Tarih: 21.06.2019 10:53

Çatak’taki HES için ‘durdurma’ talebi

Facebook Twitter Linked-in

İlçede düzenlenen toplantıda HES'in ilçe içinden geçen suya hiçbir zararı olmayacağı belirtilirken, buna rağmen itirazlar sürüyor. Vangölü Aktivistleri Derneği üyeleri, yaptıkları açıklama ile Çatak'ta yapılması planlanan HES'in, suyun ısısında bir değişme yaratacağı ve bu ısının nehirdeki canlı florayı olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle itirazda bulunarak, Çatak için HES yerine alternatif olarak güneş enerji santralini önerdi. HES itirazını sürdüren Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Van Çev-Der) ise, Çatak ilçesindeki HES için 'durdurma' talebiyle Van Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu.
Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Van Çev-Der), Van’ın Çatak ilçesinde yapımı planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) için başlatılan çalışmaların durdurulması ve yeniden ilçe sakinlerinin fikrinin alınması talebiyle, Van Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu.
Çatak Deresi, Kanispi bölgesinde HES kurulması için bir süre önce bölgede şantiye kurulduğu ve bazı ön çalışmalara başlandığı belirtildi. 
Bu durumun ise, yörede yaşayan mahalle sakinlerinin yanı sıra balıkçılık ve arıcılık yapan vatandaşların itirazlarına neden olduğu öğrenildi.

“DOĞRU BULMUYORUZ”

Konu ile ilgili açıklama yapan Van-Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, HES kurulması işlemiyle ilgili ön çalışmaların, halk bilgilendirme toplantılarının gereği gibi yapılmadığını iddia etti.
Kalçık, “Biz araştırdık, mesela bu HES kurulacak bölgede bulunan 3 mahalle halkının hiçbir şeyden haberi yok. Bir kişinin de tarlasını kamulaştırmışlar, biz kendisiyle görüştük. Burada 5-6 tane balık tesisi var, onlar zarar görecek, dünyada tek tür olan kırmızı benekli alabalık var. Kısacası kimse HES istemiyor. Ayrıca Trabzon’daki HES’in akıbetine uğrayacak insanlar. Güneş enerjisinden yararlanmak mümkünken HES’in burada tercih edilmesini biz de doğru bulmuyoruz” dedi.

“DURDURMA TALEBİNDE BULUNDUK”

İşin ayrıca usulüne uygun olarak yapılmadığını iddia eden ve bu nedenle HES ile ilgili çalışmaların durdurulması ve yeniden ilçe halkının fikrinin alınması için yasal bir süreç başlattıklarını belirten Kalçık, “Şimdi orada birtakım çalışmalar var. Biz dernek olarak bu işlemlerin durdurulması ve burada yaşayanların fikrinin alınması noktasında Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvurumuzu yaptık. Bize 10 gün içerisinde bir cevap vereceklerini söylediler. Bu konunun takipçisi olacağız” diye kaydetti. 

BAŞVURU DİLEKÇESİNDE NELER VAR?
Çev-Der tarafından Van Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne verilen dilekçede, ÇED yönetmenliğinin ilgili maddeleri, komisyon kurulması ve halk bilgilendirme toplantıları gibi konularda aksaklıkların yaşandığına dikkat çekildi.
Dilekçede, “Usule aykırı yapılan halk bilgilendirme toplantılarının usul ve esaslara uygun bir şekilde yeniden gerçekleştirilmesini, ÇED süreci tamamlanmadan fiili olarak faaliyetlerine başlayan firmanın faaliyetlerinin durdurulmasını, ilgili idari ve cezai işlemlerin uygulanmasını arz ve talep ederiz” denildi. 

EVRAK TALEBİNDE BULUNULDU

Dilekçe ekinde de ayrıca yaşanan süreçle ilgili evrak talebinde bulunuldu.
Talep, şöyle dile getirildi:
“Van ili Çatak ilçesi, ‘SARAL-3 Regletürü ve HES Projesi’ ile ilgili izin, ilan, ruhsat, halk toplantısı, vb. evrakların tarafımıza verilmesini talep etmekteyiz.”   

VAN GÖLÜ AKTİVİSTLERİ DE İTİRAZDA BULUNMUŞTU

Çatak'ta yapılması planlanan HES'e, Van Gölü Aktivistleri Derneği de itirazda bulunmuştu. Dernek üyeleri yaptıkları açıklamada, "Yapılan araştırmalara göre, HES’den çıkan suyun ısısında bir değişme olduğu ve bu ısının nehirdeki canlı florayı olumsuz etkileri görülmektedir. Çatak ilçesinin en büyük zenginliği olan içinden geçen deresidir. Dillere destan olan Çatak Çayı’nda yaşayan endemik tür olan Kırmızı Benekli Alabalık da bu zenginliğin önemli bir parçasıdır. Yukardaki bilgiler ışığında HES’in, (Çatak İlçesi için özellikle belirtmek istiyoruz) uygun olmadığı aşikârdır." diye kaydetmişti.
Vangölü Aktivistleri Derneği üyeleri, Çatak için HES yerine alternatif olarak güneş enerji santralini önermişti.
Özel Haber: Adil HARMANCI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —