokin, durumu çok ağır ise Favipiravir verilmesi tavsiye ediyor. Türkiye, Klorokin tedavisine yanıt vermeyen hastalarda vakit kaybetmeksizin maliyetli yüksek olduğu ifade edilen Favipiravir’e geçiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —