‘Çarpanak Adası’na Antik Yoldan Su Altı Yürüyüşü’ etkinliği

Tuşba Belediyesi, Van Gölü’nde bulunan dört büyük adadan biri olan Çarpanak Adası’na, ‘Çarpanak Adası’na Antik Yoldan Su Altı Yürüyüşü’ etkinliği düzenledi.

TUŞBA 12.08.2021 13:30:56 0
‘Çarpanak Adası’na Antik Yoldan Su Altı Yürüyüşü’ etkinliği
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tuşba Belediyesi, Çarpanak Adası ile adada bulunan IX. ya da XI. yüzyılda yapıldığı sanılan, Saint Jean'a adanmış Ktouts Manastırını turizme kazandırmak amacıyla düzenlediği ‘Çarpanak Adası’na Antik Yoldan Su Altı Yürüyüşü’ etkinliğine katılan yüzlerce kişi yaklaşık bir kilometrelik mesafeyi yüzerek, suyun sığ olduğu noktalarda ise yürüyerek adaya ulaştılar. Çarpanak Yarım Adası’ndan başlayarak adaya yüzen dalgıç ve yüzücülerin geçişi sırasında bir tekne de eşlik etti.

Van Gölü ve çevresinin çok önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Tuşba Belediyesi yetkilileri, büyüklüğü itibarıyla deniz olarak adlandırdıkları Van Gölü’nün, kentin en büyük değeri olduğunu vurguladılar. Suyunun temiz ve şifalı oluşundan dolayı her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin buraya gelerek yüzdüğünü de ifade eden yetkililer, “Tuşba Belediyesi olarak bizler de gerek Van Gölü’nün temiz ve şifalı suyunu gerekse Van Gölü’ndeki dört büyük adadan biri olan Çarpanak Adası ile üzerindeki manastırı turizme kazandırmak amacıyla her yıl etkinlik düzenliyoruz. Tarihle bağlantılı olan bu yol suların yükselmesiyle su altında kalmış, bunu gelecek nesillere tanıtmak için elimizden gelen çaba ve gayreti gösteriyoruz” dediler.

Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel ise etkinlik kapsamında Çarpanak Adası’na antik yoldan su altı yürüyüşü yapıldığını belirterek, “Etkinlik kapsamında dalgıçlarımız antik yoldan su altı yürüyüşü yaptı. Biz bu antik yola vurgu yapmak istedik. Bu adanın tarihi bir geçmişi var. Bu adalarımızın diğer adalar gibi özellikle de Akdamar Adamız gibi turizme kazandırılması için bir farkındalık etkinliği yaptık” dedi.

Tuşba Belediyesi tarafından düzenlenen ve Van Büyükşehir Belediyesi ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (DAKA), Van Gölü Aktivistleri Derneği, Van Diving ve Sualtı Arama Kurtarma Eğitim Derneği’nin de (AKEM) desteklediği etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.