Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi Van'da da AVM kültürü hızla yaygınlaşıyor. Çoğu zaman kapitalizmin temel mekânları olarak addedilen ve küçük esnaflığı öldürdüğü ifade edilip eleştirilen AVM'ler kent merkezinde gelişi g
İşsizlikle başı dertte olan Van'da kent merkezinde her geçen gün sayısı artan Alış Veriş Merkezleri (AVM) tepki topluyor. Bazı AVM'ler hala inşaat halindeyken bazıları da halkın hizmetine girmiş durumda. Devlet tarafından teşvik gören, yabancı ve yerli sermayenin oluşturduğu AVM'ler kent merkezinde her geçen gün büyümeye devam ederken, kentin trafiğini de olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Üstelik bazı AVM'lerin üstüne kaçak teras katların yapıldığı iddia ediliyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Yunus Haylaz, AVM'lerin kent dışına çıkarılması gerektiğini belirterek, AVM'lerin üstüne kaçak teras katların yapıldığını ileri sürdü.
"DOĞRU BULMUYORUZ"
Kentte ciddi anlamda sorunlar olduğunu belirten Haylaz, "İnsanlarımızın kentsel dönüşümden anladıkları kent merkezinde gelişigüzel yapılan yapıların üzerine kat çıkmak olmalı. Şehir merkezine rastgele yapılan AVM'leri doğru bulmuyoruz. AVM'ler kent dışına yapılmalı. AVM'lerin yapıldığı yerlerde yeşil alanlar, otoparklar olmalı. Bunu Van'da hangi AVM'de ya da çevresinde görebiliyoruz? Ya da hangi AVM engellilere uygun yapılıyor? Şuan mevcut AVM'lerin hiçbiri engellilerin rahat hareket edebileceği yerler değildir" dedi.
"SIKINTI YARATIR"
Birçok AVM binası üzerinde tadilat projelerinin uygulandığını ifade eden Haylaz, "Bu binaların zemin etütleri mevcut katlar için yapılıyor. O nedenle sonradan yapılan katlar sıkıntı yaratır. Bu binalar risk altında da diyebiliriz. Van deprem bölgesi bir kent burası. 2011'de yaşanan depremlerden ders almamışız ki bu tür katları yapmayı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.
"GÖZ AÇTIRILMAMALI"
Belediyelerin bu konuda hassas davranması gerektiğinin altını çizen Haylaz, "Belediyelerimizin duyarlılığına güveniyoruz. Ancak yapılan bu yapılara kim tarafından izin verildiğini hala bilemiyoruz. Belediyeden bu konuda bilgi talep ettik. Belediye yetkilileri bizleri dikkate almalı ve bu tür yapıları yapanlara kesinlikle göz açtırmamalıdır. Yoksa sonradan yapılan katlar kente ihanet olur" ifadelerini kullandı.
"CAN GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ"
Kentte bazı çok katlı binaların verilen ruhsatlara uygun bir şekilde yapılmadığını ileri süren Haylaz, "TMMOB olarak ciddi tespitlerimiz var. Bazı bina sahiplerini bu konuda mahkemeye bile verdik. Burada can güvenliği ve kent estetiği bizim için hayati önemdedir. O nedenle herkesin bu konuda vicdanlı davranması gerekir. Kent imar planına uyulmalı. Belediyeler de üzerine düşeni yapmalıdır. Yoksa bu kente yazık ederiz. Olası bir deprem felaketinde de ciddi anlamda olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu.
"YIKILABİLİRLER"
Depremden sonra ağır hasar raporu verilen birçok binanın hala yıkılmadığını, üstelik bunların kent merkezinde olduğunu vurgulayan Haylaz, "Bu durum görmemezlikten geliniyor. Bu binalar çökebilir. Bunlar biran önce yıkılmalıdır. Bunlara kim göz yumuyorsa ağır bir vebal altındadır" diyerek tepki gösterdi.Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş