Çiftçiye yeni müjdeler geliyor: Beşi bir yerde destek paketi

Hükûmet, çiftçinin belini büken yüksek maliyetleri düşürmek için harekete geçti. Öncelikle işlevsiz hâle gelen tarımsal destekler kaldırılacak. Çiftçiye nefes aldıracak paket ile "gübre, yem, ilaç ve mazot" gibi dört ana g

VAN 10.02.2022 13:33:59 0
Çiftçiye yeni müjdeler geliyor: Beşi bir yerde destek paketi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Hükûmet, artan girdi maliyetleri sebebiyle zor günler geçiren çiftçilere yönelik yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu doğrultuda başta gübre ve mazot olmak üzere çiftçilere yüksek destekler verilmesi planlanıyor.

Yapılacak çalışma ile;

Onlarca kalemde verilen ve işlevsiz hâle gelen tarımsal destekler kaldırılacak.

Destekler gübre, mazot, yem ve ilaç olmak üzere, dört alanda yeniden düzenlenecek.

Bu program çiftçilere "yem, gübre ve ilaçların yüzde 50 indirimli verilmesi" şeklinde ayarlanacak.

Mazotta ise ayrıca bir vergi indirimi yapılması, düşünülen formüller arasında...

Tarımsal kredilerle ilgili yeni bir yapılandırmanın gündeme geleceği ifade ediliyor. Bu konuda da Tarım Kredi Kooperatiflerinin çalışma başlattığı kaydedildi.

Özellikle gübre konusunda bahar ekimleri için kısa sürede adım atılacağı belirtildi. AK Parti ekonomi kurmayları “Çiftçi, sonbaharda yüksek fiyatlardan dolayı yeterli gübre kullanamadı.

Bahardaki ekimlerde de yeterli gübre olmaması, olumsuz sonuçlar doğurabilir” değerlendirmesini yaptı.

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gübre fiyatları bir sene içinde dört kata yakın arttı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Küresel emtia piyasalarında yaşanan gelişmelerden dolayı gübre fiyatları arttı. Ancak ülkemizdeki artış, dünyadakinin altında” dedi.

Ziraat Bankası'ndan yapılandırma

Bu arada Ziraat Bankası, tarımsal kredi borçlusu müşterilerine yapılandırma programı sunma kararı aldı. Genel Müdür Yardımcısı Recep Türk’ün verdiği bilgilere göre; 30 Kasım 2021’e kadar olan takipteki tarımsal krediler dâhil olacak. 31 Mart 2022 tarihine kadar da başvurulması ve tek seferde kapatılması hâlinde, gecikme faizi talep edilmeyecek. Tek seferde ödeme imkânı bulunmaması hâlinde ise cari kredi faiz oranlarından hesaplanacak toplam borç, 60 aya kadar taksitlendirilebilecek.

Kaynak: Türkiye Gazetesi