Bölge Barolarından Barış Sürecine Destek

Siirt Barosu'nun ev sahipliğinde toplanan bölge baro başkanları ve genel kurul delegeleri yaptıkları değerlendirmelerin ardından sürece destek çıktıklarını belirtti.

VAN 1.04.2013 14:28:48 0
Bölge Barolarından Barış Sürecine Destek
Tarih: 01.01.0001 00:00

Siirt Barosu'nun ev sahipliğinde toplanan bölge baro başkanları ve genel kurul delegeleri yaptıkları değerlendirmelerin ardından sürece destek çıktıklarını belirtti.

Siirt Barosu Başkanı Avukat M.Cemal Acar, yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin başarıya ulaşabilmesi ve muhtemel provokasyonlardan korunabilmesi için barış sürecini yürüten ve katkı sunanların kullanacakları dile ve üsluba dikkat etmesi gerektiğini belirterek, bölge baro başkanları ve bir kısım genel kurul delegelerinin katılımıyla aldıkları kararı açıkladı. Acar, "21 Mart 2013 Nevruz Bayramı'nda Diyarbakır'da açıklanan silahlı mücadeleyi sonuçlandıran sivil, demokratik deklarasyonunun önerdiği paradigmanın Türkiye ve bölge halkları için çok değerli olduğu ve bu çağrının hükümet, devlet, STK'lar ve toplumun bütün kesimlerince önemsenip kabul görmesi sevinç ve heyecanla karşılanmıştır. Çözüm sürecinin başarıya ulaşabilmesi için, yurt içindeki 'silahlı unsurların' geçmiş tecrübeler de göz önüne alınarak herhangi bir can kaybına meydana vermeden güvenlik içinde, hukuk çerçevesinde çıkışların sağlanması için siyasal iktidara ve ilgili bütün çevrelere gereğini yapmaları çağrısında bulunulmuştur. Kalıcı çözüm için, anayasal temelde güvencelerin sağlanarak, vatandaşlık, anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması ve Avrupa yerel yönetim şartının çekincesiz kabulünün yanı sıra düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin ve TMK'nın tümden kaldırılması ve TCK'da gerekli düzenlemelerin yapılması ile bu noktada meclis gündeminde bulunan 4. yargı paketinde yer alan düzenlemelerin sürece uygun içerikte yasalaştırılmasının önemi vurgulanmıştır. TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nca kabul edilen Uludere raporu kamuoyunda hayal kırıklığı yaratmıştır. Adalet duygularını karşılamaktan uzak olduğundan bu nedenle raporun genel kurulca kabul edilmemesi çağrısında bulunulmuştur. İnanç özgürlüğü çerçevesinde cem evlerinin, alevi vatandaşlarımızın ibadethaneleri olarak kabulü gereği vurgulanmıştır. Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu'nun yaklaşmakta olduğu da dikkate alınarak, TBB'nin sivil, demokratik, sorunların çözümüne katkıda bulunması, müzakere, çözüm sürecinde aktif çaba harcaması gerektiği belirtilmiş, bütün başkan adaylarına başarı dilenmiştir" dedi.

Toplantıya, Siirt, Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya,

Mardin, Muş, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van illerinin baro başkanları ve bir kısım genel kurul delegeleri katıldı. - SİİRT