Arvas: “Türkiye’nin sivil, özgürlükçü ve toplumsal uzlaşmayı esas alan yeni bir anayasaya ihtiyacı var”

AK Parti Van İl Başkanı Abdulahat Arvas, mevcut anayasanın darbe ürünü olduğunu belirterek, Türkiye’nin özgürlükçü ve sivil bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

VAN 3.06.2025 12:31:00 0
Arvas: “Türkiye’nin sivil, özgürlükçü ve toplumsal uzlaşmayı esas alan yeni bir anayasaya ihtiyacı var”
Tarih: 03.06.2025 12:46 Güncelleme: 03.06.2025 12:46

AK Parti Van İl Başkanı Abdulahat Arvas, mevcut 1982 Anayasası'nın askeri bir darbe sonrası hazırlandığını hatırlatarak, Türkiye’nin 21. yüzyıla yakışır şekilde sivil ve demokratik bir anayasa ihtiyacına dikkat çekti.

Arvas, “Bir darbe ürünü olan yürürlükteki anayasa, kesintisiz her dönem tartışılmış olup, yeni bir sivil anayasa arayışı bugüne kadar süre gelmiştir. Cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan anayasal istikrarsızlığın en önemli sebebi sivil bir anayasanın yapılamamış olmasıdır” ifadelerini kullandı.

1982 Anayasası’na yapılan 19 değişikliğe rağmen iç tutarlılığın kaybolduğunu dile getiren Arvas, bazı maddelerin yeniden yazıldığını, bazı maddelerin ise yürürlükten kalktığını ve bunun Anayasa’nın bütünlüğünü zedelediğini vurguladı.

“AK Parti döneminde reformlar yapıldı ama yetmez”

AK Parti döneminde 2010 ve 2017 yıllarında geniş kapsamlı anayasa değişikliklerinin yapıldığını hatırlatan Arvas, “Bu değişiklikler yeterli görülmemiş, AK Parti sivil anayasa hedefinden hiç vazgeçmemiştir” dedi.

“Cumhurbaşkanımız dik durdu, vesayet odaklarını boşa çıkardı”

Açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da özel vurgu yapan Arvas, “Bugüne kadar vesayet odaklarına karşı verdiği amansız mücadeleyle milli iradenin kazanımlarının mimarı, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Farklı odaklardan medet umanlar artık kaybetmiştir” dedi.

“Yeni anayasa bir tercihten öte, zarurettir”

Yeni anayasanın sadece siyasal bir reform değil, toplumsal uzlaşmayı sağlayacak yeni bir sözleşme olacağını belirten Arvas, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye Yüzyılı’na yakışacak şekilde, temel hak ve özgürlükleri esas alacak, toplumun tamamını temsil edecek, 'biz' duygusunu güçlendirecek yeni bir anayasa güçlü bir toplumsal uzlaşma metni olacaktır.”

Arvas, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de bu görevi yerine getirebilecek meşruiyete ve tecrübeye sahip olduğunu vurgulayarak, tüm toplum kesimlerinin sürece katkı sunması gerektiğini ifade etti.