Banka hesabını başkasına kullandıranlara kötü haber

İşlemlerini kayıt dışı tahsil etmek isteyen şirket veya kişiler başkalarının banka hesabını kullanarak suç işliyor. Hesabının kullanılmasına ses çıkarmayanlar da suça ortak oluyor. Peki, cezaya maruz kalmamak için ne yapılmalı? De

VAN 10.11.2021 11:31:19 0
Banka hesabını başkasına kullandıranlara kötü haber
Tarih: 01.01.0001 00:00

Son dönemde başkaları adına açılan banka hesapları nedeniyle mağduriyetler arttı. Kendileri için açtırdıkları banka hesaplarını çeşitli nedenlerle 3'üncü şahıslara kullandıranlar şikayet konusu oldu.

Hesabını başkalarına kullandıran kişilerin banka hesaplarında önemli miktarlarda para giriş çıkışları yapılabiliyor. Kayıt dışı hasılatlar da bu hesaplar üzerinden tahsil ediliyor.

"BAŞKALARININ BANKA HESABINI TERÖR ÖRGÜTLERİ KULLANABİLİYOR"

Mali Müşavir Abdullah Tolu, "Banka hesaplarını kullandıranlar, bunu rızaen veya bir ücret karşılığında yapabiliyorlar. Başkalarının banka hesaplarını daha çok terör örgütleri, yasa dışı çalışanlar veya vergi mükellefiyeti olmakla beraber, kayıt dışı hasılatlarını kayıt dışında tahsil etmek isteyen şirketler ve kişiler kullanıyor" dedi.

Bu tür olaylar, banka hesaplarının incelenmesi sonucunda tespit ediliyor. Suçu işleyenler hakkında da çeşitli işlemler yapılıyor.

"VERGİSEL CEZALAR UYGULANIYOR"

Banka hesaplarını başkalarına kullandıranların suça ortak olduğunu söyleyen Tolu, şu bilgileri verdi:

"Vergi müfettişleri bu suç gelirlerinin tespitini yapıyor. Bununla ilgili olarak belirli bir komisyon oranı var. Yüzde 1 ile 3 arasında değişiyor. Bu oranlar üzerinden banka hesaplarını kullandıranlar adına bir cezai vergi tarhiyatı yapılıyor."

CEZAİ BOYUTU DA VAR

Bu suçu işleyenler hakkında MASAK da, Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunabiliyor. Açılan davalar sonucunda, altı aydan bir yıla kadar hapis veya beş bin liraya kadar ceza veriliyor.

Banka hesaplarını başkalarına kullandıranlar, bu durumu başlangıçta bankalara bildirdiği takdirde bu suçu işlememiş